SON DAKİKA

Borsa İstanbul'da neler oluyor?

Fatih Sorhun 22 Eki 2024

Son 7 aydır faiz yüzde 50 oranında sabit bırakılıyor, faiz arttırmanın enflasyonu düşüreceğini inanarak görüyoruz ki yanlış bir tez aslında teorik olarak doğru ama bu ülkede her şey ters olduğu için.

Savaşta olan Rusya’da enflasyon geçen ay yüzde 81 Ukrayna’da 8.6 peki ya İsrail 3.5.

Zaten zar zor geçinip borsada parasını değerlendirmek isteyen Türk halkı aylardır yüzünü güldüremiyor.

7 aydır düşüşte olan borsa haftayı yine aşağı yönlü hareketle bitirdi. Nedenleri arasında yüksek faiz ve azalan şirket karları tabiî ki en büyük etken. Seçimden sonra gelen yabancı yatırımcıda borsadan çıktı bu yüzden kendi yatırımcımızda güç kalmadı artık. Böyle olunca da likidite düştü, makineler devre kesmeye başladı. Diğer yandan yüksek faiz nedeniyle kredili işlem yapanların sayısı da azalıyor.

Faiz yüksek olduğu için yatırımcı mevduata ve tahvile kaçıyor, halka arzlara bile katılım yarı yarıya düştü, Londra swap piyasası ile açığa alım satıma izin verilmiyor.

Peki ne zaman borsa yükselecek?

Makroekonomik veriler iyi gelmiyor, kısa vadede hızlı yükselecek gibi durmuyor. 10.200 üzerine çıkmazsak baskı devam edebilir. Endekste 9200-9300 riski devam ediyor. Fed’in faiz indirimi yıl sonuna doğru endekste bir ralli oluşturabilir.