SON DAKİKA

iOS 18.1 ile 5 yeni özellik geliyor

Apple Intelligence ve iPhone Mirroring de dahil olmak üzere beklenen 5 yeni özellik iOS 18, iOS 18 uyumlu cihazlara 16 Eylül'de sunulmaya başlandı, ancak Apple şimdiden bir sonraki büyük güncellemesinin lansmanı için hazırlanıyor bu versiyonun adı ise iOS 18.1. olacak.

Genelde ondalık sayılarla ifade edilen bu güncellemeler çığır açıcı olmaktan çok artımlı olur ancak bu yıl Apple'ın lansman sonrası ilk iOS güncellemesi iOS 18'in kendisinden daha büyük olacak. Evet, nihayet gerçekleşiyor. Apple Intelligence, iOS 18.1'in bir parçası olarak uyumlu iPhone'lara geliyor.

Elbette, Bloomberg'den Mark Gurman'a göre 28 Eylül'de yayınlanması planlanan Apple'ın bir sonraki yazılım güncellemesinin getireceği tek değişiklik bu değil ve sizler için aşağıda en büyük beş yeni özelliği bir araya getirdim.

Apple Intelligence özellikleri 

Bu büyük bir haber: Apple Intelligence, iOS 18.1'in bir parçası olarak uyumlu iPhone'larda kullanıma sunulacak. Uygun cihazların tam listesini Apple Intelligence uyumluluk kılavuzumuzda bulabilirsiniz, ancak özellikle iPhone'lar için bir iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro veya iPhone 16 Pro Max'e ihtiyacınız olacak. 

Ne yazık ki, tüm Apple Intelligence özellikleri iOS 18.1'de kullanıma sunulmayacak - ve sunulanlar şimdilik ABD İngilizcesi ile sınırlı olacak - ancak Apple'ın temel AI işlevlerinin çoğu önümüzdeki haftalarda piyasaya sürülecek. Aşağıda bunlardan bazılarının altını çizdim.

Siri: Apple'ın yeni ve geliştirilmiş Siri asistanı daha doğal, bağlamla daha ilgili ve genel olarak eskisinden çok daha akıllı. Kendi başına yanıtlayamadığı sorular için sorguyu ChatGPT'ye (izninizle) devredebilir ve Siri'yi çağırmak cihaz genelinde oldukça hoş bir parlama animasyonunu tetikler.

Yazma Araçları: Apple'ın yapay zeka destekli yazma araçları paketi, metinleri düzeltmenize, metni seçtiğiniz ses tonuyla yeniden yazmanıza ve mesajlara veya e-postalara hızlı yanıt vermenize yardımcı olacak.

Fotoğraf özellikleri: Apple Intelligence, Fotoğraflar uygulaması için istenmeyen kişileri ve nesneleri bir görüntüden silmenizi sağlayan Temizleme özelliğini; yazılı komutlara göre görüntü slayt gösterileri oluşturan Memory Movie özelliğini ve doğal dil aramasını sunuyor.

Özetler: Apple Intelligence e-postaların, telefon görüşmelerinin, ses kayıtlarının ve hatta bildirimlerin özetlerini (yani okunması kolay özetlerini) sağlayabiliyor.

Geliştirilmiş temassız işlevsellik 

Yapay zeka dışı (ve cihaza özel olmayan) özelliklere geçecek olursak, iOS 18.1 iPhone'unuzun NFC çipini ilk kez üçüncü taraf geliştiricilere açacak. 

Bu tam olarak ne anlama geliyor? 

Apple dışındaki geliştiricilerin, Apple'ın ifadesiyle, “mağaza içi ödemeler, araba anahtarları, kapalı devre geçiş, kurumsal rozetler, öğrenci kimliği, ev anahtarları, otel anahtarları, satıcı sadakati ve ödülleri ve etkinlik biletleri için uygulama içi temassız işlemleri etkinleştirmelerine olanak tanıyacak ve devlet kimlikleri daha sonraki bir tarihte kullanıma sunulacak.” Başka bir deyişle, iPhone'unuz gerçekten de yakında cüzdanınızın yerini alabilir.

Doğal olarak, söz konusu NFC çipine erişmek isteyen geliştiricilerin “Apple ile ticari bir anlaşma yapmaları [...] ve ilgili ücretleri ödemeleri” gerekecek, ancak dünyadaki temassız kullanan iPhone sahiplerinin sayısı göz önüne alındığında, bunu yapmakta tereddüt edeceklerinden şüpheliyiz. 

Yükseltilmiş iPhone yansıtma 

macOS Sequoia ve iOS 18'i çalıştırdığınız sürece iPhone'unuzu MacBook ekranınızdan kontrol etmenizi sağlayan iPhone Mirroring, WWDC 2024'te bizi en çok heyecanlandıran özelliklerden biriydi, ancak iOS 18'deki ilk işlevselliği sınırlıydı.

Neyse ki iOS 18.1, iPhone ve MacBook'unuz arasında dosyaları sorunsuz bir şekilde sürükleyip bırakma özelliğini ekleyerek (iOS 18.1 beta sürümünde her iki şekilde de çalışıyor) iPhone Mirroring'i çok daha kullanışlı bir araç haline getirecek. Apple'ın gelecekteki güncellemelerde ses girişi geçişi ekleyerek bu özelliği daha da geliştirmesini umuyoruz. 

Küçük bir kontrol merkezi yükseltmesi 

iOS 18, Denetim Merkezi'ni özelleştirme özelliğini sundu, ancak yaratıcılığınızın sizi ele geçirmesine izin verirseniz, iOS 18.1'in Ayarlar uygulamasına bir “Denetim Merkezi'ni Sıfırla” seçeneği ekleyeceğini bilmekten memnuniyet duyacaksınız (çünkü bazen Apple'ın yolu en iyi yoldur).

Kamera kontrolü için selfie seçeneği 

Son olarak, sadece iPhone 16 kullanıcıları için iOS 18.1, Kamera Kontrolü düğmesini selfie kamerasıyla uyumlu hale getirecek.