Dolar $
32.59
%0.18 0.06
Euro €
34.71
%-0.16 -0.05
Sterlin £
40.43
%-0.47 -0.19
Çeyrek Altın
4123.22
%1.37 55.22
SON DAKİKA
Organize Sanayi Bölgeleri Çarşamba 09 Mart 2022 02:57

TDİOSB'DAN DİJİTAL TARIM VE İSTİHDAMA KATKI

Birleşik Arap Emirlikleri bu alanda iş birliği yapılan ilk ülke olurken, 31'i hayvansal, 24'ü bitkisel üretim olmak üzere 38 ilde yürütülen 55 TDİOSB projesiyle 55 bin kişilik istihdam sağlanması, tarım sektörünün uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleniyor

TDİOSB'dan dijital tarım  ve istihdama katkı

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB), Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyumlu, dijital tarım ve gıda ekosisteminin oluşturulmasına imkan sağlarken 50 bin kişiye de iş kapısı olacak.

Tarım sektöründe ürünlerin katma değerinin artırılması, pazarlanması ve istihdama katkı sağlanmasının önemi dünyada giderek artıyor. Türkiye'de de tarımın kalkınma hedeflerinde öngörülen seviyeye çıkarılması için her alanda yoğun çalışma yapılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, tarım alanında yatırımcılar için altyapısı tamamlanmış TDİOSB'ler kuruluyor. Bu OSB'ler gerek bulundukları bölgelerdeki fonksiyonu gerekse ülke üretimine sağladığı katma değer nedeniyle tarım sektörünün geliştirilmesinde önemli bir itici güç olarak görülüyor.

Türkiye'nin bu anlamda potansiyel arz eden her köşesinde TDİOSB projelerinin geliştirilmesine ve bu projelerin desteklenerek ülke tarımına ve ekonomisine kazandırılmasına devam edilmesi planlanıyor. Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 14 Şubat'ta imzaladığı Tarımsal İşbirliği Üzerine Mutabakat Zaptı, bu alanda başka bir ülkeyle yapılan iş birliği ve teknik desteğe örnek teşkil ediyor.

13 jeotermal TDİSOB projesi

Bakanlık, tarım sektörünün uluslararası rekabet gücünü artırmak yolunda 31'i hayvansal, 24'ü bitkisel üretim olmak üzere 38 ilde 55 TDİOSB projesi yürütürken, bitkisel üretim konulu projeler içinde 13'ü jeotermal kaynaklı sera TDİOSB projesi de bulunuyor. TDİOSB projeleri arasında seracılık, süs bitkileri-çiçekçilik, tohumculuk, tıbbi ve aromatik bitkiler, sebze ve meyve yetiştiriciliği konularında işletmelerin kurulması ve bu üretimin işlenmesine yönelik tesisler, kurutma tesisi ve soğuk hava depolarının planlanması da yer alıyor.

Ayrıca büyükbaş süt ve besi sığırcılığı konularında işletmelerin kurulması ve buralardaki üretimin işlenmesine yönelik kombina, et entegre tesisi, mandıra, süt işleme tesisi, yan sanayi olarak yem fabrikası, organik gübre tesisi, biyogaz gibi tesislerin de ele alınması planlanıyor.

50 bin kişilik istihdam potansiyeli

TDİOSB'lerde faaliyete geçen 850 üretim parselinde yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilirken, tüm üretim parsellerinin faaliyete geçmesiyle toplamda 50 bin kişilik istihdam sağlanması öngörülüyor. Faaliyette olan ve gelecek dönemde faaliyete geçecek TDİSOB'lerde yıllık 150 bin ton et, 250 bin ton sebze üretilmesi hedefleniyor. Bugüne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı yatırım programında yer alan TDİOSB'lere cari fiyatlarla 500 milyon lira altyapı kredisi sağlandı. Bakanlık kredi desteğiyle 17 bin 300 dekar büyüklüğünde, 7 TDİOSB Projesi'nin yol, içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, elektrik gibi altyapı inşaatı tamamlanarak hizmete sunuldu.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR