Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Bankacılık Cumartesi 03 Haziran 2023 12:18

SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMAN İÇİN 2025'E KADAR 125 MİLYAR EURO

ING Türkiye Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Akay, 'Sürdürülebilir finansman için 2025'e kadar kurumsal bankacılık alanında 125 milyar Euro hacim yaratılmasını destekleyeceğiz" dedi

Sürdürülebilir finansman için  2025'e kadar 125 milyar Euro

Çağlar ÇAĞATAY

‘Sürdürülebilirlik’ kavramı yalnızca enerji, gıda, çevre gibi başlıklarda değil, finans gündeminde de önemli bir yer tutuyor.  ING Grubu, 1990’lardan bu yana sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda banka tüm ülkelerdeki ofislerinde %100 yenilenebilir enerjiden faydalanıyor. Bunun yanında, Türkiye’nin ulaşım altyapısının karbonsuzlaştırılmasına yönelik önemli projelerden Ankara-İzmir hızlı tren hattının finansmanı için İngiltere İhracat Finansman Sigortası ile sağlanacak ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kullanacağı 2.1 milyar Euro kredi anlaşmasında ING’nin dahil olduğu konsorsiyum ile destek verildi. Sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefi doğrultusunda sürdürülebilir finansman için 2025’e kadar Kurumsal Bankacılık alanında 125 milyar Euro hacim yaratılmasını destekleyeceklerini açıklayan ING Türkiye Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Akay ile sürdürülebilirlik hedefleri noktasında yapılan çalışmaları konuştuk. 

‘Sürdürülebilirlik’ kavramı yalnızca enerji, gıda, çevre gibi başlıklarda değil; finans gündeminde de önemli bir yer tutuyor. Hem Türkiye’de hem de dünyada sürdürülebilir bankacılıkla ilgili gelişme ve çalışmalar devam ediyor. Siz ING olarak kendinizi nerede görüyorsunuz? Yaptığınız çalışmalardan söz eder misiniz?

ING Grubu olarak, 1990’lardan bu yana sürdürülebilirlik hareketine öncülük eden bir kurumuz.  “Sürdürülebilirlik işimizin kalbinde” söylemiyle iklim ve finansal sağlık alanını da önceliklendirerek, sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyor ve sürdürülebilirliği iş yapış biçimimiz olarak görüyoruz. İş yapmanın çevreye ve topluma duyarlı yollarını tanımlamada öncü olma misyonumuzla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. ING Grubu, S&P’den en yüksek Çevresel, Sosyal ve Yönetişim değerlendirme skoruna sahip kurumlar arasında yer alıyor. ING aynı zamanda, Global Finance tarafından gerçekleştirilen Sürdürülebilir Finans Ödülleri’nde “Sürdürülebilir Tahvillerde Üstün Liderlik” ödülünü almaya hak kazandı. ING Türkiye olarak bu ödüle katkılarımızdan dolayı da ayrıca gurur duyuyoruz. Bununla beraber, Global Financial Conferences da ING’yi “Yılın ESG & Sürdürülebilir Finans Danışmanı” kategorisinde finalist seçti.

Küresel iklim kriziyle ancak hep birlikte mücadele edebileceğimize inanıyoruz. Bu doğrultuda, ING Grubu olarak Net-Sıfır Bankacılık Birliği ve Paris İklim Anlaşması kapsamında, küresel sıcaklık artışını 1,5 derece santigrat altında tutma ve 2050’ye kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefleri ile ilerliyoruz. Bu uzun yolculukta müşterilerimize danışmanlık sağlayarak ve finans yönetiminde yol gösterici rol alarak fark yaratabileceğimizi düşünüyoruz. Portföyümüzün iklim hedefleriyle uyumu için geliştirdiğimiz Terra Yaklaşımı kapsamında sağladığımız finansmanı küresel iklim hedeflerini göz önünde bulundurarak yönlendiriyoruz. 

