Dolar $
32.88
%0.11 0.03
Euro €
35.2
%-0.14 -0.05
Sterlin £
41.59
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
4019.51
%0.43 17.06
SON DAKİKA

iPhone 16 Pro'nun %20 daha parlak bir ekranla geleceği söyleniyor

Geçtiğimiz hafta tamamen Apple tarafından piyasaya sürülen yeni iPad Pro ve iPad Air modellerine odaklandık, ancak yıl ilerledikçe dikkatimizi 2024 iPhone'lara çevireceğiz ve iPhone 16 Pro'nun önemli bir detayı sızdırıldı.

Çin sosyal medya sitesi Weibo'daki ünlü duyumcu Instant Digital'e göre (MacRumors aracılığıyla), iPhone 16 Pro, iPhone 15 Pro'daki 1.000 nit'ten 1.200 nit'lik tipik bir SDR (Standart Dinamik Aralık) parlaklığıyla gelecek.

Maksimum HDR (Yüksek Dinamik Aralık) parlaklığı ise aynı kalarak 1.600 nit olacak.
Bu standart SDR parlaklığı aslında iPhone 13 Pro'nun 2021'de piyasaya sürülmesinden bu yana daha pahalı iPhone modellerinde değişmeden kaldı. Eğer bu gerçekleşirse, günlük kullanımda fark edilir derecede daha parlak bir ekran anlamına gelecektir.
Şimdiye kadarki söylentiler Apple'ın bu cihazlar için her zamanki programına sadık kalacağını varsayarsak, telefonların Eylül 2024'e kadar piyasaya sürülmeyeceği düşünülse de, son birkaç aydır iPhone 16 sızıntıları ve söylentileri eksik olmadı.

Kısa bir süre önce iPhone 16 akıllı telefonlarının 2024'te üst düzey iPad Pro'larda yer alan tandem OLED teknolojisini kaçırabileceğini duyduk. Bununla birlikte, Pro ve Pro Max yeni bir cilalı titanyum kaplama ile gelebilir.

Konuşulan diğer güncellemeler ise kameralarla ilgili: Pro ve Pro Max modelleri için fotoğraf ve video kalitesini artıracak yeni bir kamera lensi kaplaması ve standart iPhone 16 ve iPhone 16 Plus için dikey olarak hizalanmış yeni bir kamera düzeni gözüküyor.

 

Apple M4 çipinin yapay zeka performansı sızdırıldı

 

Apple, 7 Mayıs'taki 'Let Loose' etkinliğinde yeni M4 iPad Pro'yu tanıttığında, şirket M4 çipinin yapay zeka (AI) yeteneklerinden bahsetti ve bugün herhangi bir AI PC'deki herhangi bir sinirsel işlem biriminden (NPU) daha güçlü olduğunu söyledi. Görünüşe göre M4'ün performansı yeni bir Geekbench kıyaslama setinde sızdırıldı ve sonuçlar AI perspektifinden büyüleyici.

Önceki nesil M2 iPad Pro ile karşılaştırıldığında, en yeni model performansta mütevazı bir gelişme gösteriyor. Geekbench'in makine öğrenimi kapasitesini ölçen ML 0.6.0 testinde yeni iPad Pro 9.234 puan aldı. Bu, M2 iPad Pro'nun 7.511 puanından yaklaşık %23 daha yüksek.

Tom's Hardware'e göre M4 iPad Pro, M3 çipin ML 0.6.0 performansını yaklaşık %10 oranında geliştiriyor. Saniye başına işlem ölçümü söz konusu olduğunda, kıyaslamalar dönüştürülüp eşitlendiğinde M4, en yeni MacBook Pro'daki M3'ten yaklaşık %5 daha hızlı çalışıyor.

Geekbench sonuçları açıkça M4 iPad Pro için olduklarını söylemiyor, ancak listelenen özellikler bunu gösteriyor gibi görünüyor, çünkü test edilen iPad 16 GB belleğin yanı sıra 10 çekirdekli bir ARM çipi içeriyor. Bu özellikler yalnızca M4 çipli iPad Pro'da mevcut. Cihazın ayrıca henüz hiçbir iPad için çıkmamış olan iOS 18'i (gerçekte iPadOS 18 olacak) çalıştırdığı da listelendi, bu da bunun piyasaya sürülmemiş bir ürün olduğunu gösteriyor  neredeyse kesinlikle M4 iPad Pro.

 

Tüm bunlar sizin için ne anlama geliyor?

 

Benchmarklar ve kısaltmalar kafa karıştırıcı olabilir, özellikle de yükseltmenin zamanınıza ve paranıza değip değmeyeceğini bilmek istediğinizde. Görünüşe bakılırsa, yapay zeka performansındaki bu mütevazı yükseltme çok fazla görünmeyebilir.

Ancak Apple'ın çiplerinin güç ve verimliliği bir araya getirme konusunda zaten piyasanın en iyileri arasında olduğunu da hatırlamakta fayda var. Qualcomm'un yakında çıkacak olan Snapdragon X Elite çipi Apple'ın tahtına ciddi bir tehdit oluşturabilecek olsa da Apple'ın bu tacı korumak için fazla bir şey yapmasına gerek yok, çünkü artımlı bir iyileştirme bile rakipleri karşısındaki liderliğini daha da genişletecektir.

Apple'ın çipleri halihazırda yapay zeka işlemlerini yüksek seviyede gerçekleştirmek için yeterli güce sahip ve şirketin cihazları yıllardır yapay zeka araçlarıyla donatılmış durumda (iPhone'da bir fotoğraf çektiğinizde gerçekleşen sahne arkası işlemler buna iyi bir örnek). Asıl fark yaratacak olan şey yazılımdır ve Apple'ın 10 Haziran'daki Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) bu konuda çok daha fazla şey öğreneceğiz.