Dolar $
32.88
%0.1 0.03
Euro €
35.2
%-0.16 -0.05
Sterlin £
41.59
%-0.15 -0.06
Çeyrek Altın
4016.93
%0.37 14.51
SON DAKİKA

iOS 18, iPhone'daki acil SOS özelliğine canlı video desteği ekliyor

Apple, her şeyi kapsayacak zamanı olmadığı için WWDC 2024 etkinliğinde iOS 18'e gelen pek çok yeni özelliği duyurdu.

 Acil SOS aramalarında canlı video desteği de dahil olmak üzere ek yükseltmeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Apple'ın iOS 18 için yayınladığı basın bülteninde açıklandığı üzere, yeni işlevsellik "video akışı ve kaydedilmiş medya aracılığıyla bağlamı paylaşmanıza" olanak tanıyacak. Bu, acil durum görevlilerinin neler olduğu hakkında daha iyi bir fikre sahip olacağı ve buna göre yardım sağlayabileceği anlamına geliyor.

Güç (veya yan) düğmesini ve ses düğmelerinden birini birlikte basılı tutarak bir iPhone'da acil durum çağrısı yapabilirsiniz: ekranda bir geri sayım gösterilecek ve basılı tutmaya devam ederseniz çağrı yapmaya imkan sağlayacak. Şimdiye kadar yeni video özelliğinin bir örneğini henüz göremedim, iOS 18 şu anda yalnızca geliştirici beta sürümü olarak mevcut, ancak muhtemelen arama sırasında ekranda canlı yayını başlatmak veya kaydedilmiş video göndermek için seçenekler olacaktır.

Acil SOS aramaları için canlı video desteğini iOS 18'de gelen uzun, çok uzun yeni özellikler listesine ekleyebiliriz. En çok beklediklerimiz arasında uygulamaları kilitleme ve ana ekranların görünümünü özelleştirme özelliği yer alıyor. iOS 18 yükseltmesi, parola yöneticinizi ve mevcut ses kayıt hizmetinizi ortadan kaldırabileceğiniz anlamına da gelebilir. Şu anda üçüncü taraf uygulamalar tarafından kapsanan çeşitli özellikler yakında Apple'ın kendi yazılımına entegre edilecek. Elbette iOS 18'in sunduğu tüm Apple Intelligence araçlarına da sahibiz; Siri'yi çok daha akıllı hale getirecek büyük bir yükseltme de buna dahil, ancak Apple Intelligence'ın başlangıçta yalnızca iki iPhone modelinde kullanılabileceğini unutmayın.

Apple, neredeyse kimsenin fark etmediği yeni bir işletim sistemini sessizce piyasaya sürdü

Apple'ın WWDC 2024'te duyurduğu yapay zeka, pardon "Apple Intelligence" özelliklerinin hepsine olmasa da çoğuna şimdiye kadar aşina olmuşsunuzdur. Ancak tanıtım sırasında şirket, kullanıcı gizliliğini korumak için attığı adımlardan bahsetmek için büyük çaba sarf etti.

Apple Intelligence'ı desteklemek için Apple, Private Cloud Compute'u (PCC) tanıttı. Bu bulut zeka sistemi, Apple'ın güvenlik ve gizlilik standartlarını bulut tabanlı yapay zeka işlemeye genişletiyor. PCC, PCC'ye gönderilen kişisel kullanıcı verilerinin Apple da dahil olmak üzere kullanıcıdan başka hiç kimse tarafından erişilemez kalmasını sağlıyor. Apple, Private Cloud Compute'u ve kullanıcı verilerini güvende tutmak için nasıl çalıştığını anlatan bir blog yazısında şunları söyledi: "Özel Apple silikonuyla ve gizlilik için tasarlanmış güçlendirilmiş bir işletim sistemiyle oluşturulan PCC'nin, geniş ölçekte bulut yapay zeka hesaplaması için şimdiye kadar kullanılan en gelişmiş güvenlik mimarisi olduğuna inanıyoruz."

LLM çıkarım iş yüklerini desteklemek için uyarlandı

Evet, Apple güçlendirilmiş bir işletim sistemi yazdığını söylüyor. Şirket, WWDC'de duyurulan macOS veya iOS'un en son sürümlerinden değil, tamamen farklı bir şeyden bahsediyor. Bu işletim sistemi hakkında herhangi bir ayrıntı verilmedi, hatta adı bile verilmedi, ancak Apple blog yazısının ilerleyen bölümlerinde bundan bahsetti.

"Private Cloud Compute için güvenin temeli işlem düğümümüzdür: Apple silikonunun gücünü ve güvenliğini veri merkezine getiren, Secure Enclave ve Secure Boot dahil olmak üzere iPhone'da kullanılan aynı donanım güvenlik teknolojilerine sahip özel yapım sunucu donanımı" dedikten sonra şirket, "Bu donanımı yeni bir işletim sistemiyle eşleştirdik: iOS ve macOS'un temellerinin sertleştirilmiş bir alt kümesi, son derece dar bir saldırı yüzeyi sunarken Büyük Dil Modeli (LLM) çıkarım iş yüklerini desteklemek üzere uyarlandı" diye ekledi.

Apple'ın PCC için tasarladığı yeni işletim sistemi hakkında çok fazla şey bilmesek de yakında öğreneceğiz. Şirket şöyle diyor: "Private Cloud Compute'u piyasaya sürdüğümüzde, PCC'nin her üretim yapısının yazılım görüntülerini güvenlik araştırmaları için kamuya açık hale getirmek gibi olağanüstü bir adım atacağız." Bu, her uygulamayı ve ilgili yürütülebilir dosyayı ve işletim sisteminin kendisini içeriyor.

Apple şöyle ekliyor: "Yazılım, günlüğe dahil edildikten sonra 90 gün içinde veya ilgili yazılım güncellemeleri hazır olduktan sonra (hangisi daha erken olursa) yayınlanacaktır."

Güzel bir Pazar günü diliyorum.