Dolar $
32.32
%-0.14 -0.04
Euro €
34.73
%0.03 0.01
Sterlin £
40.6
%-0.26 -0.1
Çeyrek Altın
3891.45
%-0.66 -25.48
SON DAKİKA
Sanayi Pazar 03 Eylül 2023 14:07

UN SANAYİCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanlığı tarafından düzenlenen IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Konferansa Türkiye'nin ihracat şampiyonları arasında yer alan 50 yıllık un üreticisi ve ihracatçısı Pakun markası da katıldı. Türkiye'nin 9 yıldır kesintisiz devam eden dünya un ihracatı liderliğine her geçen yıl artarak katkıda bulunduklarını belirten Pakun CEO'su Ertan Özgen, şampiyonluğun sürdürülebilirliği için iklim krizine dikkat çekti. Özgen, "Planlarımıza kuraklığı acilen dahil etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Un Sanayicileri ile Bir Araya Geldi

Türkiye’de sektörünün en büyük 61’nci ihracatçısı konumunda yer alan 50 yıllık köklü un üreticisi Pakun, dünya un ihracatının yüzde 55'ini gerçekleştiren ve 32 ülkeden oluşan IAOM Avrasya Başkanlığı'nın düzenlediği IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi’ne katıldı. Hububat, un, makarna, bulgur ve yem üreticileri ile değirmen makinaları, paketleme gibi tedarikçi, bayi ve üreticileri bir araya getiren konferansın katılımcıları arasında Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, IAOM Dönem Başkanı Steve Matson, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Haluk Tezcan da yer aldı.

İki gün boyunca süren konferansta düzenlenen çeşitli panellerde tahıl koridoru, küresel gıda güvenliği, dünya tahılındaki ticaret değişimleri, tarımsal üretimde gelecek stratejileri, iklim değişikliğini giderici politikalar başta olmak üzere tüm sektör paydaşlarını yakından ilgilendiren konular masaya yatırıldı.

“Yılı 3 kat büyümeyle tamamlamayı hedefliyoruz”

Türkiye’nin 9 yıldır kesintisiz un ihracat şampiyonluğuna her geçen yıl büyüyen bir katkı sunduklarını belirten Pakun CEO’su Ertan Özgen, “Un üreticileri ve ihracatçıları olarak bu yıl da dünya liderliğimizi sürdürerek ülke ekonomimize katma değer sağlayacağız. Pakun olarak biz de yılın ilk yarısında satışlarda geçen yıla oranla yüzde 40’a yakın gelir artışı yakaladık. Önümüzdeki 6 ay da satış rakamları ve tonajlarının yukarı yönlü olmasını ve yıl sonu itibariyle yüzde 50’nin üzerinde artış sağlanmasını bekliyoruz. Yıl sonunda devreye girecek üçüncü tesisimizle birlikte üretim ve ihracat kapasitemizi yüzde 75 oranında artıracağız. 2023’ün ilk yarısında 38 milyon dolar olan ihracat rakamını ikinci yarıda 100 milyon doların üzerine çıkaracağımızı öngörüyoruz. Tüm bu gelişmeler ışığında 2023’ü en az 3 kat büyüyerek tamamlarken hem un sanayimize hem de un ihracatımıza büyük bir katkı sağlayacağız. Öte yandan ARGE çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Durgun marka unumuzla aldığımız Avrupa Kalite ve Lezzet Ödülümüze yenilerini ekleyeceğiz” diye konuştu.

 

“Sürdürülebilir şampiyonluk için iklim krizini planlara dahil etmeliyiz”

İklim değişikliğinin etkileriyle her geç gün yüzleşmeye devam edildiğini söyleyen Özgen, “Bu yıl, sonradan gelen yağışlar rekolte beklentisini yükseltti ancak 2024 yılının daha da kurak geçmesi bekleniyor. Kuraklık nedeniyle Panama Kanalı’nda su seviyesinin azalması geçiş kısıtlamasına neden olurken, bunun gibi yaşayacağımız sıkıntılar küresel tedarik zincirinde bozulmaları kaçınılmaz kılacak. Pakun olarak yer aldığımız her platformda en önemli sorunun iç içe olduğumuz iklim krizi olduğunu belirtiyoruz. Planlarımıza kuraklığı acilen dahil etmemiz gerekiyor. Hem üretimi hem de verimliliği artırmak için sürdürülebilir tarım, kuraklığa dayanıklı üretim metotları gibi yenilikçi uygulamaları ön planda tutmalıyız. Çiftçilerimizi bu yönde bilinçlendirmeli ve desteklemeliyiz. Tedarik zincirini göz önüne aldığımızda yakın coğrafyalardaki pazar payımızı daha artırmalıyız. Buğday üretimimizi artırmamız ve yakın pazarlarda derinleşmemiz büyük önem taşıyor. Böylece un ihracat şampiyonluğumuzu kesintisiz şekilde sürdürmeye devam edebiliriz” diye konuştu.

Askıya alınan Tahıl Koridoru’na ilişkin de açıklamada bulunan Özgen, anlaşmanın tahıl ihtiyacı bulunan ülkeler için oldukça önemli olduğunu, küresel gıda arz güvenliği için ülkemizin arabuluculuğuyla koridorun yeniden oluşturulacağına inandıklarını belirtti.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR