Dolar $
32.59
%-0.2 -0.06
Euro €
35.08
%-0.04 -0.01
Sterlin £
41.32
%-0 -0
Çeyrek Altın
4001.21
%0.41 15.97
SON DAKİKA

Afrika'dan geriye kalanlar

Kurban bayramını son yıllarda her sene olduğu gibi yine Afrika'da geçirdim.

Kenya ve Uganda'da bu yıl da çok üzücü hatıralar biriktirdim. İnsanlar açlıkla inanılmaz bir şekilde mücadele ediyor. Türkiye'de 30 dakikada bir gündem değişiyor ama orada insanların tek gündemi var; hayatta kalabilmek... Beni sosyal medyadan takip eden okurlarımız paylaştığım videoları gördüyse, evlerin ne denli içler acısı olduğunu fark etmişlerdir. Halk açlık içinde. İnsanların kıyafetleri yırtık, çoğunun ayağında ayakkabı bile yok. 10 M2 evlerde yaşıyorlar, dışarısı hep toz olduğundan evin içinde yemek yapıyorlar, duvarlar dumandan siyah; kap kacak, yiyecekler, yataklar, eşyalar hepsi 10 M2 evde bir arada. Duvarlar dediğim yıkık dökük kerpiç tarzı... Akşam 6'dan sonra kapkaranlığa mahrum kalıyorlar, zira ışık yok... Kilometrelerce yürüyüp bidonlarla taşıdıkları çamurlu suyu içiyorlar... Kullandıkları suları tekrar tekrar kullanıyorlar... Bizde bayram eski bayram değil fakat onlar için halen bayram, çünkü bayramdan bayrama et yiyorlar ve bayramdan bayrama kıyafetleri oluyor... Gördüğüm manzaraları anlatmaya kelimeler bile çaresiz... Halk ve yetkililer arasında çok sorun var eski bir yazımda biraz değinmiştim. Bu arada, haberlerden görmüşsünüzdür Kenya halkı yüksek vergiler nedeniyle ayaklandı... Biz 5 gün önce döndüğümüz esnada protestolar hafif seviyedeydi fakat 2-3 gündür ciddi anlamda hararetlendi, insanların vefat ettiği haberleri geliyor... Dilerim sokaklar daha fazla hareketlenmeden, demokrasi ışığında Kenya halkının talebi yerine getirilir ve olaylar daha fazla büyümez...

* * * 

Son zamanlarda ülkemizde yapılan vergilendirme olaylarının halka yansıtılması çok üzücü. Evet kabul ediyorum bazı acı gerçekler var ama politika bu şekilde olmamalı... Zaten toplum fazlasıyla kemer sıkmış, ekonomik sorunlarla boğuşurken şimdi yeni vergilerle daha fazla zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Vergi affına uğrayan şirketlerin faaliyetleri incelenirse oralarda önemli oranda vergi kaynağı oluşabilir... Ve tabii Yüksek gelir elde edip de vergi konusunda farklı yöntemler uygulayanlar hassasiyetle tespit edilip üzerlerine gidilmelidir... Halk ciddi anlamda zorlanıyor, odak noktası özellikle yüksek gelir elde edenler olmalı... Gelir oranına endeksli vergileme gelmeli, birçok ülke uyguluyor ve başarılı oluyor... Ne yapılacaksa adil ve hakkaniyetli şekilde yapılması temennimdir. 

* * * 

Bu hafta öne çıkanlar kısmında Avrupa Yetim Derneği'ne değinmek isterim. Birkaç gurbetçinin bir araya gelerek kurduğu bu uluslararası STK dünya çapında faaliyetler yaparak dünyanın birçok yerinde ihtiyaç sahipleriyle hayırseverleri buluşturuyor. Bazı projelerinde kendileriyle beraber hareket ettim ve ihtiyaç sahibi insanların mutluluğuna bizzat şahit oldum. Afrika'ya da kendileriyle gittim ve Afrika'da birçok proje yürüttük. Yakın zamanda hayırlısıyla yeni bir proje yapacağız kendileriyle. Kendilerine sizlerin nezdinizde teşekkür ederim.