Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA

Festivallerde olaylar olaylar

Sonbaharın gelişi festivallerden belli oldu. Önce Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali ardından da Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali start alacak.

Her iki festivalin jürilerinde uluslararası sinema dünyasında saygın yerleri olan sinemacılar yer alıyor. Adana’da jüri başkanı olarak Nuri Bilge Ceylan, Antalya’da ise Ferzan Özpetek görev yapacak.

Kanun Hükmü Belgeseli

Bildiğiniz gibi geçen yıl Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali iptal edilmişti. Festival yönetimi önce “Kanun Hükmü” belgeselinde yer alan bir kişi  ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle filmin seçkiden çıkarıldığını duyurdu. Bu karara tepki gösteren 20 jüri üyesi görevi bıraktı. Daha sonra kararı sansür olarak nitelendiren onlarca yönetmen ve yapımcı filmlerini yarışmadan çekmişti. Bakalım Antalya’da neler olacak...

Adana Altın Koza Film Festivali’nde neler oluyor?

Bu sene Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali başlamadan sosyal medyada art arda başvuru yapan filmlerden sesler yükseldi. İddialar ön jürinin filmleri izlemediği yönündeydi. “Kelebeklerin Uyduğu Yerdeyim” filminin yönetmeni Ceyhan Kandemir “Vimeoya yüklenmiş filmin bir kez bile izlenmediğini” söylüyor. Hatta bunu Vimeo’dan aldıkları ekran görüntüsü ile de kanıtlıyorlar. Gerçekten sıfır izlenme oranı. Yani ön jüri filmi izlememiş. Ayrıca fragman da izlenmemiş ama o zaten değerlendirmeye dahil değil. Sadece reklam için istenilen materyal. Ön jürinin kararına itiraz eden bir başka filmin yapımcı da Afrail Gök. “Hatırladığım Ağaçlar “filmi için Gök” şifreli linkten beş defa 14’er dakika izlenmiş ve kapanmış. Toplam izleme süresi 70, film 105 dakika. Tamamını izlemediğiniz bir filme nasıl red verirsiniz” diye soruyor haklı olarak.


Ön jüride sorun mu var?

Yarışmaya başvuru süresi 16 Ağustos’ta biten Adana Uluslararası Altın Koza   Film Festivali’nin ulusal uzun metraj yarışma finalistleri 19 Ağustos’ta açıklandı. Şimdi bende sormak isterim: Ön jüride bir sorun mu var? Hangi ara bu filmlerin tamamı izlendi, notlar alındı ve finalistler belirlendi? Bu ne hız ?  Nereye ne yetiştiriyorsunuz? Hızlı kitap okuma gibi hızlı film izleme tekniği vardı da bizler mi bilmiyoruz? Bence jüri başkanı çok kıymetli Nuri Bilge Ceylan’ın festival yönetimine bizim adımıza bu soruları sormasını rica ediyoruz. Eminim verilecek cevapları vardır. Yoksa Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali bu soruların gölgesi altında çok da parlamayacaktır. 

Müzede konser

Bu yaz çok sıcak geçse de İstanbul’un her yerinde sanat ekinlikleri devam ediyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde “Kurukahveci Mehmet Efendi”nin sponsorluğunda hafta sonlarında saat 14:00’de birbirinden güzel klasik müzik konsreleri devam ediyor. Müzede canlı klasik müzik dinlemek ayrı bir deneyim ve çok keyifli. Bu konserlere gitmenizi tavsiye ederim.