SON DAKİKA

Bayram sonrası Borsa İstanbul

Fatih Sorhun 25 Haz 2024

Haftaya 10 puanın altını test ederek başlayan BİST 100 haftanın geri kalan günlerinde pozitif günlük kapanışlar görerek 10 puan sınırından uzaklaştı.

Son olarak 21 Mayıs’ta 11.088 puan ile yeni zirvesini kaybeden endeks,devam eden günlerde satış baskısıyla ivme kaybetti.Geçtiğimiz haftalarda borsadan elde edilen kazançlara vergi getirilmesi konusunda çalışmaların başladığına dair çıkan haberler satışları tetikledi. 

Borsanın gündeminde ilk sıraları alan vergi söylentisi, kazanç yerine işlem vergisi getirileceği şeklinde güncellendi, ancak bu gelişme de borsa yatırımcısı tarafından olumsuz fiyatlandı. Borsadaki vergi tartışmalarına son noktayı ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek koydu. Bakan Şimşek, bayram tatili öncesi yaptığı açıklamada “İlgili tüm taraflardan gelen geri bildirimler doğrultusunda, borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir süreliğine erteliyoruz.” dedi ve bu açıklamayı takiben BIST, ilk işlem gününe pozitif başladı. 

Vergi ertelemesi kararı bayramdan sonra da pozitif fiyatlanmaya devam edebilir. Borsa İstanbul’daki geri çekilmenin ana faktörlerinden biri olarak görülen vergi konusunun rafa kaldırılması piyasada bir rahatlamaya neden olurken BIST 100, geçen haftayı %3,28 oranında artışla 10.471 puandan kapattı ve önceki haftanın kayıplarını geri aldı.

BIST 100, böylece Mart ayındaki bir önceki kısıtlı düzeltmenin ardından devam eden trendinde bir düzeltme hamlesi daha kısıtlı kalan bir görüntü verdi. Şu an vergi tartışmasının gündemden düşmesiyle borsaya yönelik rahatlamanın devam edebileceği düşüncesi hakim. Bunun yanında bayram sonrası BIST’e pozitif yansıyabilecek iki gelişme daha var.