SON DAKİKA

Altında tansiyon nereye kadar yükselir?

Merve Suçeken 24 Eki 2024

Küresel Piyasaların gözü 7 Ekim'den bu yana gerilimin adresi Orta Doğu'da... Bölgede düşmeyen tansiyon İsrail-Hamas arasındaki savaşla başlayarak Lübnan'a doğru genişledi.

Piyasaların bir diğer odaklandığı gelişme ise kuşkusuz ki 5 Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerinde...Söz konusu iki gelişmeye dair yaşanan belirsizlikler altına da talebi artırdı. Güvenli liman haline gelen ve yükselişiyle kimilerine göre büyük savaşın habercisi olan altına dair ekonomistlere göre bazı senaryolar da var. Sarı metal daha nereye kadar yükselecek sorusu herkesçe merak ediliyor. Gelişmelere şöyle bir göz gezdirelim. 

Rusya-Ukrayna savaşı ve Ortadoğu'da yaşanan belirsizliklerin yanı sıra düşük faiz gibi etkenler altının ateşini yükseltiyor. 

Krizin adresi olan Ortadoğu'da 1 yıldır devam eden gerilimlerde tansiyon düşmedi. İsrail ve Hamas arasında başlayan çatışmalara İran ve Lübnan da dahil olunca gerilimin boyutu büyüdü. İşte bu nedenle artan gerilim yatırımcıları güvenli limana yönlendirmesi, altında hareketi beraberinde getirdi. 

Rekor tazeleyen altın 2012'den bu yana en sert yıllık yükseliş kaydedildi.

Yükselişin bir diğer nedeni de küresel ekonomide başta ABD 'deki Fed olmak üzere bir parasal gevşeme döngüsüne adım attı. Parasal gevşeme ile birlikte faizler düştü. Bu iklim tam da altına yaradı. 

Gelelim 5 Kasım'da yapılacak olan ABD Başkanlık seçimlerine... Yalnız ABD değil tüm dünya seçimi Donald Trump mı yoksa Kamala Harris mı kazanacak sorusunu merak ediyor. Ancak seçime dair açıklanan anketler son yılların en kıran kırana mücadelesine işaret ediyor. Bu nedenle de Kasım ayının başına kadar altına ABD seçim katkısı da gelebilir. 

Ateşi düşmeyen altına yatırımcı ilgisi de oldukça yüksek. Netice itibarı ile altınla desteklenen borsa yatırım fonlarının da cazibesi de artmış durumda... 

Ancak ekonomistlerin Kasım ayına dair ciddi uyarıları da var. Örneğin uzmanlar kar realizasyonuna dikkat çekiyor. 

Öyle ki, Kasım ayı büyük yatırımcılar ve fonlar için karealizasyonlarının yapıldığı bir dönem...

Büyük yatırımcılar ve şirketler yeni yıla dair önlerini görebilmek için genellikle bu ayda portföylerini güncelliyor. Rekor tazeleyen altın ise sağladığı getiriyle birlikte söz konusu realizasyona oldukça müsait bir konumda.

Ons altında yıl sonu ortalama beklenti 3 bin dolar... Dolayısıyla altın yatırımcısının 2.800-2.900 dolar bandında realizasyon yapmasının önünde bir engel olmayabilir. Sonuç olarak uzmanlar Kasım ayının altın yatırımcısının dikkat etmesi gereken bir ay olacağı yönündeki ikazını yabana atmamalı