Global bir kurum olarak, dünyamız ve üzerinde yaşayan tüm canlılara daha iyi bir gelecek sunmak için daha fazlasını yapmak için çalışmaya devam ediyoruz. Sadece finansman alanında müşterilerimize destek olmakla kalmıyor, kendi operasyonlarımızda net sıfır karbon hedefiyle çalışarak da örnek teşkil etmeyi hedefliyoruz. Operasyonlarımızın iklim üzerindeki etkilerini şeffaf bir şekilde ölçüyor, raporluyor ve karbon ayak izimizi azaltacak adımlar atıyoruz. ING faaliyet gösterdiği tüm ülkelerdeki ofislerinde %100 yenilenebilir enerjiden faydalanıyor. ING Türkiye Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı Merkezi çatısındaki güneş enerjisi santraliyle bu tesisin tükettiği elektrik enerjisinin %40’ını karşılıyoruz. Ayrıca, İstanbul Genel Müdürlük ve Kahramanmaraş binalarımız için WWF Türkiye’nin Yeşil Ofis Diploması alma sürecini başlattık. 

Sürdürülebilirlik bağlantılı işlem adetleri hızla arttı 

Sürdürülebilirlik noktasında 2022 yılını nasıl geçirdiniz? 2023 yılını nasıl tamamlamayı hedefliyorsunuz? 

Sürdürülebilirlik alanında öncü bir kurum olarak, geçtiğimiz yılda da ülkemizin sürdürülebilir dönüşümüne katkı sağlamak için çalışmaya devam ettik. Bu kapsamda son yıllarda ING Grubu’ndan Türkiye’ye sağlanan sürdürülebilirlik bağlantılı işlem adetlerinin hızla arttığını da söylemekten mutluluk duyuyorum. ING Grubu olarak Türkiye’de Kurumsal Bankacılık alanında sürdürülebilirlik işlem adetlerimiz 2022’de 4 kat arttı. Öne çıkan bazı işlemlerimizden örnek vermek gerekirse, ING, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uluslararası Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) tahvil piyasasında borçlanma işlemleri gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Dokümanı’nın hazırlık ve yayımlanma sürecinde danışman olarak görev aldı. Bu Çerçeve Dökümanı altında ilk Eurobond ihracı 2023 Nisan ayında başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Ek olarak, Türkiye’nin ulaşım altyapısının karbonsuzlaştırılmasına yönelik önemli projelerden Ankara-İzmir hızlı tren hattının finansmanı için İngiltere İhracat Finansman Sigortası ile sağlanacak ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kullanacağı 2.1 milyar Euro kredi anlaşmasında ING’nin dahil olduğu konsorsiyum ile destek verildi.  Eren Holding iştiraklerinden Modern Karton’un Zonguldak’ta faaliyet gösterecek yeni çevre dostu üretim tesisi için sağlanması planlanan 356 milyon Euro finansman anlaşmasına ING Grubu olarak 186 milyon Euro yeşil kredi sağlayacağız ve tüm süreçte Yeşil Kredi Koordinatörü olarak görev alıyoruz. Ayrıca, ING Türkiye olarak bankamızın 300 milyon Euro tutarındaki sendikasyonunu da sürdürülebilirlik bağlantılı organize ettik ve işlemi 2022’de %100 oranında yeniledik. Yenilenen sendikasyon kredimiz için sürdürülebilirlik bağlantılı kredilerin artırılması, çalışanların sürdürülebilirlik eğitimleri, kadın yönetici çalışan oranı olarak kriterler belirlendi.  2023 yılı için sürdürülebilirlik bağlantılı özellikle Ticari ve KOBİ müşterilerimizi destekleyecek yeni fonlama işlemleri için çalışıyoruz ve yine müşterilerimizin gerek ülkemizdeki önemli yatırımları gerekse yurtdışı piyasalara açılımlarına yönelik sürdürülebilirlik bağlantılı projelerini takip etmekteyiz.   

