SON DAKİKA

ChatGPT, ile akıllı özellikler gelmeye devam ediyor

ChatGPT, Volkswagen otomobillere gün boyu sizinle konuşabilecek akıllı özellikler kazandırıyor.

Volkswagen, ChatGPT'nin gücü sayesinde araçlarındaki sesli asistanı eskisinden çok daha konuşkan olacak şekilde geliştirdi. OpenAI'nin konuşma arkadaşı, CES'te söz verildiği gibi, en yeni Jetta'lar ve elektrikli otomobiller de dahil olmak üzere VW araçlarına entegre edildi. 

ChatGPT, VW'nin bilgi-eğlence merkezinin tamamen elden geçirilmesinden ziyade bir yükseltme niteliği taşıyor. Sohbet robotu, VW'nin mevcut Ida sesli asistanını geliştirmek için VW'nin uzun süredir sesli yapay zeka ortağı olan Cerence ve Cerence Chat Pro platformuna dayanıyor. Sonuç, olağan navigasyon ve klima kontrollerinin çok ötesine geçiyor. OpenAI'nin yaratıcılığından yararlanan bir sürücü, yerel eğlence önerilerinden spontane bir bilgi yarışmasına kadar her şeyi alabiliyor. 

Volkswagen'in yükseltilmiş sesli asistanı daha sezgisel bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Araca bağlı olarak “Merhaba IDA” veya “Merhaba Volkswagen” gibi ifadelerle etkinleştirilen sürücüler ve yolcular artık otomobilleriyle daha rahat bir şekilde etkileşime girebiliyor. Ida size yardımcı olamazsa, Cerence Chat Pro'nun sorguyu işlediği buluta bağlanır. Bu bulut tabanlı sistem, sorunuzu yanıtlamak için ChatGPT de dahil olmak üzere birden fazla veritabanı ve kaynaktan yararlanıyor.

Cerence CEO'su Stefan Ortmanns, “Hareket halindeyken üretken yapay zekadan yararlanmak isteyen sürücülerine anında değer sunmak için Volkswagen Group ile ortaklık yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi. “Genişlemeye devam edecek olan bu yeni yetenekler, IDA sesli asistanını her zamankinden daha bilgili, yetenekli ve değerli kılıyor ve daha güvenli ve daha keyifli bir yolculuk sağlıyor.”

Kendi ses klonunuz

Önemli unsurlardan biri de sesli asistanın veri gizliliğini nasıl ele aldığıdır. Volkswagen, yapay zekanın hassas araç verilerine erişmediğini ve tüm oturum verilerinin her kullanımdan hemen sonra silindiğini vurguladı. 2025 Volkswagen modellerinin çoğu piyasaya çıktığında aboneliği ücretsiz deneme olarak içerecek. Diğerleri, başlangıçta Volkswagen'in Car-Net sisteminin bir parçası olan VW'nin Plus Speech with AI'ya abone olmanızı gerektirecek, ancak ChatGPT daha fazla VW aracına yerleştirildikçe bu durum değişebilir.

Sesli asistanlar modern araçlarda yaygın bir özellik. Ancak VW, ChatGPT'yi küçük bir avantajdan daha fazlası olarak görüyor. Geleneksel sesli asistanlardan daha gelişmiş bir çözüm, sürüş sırasında doğal konuşmaların üstesinden gelebilecek bir yapay zeka arayanları cezbetmeye yardımcı olabilir. Mercedes-Benz ve diğer otomobil üreticileri sesli asistanları için ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka modellerini deniyor olsa da, VW'nin erken benimsemesi, yeni otomobil alıcılarını kazanmak için bitmek bilmeyen yarışta onu önde tutabilir.

“Volkswagen'in teknolojileri demokratikleştirme konusunda uzun bir geleneği var. Hacimli bir üretici olarak, bu teknolojileri çok sayıda insan için erişilebilir hale getiriyoruz,” diyor Volkswagen Marka Yönetim Kurulu üyesi Kai Grünitz bu yaz yaptığı bir açıklamada. “ChatGPT'yi sesli asistanımızın arka ucuna sorunsuz bir şekilde entegre ederek, artık sürücülere bu yapay zekayı günlük olarak kullanma fırsatı sunuyoruz ve böylece ürünlerimizin ne kadar yenilikçi olduğunun altını çiziyoruz” dedi.