SON DAKİKA

Futbol sadece futbol değildir

Kaan Özbek 06 Tem 2024

SİMON Kuper'in 1994'te yazdığı, 1996'da Türkçe'ye çevrilen kitabının ismini başlık yapma gereği hissettim.

Elbette bunda Merih Demiral’ın Avusturya maçında attığı o nefis golün ardından yaptığı siyasi sembolden yola çıkarak… 

Kuper, 90'lı yıllarda dünyadaki birçok ülkeyi dolaşarak farklı futbol atmosferleri hakkında çeşitli tespitler yapmış ve bu ülkelerdeki sosyal yapıların, siyasi şartların, komşu ülkelerle yaşanan tarihi hesaplaşmaların futbola nasıl etki ettiğini şahit olduğu ilginç anekdotlarla anlatmıştır. Günümüzde ‘futbol sadece futbol mudur?’ sorusu güncelliğini koruyor. 

* * * 

Milli takımımızın maçını adeta soluğumuzu tutarak izledik. Zaferiyle hepimiz gururlandık. Hepimizde milli duygular tavan yaptı. Havai fişek atan da oldu, mehter marşı çalanda! İçerek kutlayan da oldu, şükür namazı kılanda. Bizi biz yapan değerler bunlar, hepimiz farklı siyasi düşüncelere, farklı inançlara sahibiz ama konu Türkiye olduğunda elbette kenetleniriz. 

* * * 

Hatta siyasi görüşlerimiz sevinçlerimize de yansıyabilir. Bu çok doğaldır zira biz sıradan yurttaşlarız. Lakin; kamuoyunun en önünde duran bir kişinin politik kimliğini siyasetten arındırılmasını ve centilmenlik alanı olması gereken bir yerde kullanması hoş mudur?

* * * 

Bence değildir ve zararlıdır. Sen bugün kendi siyasetinin sembolünü yaparsın yarın sana da hoşlanmadığın bir siyasetin sembolünü yaparlar. Düşünsenize Yunanistan ile maç oynarken Megali İdea bayrağı açılsa tepkin ne olur? Yahut İslam düşmanı bir Siyonist (ki yaptı) tam da Filistin yangın yeriyken kolundaki İsrail sembolünü göstermesi hoş mu? 

* * * 

Sırp futbolcu yine benzer bir sembol kullandı, kınandı. Bir soru “Memleketim” şarkısını tüm Türkiye olarak birlikte söylemedik mi? Kimse kınadı mı? Kimse eleştirdi mi? Ben rastlamadım. Rastlayacağımı da sanmıyorum. Bir tane HDP’li eski vekil “Biji Portekiz” paylaşımı yaptı ona da hep birlikte tepki göstermedik mi?

* * * 

Merih maçın adamıydı. Çok başarılı müdahalelerine ek olarak 2 de gol attı. Fakat hepimizin ruhunu okşayan maç sonu açıklamaları ve o son dokunuşuyla, Mert maçın adamıydı. Yine de Merih’in ceza alması en son istediğimiz şey, umarım göğsünde kocaman Türk bayrağı taşırken bir daha Türklüğü sembolize etme yarışına girişmez. Sonuç olarak futbol çok uzun yıllardır sadece futbol değil. Ama bence futbol, futbol olarak kalmalı. Siyasetlere, savaşlara ya da başka türlü işlere bulaştırılmamalı.