Dolar $
32.88
%0.11 0.03
Euro €
35.2
%-0.14 -0.05
Sterlin £
41.59
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
4019.51
%0.43 17.06
SON DAKİKA

iOS 18'in yapay zeka özellikleri yeni iPhone'lara özel olabilir

iOS 18'in önümüzdeki ay WWDC 2024'te iPhone'lara birkaç yeni yapay zeka özelliği getirmesi bekleniyor, ancak söylentiler önemli bir ayrıntıya da işaret etti, tam olarak hangi iPhone'ların bu yeni numaraları alıp alamayacağı.

Bloomberg'den Mark Gurman en son Power On bülteninde, iOS 18'in daha doğal bir Siri ve sesli not deşifrelerini içerebi.lecek yeni AI özelliklerinin iPhone 15 Pro ve Pro Max'in yanı sıra yeni iPhone 16 ve 16 Pro serileriyle sınırlı olabileceğini öne sürdü.

Gurman, yeni yapay zekâ özelliklerine atıfta bulunarak, “cihaz üzerindeki özelliklerin çoğunun geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen iPhone, iPad ve Mac çipleri tarafından destekleneceğini” belirtti. iPhone için bu, Eylül 2023'te çıkan A17 Pro anlamına geliyor, ancak muhtemelen Eylül 2022'de çıkan A16 Bionic'i hariç tutuyor.

Elbette bu söylentiler yalnızca cihaz üzerinde işlenen yapay zekâ özelliklerine atıfta bulunuyor. Apple'ın OpenAI ile bir ortaklık kurduğu söylentileri nedeniyle bulut tabanlı yapay zekâ özellikleri de bekliyoruz. Bulut tabanlı özellikler muhtemelen iOS 18'i çalıştırabilen tüm iPhone'larda kullanılabilir. Bu ideal olacaktır çünkü iOS 18'in artık iOS 17 ile aynı modelleri desteklemesi bekleniyor.

Cihaz içi yapay zekâ özellikleri için, yazılım desteğinde bir sınırlama olması muhtemel ve bu son söylentiler, iPhone 15 veya iPhone 14 Pro gibi son modellerin bile tam olarak destekleyebilecekleri iOS 18 özelliklerinde bazı kısıtlamalar görebileceğini gösteriyor.

Bunun nedeni muhtemelen iPhone 15 Pro'daki A17 Pro yonga setinin saniyede gerçekleştirebildiği işlem sayısında önemli bir sıçrama yapmış olması (A16 Bionic'in iki katı). Ayrıca iPhone 16 serisinin önemli ölçüde yükseltilmiş bir nöral motora sahip olabileceğine dair söylentiler de duyduk. Bir nöral işlem birimi (NPU) cihaz içi yapay zeka ve makine öğrenimi görevlerine güç veriyor, ancak söylentilere göre A18 Pro yonga setinin iPhone 16 Pro serisiyle sınırlı kalması mümkün.

Yapay zeka özellikleri Apple'ın iPhone'larımızı yükseltmemiz için bir sonraki büyük nedeni olacak gibi görünüyor ancak neyse ki, söylentiler erken bir yükseltmeye ikna olmanızı sağlayacak kadar göz kamaştırıcı değil...

Google, Microsoft'un güvenlik hatalarını eleştiriyor ve müşteri kapmak için yazılım indirimleri sunuyor.

BD Siber Güvenlik İnceleme Kurulu (CSRB) ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) Microsoft'u kötü siber güvenlik uygulamaları nedeniyle yerden yere vururken, Google da kapabileceği değerli müşteriler için eşyalarını karıştırıyor.

Bu haftanın başlarında arama motoru devi “Daha güvenli bir alternatif” başlıklı yeni bir teknik inceleme yayınladı ve bu incelemede Microsoft'un, diğer şeylerin yanı sıra, hassas bilgilerin hükümet ajanlarının e-posta hesaplarından çalınmasıyla sonuçlanan son güvenlik açıklarını ağır bir şekilde eleştirdi.

Haziran 2023'te ABD Dışişleri Bakanlığı Microsoft 365 hesaplarında şüpheli faaliyetler tespit etmiş, yazılım devi daha sonra Storm-0558 olarak bilinen Çin devlet destekli tehdit aktörünün sınıflandırılmamış Exchange Online Outlook verilerine eriştiğini ve bunları dışarı sızdırdığını belirlemişti.
Bilgisayar korsanları, OWA ve Outlook.com'a erişmek için belirteçleri taklit etmek üzere önceden edinilmiş bir MSA anahtarını kullandıklarından, tüm olay tam bir fiyaskoya dönüştü. MSA anahtarını nasıl elde ettikleri hala gizemini koruyor. Sonuç olarak hem CISA hem de CSRB, Microsoft'un olayı ele alış biçimini eleştiren raporlar yayınladı.

Şimdi de Google, Redmond devine bir darbe indirdi ve Workspace'in (Gmail, Google Drive ve diğer araçları içeren üretkenlik paketi) Microsoft'un sunduklarına kıyasla daha iyi ve daha güvenli bir alternatif olduğunu söyledi. Bununla da kalmayıp, en az 500 çalışanı olan ajansların Workspace Enterprise Plus planını indirimli olarak ve en az üç yıllığına kaydolmaları halinde ekstra bir yıl ücretsiz olarak alabilecekleri yeni bir promosyon sunma fırsatını da kullandı.

Tüm bunlar olurken Microsoft eli kolu bağlı oturmuyor. ABD hükümetinin eleştirilerine yanıt vermek, müşterileri arasında yıkılan güveni yeniden tesis etmek ve tabii ki siber güvenlik duruşunu iyileştirmek amacıyla Güvenli Gelecek Girişimi'ni başlattı.

The Register'a konuşan bir Redmond sözcüsü, “Güvenli Gelecek Girişimimiz (SFI), platformlarımız ve ürünlerimiz genelinde siber güvenlik korumasını geliştirmek için Microsoft'un her parçasını bir araya getiriyor ve ticari ve kamu kuruluşları, küçük işletmeler ve bireyler de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki müşterilere fayda sağlıyor” dedi.