Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Pazar 28 Ocak 2024 17:00

WANG Yİ İLE JAKE SULLİVAN GÖRÜŞTÜ

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir araya geldi.

Wang Yi ile Jake Sullivan görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta bir araya geldi.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Komünist Partisi Merkezi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi’nin ABD ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile 26-27 Ocak günlerinde yeni tur görüşmeler gerçekleştirdiği bildirildi.

Görüşmelerde, iki ülke devlet başkanlarının San Francisco’da vardıkları uzlaşıların hayata geçirilmesi ve ikili ilişkilerdeki önemli ve hassas konuların makul şekilde ele alınması gibi konularda samimi ve yapıcı istişarelerde bulunulduğu aktarıldı.

2024 yılının Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 45’inci yıldönümü olduğunu hatırlatan Wang Yi, ‘‘Bu vesileyle iki taraf geride kalan 45 yılda elde edilen tecrübelerden ders almalı, birbirlerine tepeden bakarak değil eşitler olarak yaklaşmalı, farklılıkları öne çıkarmaya çalışmak yerine ortak zemin aramalı, birbirinin temel çıkarlarını zedelemek yerine onlara gerçekten saygı duymalı, karşılıklı saygı göstermek için  birlikte çalışmalı, barış içinde birlikte yaşamalı ve kazan-kazan işbirliği arayışında bulunmalı ve bu suretle Çin ve ABD’nin iyi geçinebilmesi için doğru yolu bulmalı.’’ ifadelerini kullandı.

Taiwan konusunun Çin’in iç işi olduğuna işaret eden Wang, Çin’in Taiwan adasındaki bölgesel seçimin sonuçlarının Taiwan’ın Çin’in bölünmez bir parçası olduğu gerçeğini değiştiremeyeceğini söyledi.

Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrar için en büyük tehdidin “Taiwan’ın bağımsızlığı” olduğuna dikkat çeken Wang Yi, ABD’nin Tek Çin ilkesine ve Çin ile ABD arasındaki üç ortak bildiriye muhakkak sadık kalması, “Taiwan’ın bağımsızlığını” savunan güçleri desteklememe taahhüdünü eyleme dönüştürmesi ve Çin’in barışçıl birleşmesini desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Wang Yi, her ülkenin güvenlik açısından endişelere sahip olduğuna işaret ederek, ancak bu endişelerin meşru ve makul olması, ulusal güvenlik konseptinin genişletilmemesi, siyasallaştırılmaması ve diğer ülkelerin kalkınmasını engellemek için bir bahane olarak kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

İki taraf, görüşmede ulusal güvenlik ve ekonomik faaliyetler arasındaki sınırların ele alınmasının sürdürülmesi hususunda da mutabık kaldı.

Görüşmede, “San Francisco Vizyonu”nun ortaklaşa hayata geçirilmesi, iki ülke devlet başkanlarının düzenli temaslarını koruyarak ilişkilere stratejik rehberlik etmesinin ve iki ülke arasında çeşitli alanlardaki temasların hızlandırılmasının yanında, diplomasi, ekonomi, finans, ticaret, iklim değişikliği ve askeri alanlardaki diyalog ve istişare mekanizmalarının verimli şekilde kullanılması konularında da anlaşıldı.

Taraflar, ayrıca ikili ilişkilerin yol gösterici ilkelerinin ele alınması, yakın gelecekte Çin-ABD uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele işbirliği çalışma ekibi oluşturulması, yapay zekâ alanındaki hükümetler arası diyalog mekanizmasının ilk toplantısının ilkbaharda düzenlenmesi ve kültürel temasların güçlendirilmesi konularında da mutabakat sağladı.

Görüşmelerde, ayrıca Ortadoğu’daki son durum, Ukrayna krizi, Kore Yarımadası ve Güney Çin Denizi gibi küresel ve bölgesel meseleler de ele alındı.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR