SON DAKİKA

Intel 3. nesil Celestial GPU'ları üzerinde çalışıyor

Intel, kod adı Celestial olan Xe3'ün en erken 2025'in sonlarına kadar herhangi bir çipte kullanılmayacak olmasına rağmen, Linux'ta Xe3 GPU mimarisi için destek üzerinde çalışıyor

Aslında, Intel'in 2. nesil Arc grafikleri olan Battlemage sadece burada (entegre GPU olarak Lunar Lake dizüstü bilgisayarlarda), bu nedenle 3. nesil Celestial için çok erken günler.

Ancak Phoronix'in haberine göre, Intel mühendisleri şu anda Linux çekirdeğinde Xe3'ü etkinleştirmek için zemin hazırlıyor.

Şimdiye kadar, ilk olarak gelecek yılın Panther Lake işlemcilerinde entegre grafik olarak kullanılacak olan Xe3'ün - PC çitinin dizüstü bilgisayar tarafında Lunar Lake'in halefi - selefini nasıl geliştireceği hakkında hiçbir şey bilmiyoruz.

Linux sürücü kodu sonunda bize bir ipucu verebilir, ancak henüz değil. Mevcut Xe2 kodu üzerine inşa edilmiş ve Xe3 LPM'ye (düşük güç modu) odaklanıyor.

Ayrık Celestial ne olacak? 

Bu dizüstü bilgisayarlar için Xe3 olsa da, Celestial üzerine inşa edilmiş ayrık grafik kartlarının olasılığı çok daha uzak görünüyor. Sonuçta, daha önce de belirttiğimiz gibi, Battlemage ayrık GPU'lar henüz gelmedi bile, sadece Intel'in Lunar Lake mobil çipleri için entegre grafik uygulaması. Masaüstü bilgisayarlar için bağımsız Battlemage grafik kartlarını görmemiz için henüz bir süre geçmesi gerekebilir, ancak şansımız yaver giderse bunların 2025'in başlarında ortaya çıkabileceğini umuyoruz.

Bu arada Intel, özellikle Lunar Lake ile entegre grafiklerinin ne kadar güçlü olduğu konusunda kesinlikle ilerliyor ve Arrow Lake mobil işlemcileri de şu anda ufukta ve oldukça şık görünüyor.

AMD’de durum ise 

AMD Ryzen 9800X3D sızıntısı,Intel'in en kötü kabusu olmaya aday bir CPU'ya işaret ediyor. 

Yeni bir AMD Ryzen 7 9800X3D sızıntısı, büyük bir önbelleğin elde edilen saat frekansı üzerinde önemli bir sürükleyici faktör olduğu 3D V-Cache yongaları için saat hızları açısından bu yeni nesil CPU tarafından yapılan bazı potansiyel büyük ilerlemelere cazip bir bakış sağlıyor.

Belki de artık durum böyle değildir, en azından Bilibili'den sızıntı yapan HXL tarafından X'te yayınlanan bir video (VideoCardz tarafından vurgulanan) değerlendirilecek bir şeyse, ancak her zaman olduğu gibi sızıntılar konusunda dikkatli olmalıyız. 

Bunu akılda tutarak, klip (aslında sadece ekran görüntülerinden oluşan bir slayt gösterisi), CPU'nun tek iş parçacıklı ve çok iş parçacıklı performans için işleme performansını ölçen sözde bir Cinebench R23 sonucunu göstermektedir. Ancak burada asıl ilginç olan sonuçtan ziyade saat hızlarının gösterilmiş olması.

AMD'nin Ryzen 7 9800X3D'sinin 4.7GHz'lik bir temel saate sahip olduğunu ve 5.2GHz'lik bir tüm çekirdek hızına ulaştığını görüyoruz. Yine de bunun gerçek bir sızıntı olup olmadığından emin olamayacağımızın altını çizmeliyiz. 

Size biraz perspektif vermek için, bu saat hızlarını selefiyle karşılaştırırsak, 7800X3D 4.2GHz'lik bir temel saate sahip. Bu nedenle 9800X3D'nin 500MHz daha hızlı olduğu varsayılmakta ve yaklaşık 4.8GHz'lik tüm çekirdek turbo hızında bu nedenle X3D yeni gelen için 400GHz daha hızlı bakıyoruz.

En hafif tabirle oldukça etkileyici ve AMD'nin saat hızları ile 3D V-Cache arasında tatlı bir nokta bularak saatleri geri tutan önbellek sorunlarını çözdüğü görülüyor.

Yani, burada PC oyunları için oldukça çılgın kare hızlarına bakıyor olabiliriz. Daha önce 9800X3D için sızdırılan Cinebench sonuçlarına bakılırsa, çip performans açısından da çok daha iyi bir çok yönlü olacak - çok çekirdekli bilgi işlem görevlerini daha iyi idare edecek, ancak oyunlar için hala mükemmel olacak. 

Elbette tüm bunlar teoride