Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA

Apple macOS 16 üzerinde çalışmaya başladı

Bu yılın sonlarına doğru iOS 18 ve macOS 15 (Sequoia) gibi yeni işletim sistemlerinin piyasaya sürülmesini sabırsızlıkla beklerken, Apple macOS 16 (ve iOS 19) üzerinde çalışmaya çoktan başlamış gibi görünüyor. Bu yeni söylenti, 2024'ün sonlarına doğru MacBook Pro'nun yenileneceğine dair fısıltılarla birleşince, Apple'ın en iyi teknolojisinin geleceği hakkında heyecanlanmamıza neden oldu.

Saygın sızıntı uzmanı ve sektör yorumcusu Mark Gurman, Bloomberg için hazırladığı son 'Power On' bülteninde Apple'ın 2025 yılı için macOS 16, iOS 19, watchOS 12 ve visionOS 3 gibi tüm önemli işletim sistemlerini geliştirmeye başladığını belirtti.

Apple'ın bu noktada gelecek yılın büyük yazılım yenilemeleri üzerinde çalışmaya başlamasını beklerdim, ancak macOS 16'nın geliştirilmeye başlandığını duymak yine de heyecan verici. Gelecek yılki macOS sürümünün neye benzeyebileceği konusunda spekülasyon yapmak için bile çok erken ve Mark Gurman olası özellikler hakkında herhangi bir ipucu vermiyor, ancak Sequoia bize bir şey gösterdiyse, başka bir büyük, yapay zeka odaklı yenilemenin içinde olduğundan eminim.

Gerçekten de 2025 yılına geldiğimizde, Apple'ın macOS 16 ile yapay zekayı çok daha büyük bir şekilde birleştirmeyi, belki de Mac cihazlarımızı kullanma şeklimizi tamamen değiştirecek özellikler getirmeyi planlayıp planlamadığını merak ediyoruz! Yapay zeka dünyasındaki gelişim hızı göz önüne alındığında, bu ihtimal göz ardı edilemez.

 

Ufukta yeni MacBook'lar mı var?

 

Yazılım bir yana, Mac donanımının geleceğine gelince, Apple'ın Mac serisinde gerçekleşecek M4 yenilemesiyle ilgili söylentileri şimdiden duyuyoruz ve bazı raporlar MacBook Pro'nun yeni çip için sıradaki ilk Mac olabileceğini düşünüyor (şu anda sadece iPad Pro'da var).

Gurman'ın daha önceki raporlarına göre, bu yıl yalnızca MacBook Pro 14 inç temel modelin M4 ile yenilendiğini ve diğer modellerin ise (M4 Pro ve Max ile) yalnızca bir sonraki yılın başlarında piyasaya sürüldüğünü görebiliriz. Dahası, önümüzdeki birkaç yıl boyunca Apple'ın MacBook serilerinde büyük bir donanım değişikliği yapmayacağı ve MacBook Pro ile ilgili büyük hamle OLED aldığında, ki bu tam bir yeniden tasarım için iyi bir zaman olabilir. 2026'ya kadar gerçekleşmeyebilir gibi görünüyor.

 

Samsung Galaxy AI yakında WhatsApp'ta gerçek zamanlı çeviriler sunabilir

 

Live Translate, Samsung tarafından geliştirilen ve diller arasında gerçek zamanlı çeviri sunan Galaxy AI özellik paketinin bir parçasıdır ve yakın gelecekte üçüncü taraf uygulamalara da yayılması beklenmekte.  WhatsApp da bu özellikten yararlanacak ilk uygulamalardan biri olacak.

Güvenilir duyumcu @UniverseIce'e göre (Neowin aracılığıyla), herhangi bir zaman çizelgesi verilmemiş olsa da WhatsApp entegrasyonu yolda. Samsung daha önce başka uygulamaların da Canlı Çeviri'ye kavuşacağını söylemiş ancak bu uygulamaların neler olabileceğini belirtmemişti.

Bu özelliğin nasıl çalışacağı henüz belli değil ancak uyumlu Samsung telefonlarda varsayılan mesajlaşma uygulamasına entegre edilmiş durumda ve telefon aramalarında da çalışıyor. Ayrıca anlık sesli çeviriler için bağımsız bir Interpreter aracı da mevcut.

SamMobile'a göre, entegrasyon WhatsApp'taki sesli aramaları da kapsayabilir. Böylece başka biriyle konuşurken diller arasında çeviri alabilecek ve metin mesajlarınızı dönüştürebileceksiniz.

Telefon üreticileri elbette şu anda telefonlarına mümkün olduğunca çok yapay zeka yerleştirmek için ellerinden geleni yapıyorlar; Apple kısa süre önce bu yılın sonlarında iPhone'a gelecek bir dizi Apple Intelligence özelliğini gösterdi.

Google da yapay zeka özellikleriyle meşgul. Yapay zeka tarafından oluşturulan duvar kağıtları, telefon görüşmeleri için canlı dil çevirisi, yapay zeka destekli fotoğraf düzenleme ve daha fazlası için seçeneklerle gelen en son telefon ise Pixel oldu.