Akıllı gözlükler
Geleneksel Akıllı gözlükler, geleneksel gözlük tasarımına dijital teknolojiler entegre edilerek geliştirilen, kullanıcıya artırılmış gerçeklik (AR), sesli asistan, kamera ve ekran gibi özellikler sunan teknolojik cihazlardır.
Genellikle Bluetooth, Wi-Fi, mikrofon, hoparlör ve bazen de kamera barındırırlar. Bazı modellerde gözlük camlarına yansıtılan bilgi ekranları (head-up display) bulunur.
Akıllı gözlükler ile neler yapılabilir?
Sesli Asistan Kullanımı için uygundur. Google Asistan, Siri veya Alexa gibi asistanlarla eller serbest komutlar verilebilirsiniz.
Fotoğraf ve Video Çekimi yapabilirsiniz. Gözlük üstündeki kamera ile anlık fotoğraf veya video çekilebilir.
Telefon Görüşmelerini kolaylıkla yapabilirsiniz. Entegre mikrofon ve hoparlör ile telefon görüşmeleri çok rahat yapılabiliyor.
Navigasyon ve Harita Desteği kolay kullanım sağlıyor. Gözlük camına yansıtılan yön bilgileri ile yürüyüş veya sürüş esnasında navigasyon alınabiliyor.
Artırılmış Gerçeklik (AR), gözlüğün en güzel yanı diyebilirim. Özellikle iş dünyasında (örneğin, montaj, medikal eğitim) veya oyunlarda sanal nesneler fiziksel dünyaya yansıtılabiliyor.
Anlık bilgi gösterimi ile Bildirimler, hava durumu, mesajlar, takvim gibi bilgiler gözlüğe yansıtılabiliyor.
Canlı Yayın ve Yayın İzleme gibi özellikler de var. Bazı modeller, gözlüğün kamerasından canlı yayın yapma veya ekran paylaşımı destekliyor.
Akıllı Gözlükler Portatif mi?
Evet, portatifler diyebiliriz.
Geleneksel gözlüklere benzer hafiflikte tasarlandılar.Kablosuz bağlantılar sayesinde telefona veya internete bağlanabilirler. Taşınabilirliği artırmak için genellikle şarj edilebilir bataryaya sahiptirler. Güneş gözlüğü gibi dış mekân uyumlu modelleri de vardır.
Piyasadaki en popüler akıllı gözlük modelleri ve özellikleri nelerdir?
İlk sırada Ray-Ban Meta Smart Glasses (Ray-Ban x Meta) yer alıyor
2023 Yılında üretilen bu gözlük şu an güncellenmiş versiyon 2024 olarak satılıyor.
Genel özellikleri ise 12 MP kamera ile fotoğraf & video çekimi, Facebook ve Instagram’a doğrudan paylaşım, Hoparlör + mikrofon ile müzik dinleme & çağrı yapma, Sesli komutla Meta AI asistan desteği, Gözlük camına ekran yansıtmıyor. (Sesli arayüz) ile idare edeceksiniz.
Xiaomi Mijia AR Glasses ise 2024 yılında Çin pazarı odaklı üretildi diyebilirim.
Genel özellikleri ise MicroLED ekran ile bilgi yansıtma. Kamera ile gerçek zamanlı çeviri. Navigasyon desteği. Telefon bağlantısı ile senkronize kullanım. Hafif ve taşınabilir yapıya sahip.
Üretim olarak en eski tarihli gözlük ise Lenovo ThinkReality A3, 2021yılında üretildi ve hala güncel kurumsal kullanımda
Genel özellikleri ise, Artırılmış gerçeklik destekli ekranlar (1080p) Sanal çoklu ekran desteği (özellikle kurumsal alanlarda kullanılıyor) USB-C üzerinden PC ya da Motorola telefonlarla bağlantıya imkân veriyor. Mühendislik, eğitim, sağlık alanlarında tercih ediliyor.
Vuzix Blade 2, 2023 yılında çıkan bu gözlük henüz Ülkemizde satışı yok, ama bir çok ülkede popüler bir kullanıma sahip.
Şeffaf lens üzerine AR yansıtma kullanılmış. Android tabanlı işletim sistemine sahip. Kamera, mikrofon, hoparlör bütünleşmiş, QR kod tarama, sesli komut ve iş uygulamalarını rahatlıkla yapabiliyor. Özellikle depo, lojistik ve teknik servislerde tercih ediliyor.
Bu gözlükler kimler için ideal derseniz.
Günlük dışarı çıkıp, gittikleri yerleri paylaşan insanlara. Sosyal medya aktif kullanıcılarına, Bol bol Seyahat edenlere ve Teknolojiyle sade bir deneyim isteyenlere ideal diyebiliriz.
Güzel bir pazar günü dileklerimle