Sürdürülebilirlik vizyonu hakkında da neler söylemek istersiniz? 2050 yılına kadar sürdürülebilirlik ile ilgili neler hedefliyorsunuz? Bu noktada bankanın geleceğe yönelik çalışmaları nelerdir? Ne kadarlık bir işlem hacmi oluşuyor? Rakamlarla da anlatabilir misiniz?

ING Grubu olarak net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefimiz doğrultusunda sürdürülebilir finansman için 2025’e kadar Kurumsal Bankacılık alanında 125 milyar Euro hacim yaratılmasını destekleyeceğiz. Buna ek olarak, 2025 yılı sonunda yenilenebilir enerji için yeni finansmanı yüzde 50 artırmayı da hedefliyoruz. Ayrıca, net sıfır karbon hedefine ulaşmak için hem kendi ayak izimizi azaltmaya hem de müşterilerimizin sürdürülebilirlik yolculuklarına katkı sunmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik odaklı projeleri odağımıza almaya,  müşterilerimizin lokal ve uluslararası piyasalarda ihtiyaçlarına göre kredi, tahvil, hazine işlemleri ve ticaret finansmanı alanlarında sürdürülebilirlik bağlantılı ürünlere erişimini sağlamaya gerek finansman gerekse danışmanlık desteğimizi artırarak devam edeceğiz.  

Bununla beraber sürdürülebilirlik alanında farkındalığın artırılması için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Alanında öncü kurum ve kuruluşlarla gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri ve üyelikler doğrultusunda toplumsal, ekonomik ve çevresel dönüşümde rol alıyoruz. Birleşmiş Milletler Sorumlu Bankacılık İlkeleri’nin uygulanmasını taahhüt eden kurucu imzacı olan bankalardan biriyiz. Aynı zamanda Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Finansman Bildirgesi’ne imza atan 8 banka arasındayız. Bununla beraber, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) sürdürülebilirlik çalışma grubunda aktif yer alıyor, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) çalışma gruplarında da görev almayı hedefliyoruz. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin de üyesiyiz.  Ek olarak, sektörde sürdürülebilirlik alanındaki öncü konumumuzu daha da güçlendirmek adına Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ile stratejik bir iş birliği gerçekleştirdik. 2023 Nisan ayında Fitch Ratings ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ortak etkinlikle, sürdürülebilir finansmanın geleceği ve ESG derecelendirme üzerine konuşarak, sürdürülebilirlik alanında farkındalığın artırılmasını amaçladık.  Benzer etkinlikler, farklı kurum ve kuruluşlarla işbirlikleri ile ING’nin global sektör ve öncü sürdürülebilirlik tecrübelerini de kullanarak, müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın sürdürülebilirlik yolculuklarına katkı sağlamaya devam etmeyi hedefliyoruz. 

Sürdürülebilir İş Kredisi hizmeti sunuyor 

ING olarak sürdürülebilir dönüşümüne katkı sağlamak için hangi ürünleri sunuyorsunuz? Sürdürülebilir finansman hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz?

Sürdürülebilir bir geleceğe ulaşma yolunda finans sektörünün dönüştürücü gücü olduğuna inanıyor, ING Grubu’nun deneyimlerinden ve global ağından faydalanarak müşterilerimizin yeşil finansmana ulaşmalarına destek sağlıyoruz. Sürdürülebilirlik yolculuğunun her kurumun önceliklerine ve ihtiyacına göre çok katmanlı ve çok çeşitli çözümler gerektirdiğinin farkındayız, bu kapsamda kendi işlerini daha sürdürülebilir kılmak için yeni yollar arayan müşterilerimize çok geniş bir ürün segmentinde, özelleştirilmiş çözümler sunuyor; yerli ve uluslararası piyasalarda sürdürülebilir finansman kaynaklarına ulaşmalarına destek oluyoruz. Ayrıca, finansman taleplerinde sürdürülebilirlik kriterleri belirliyor, gerekli iyileştirmeleri saptıyor ve hayata geçirmelerine destek oluyoruz. Kısacası, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda müşterilerimizin hedeflerine ulaşmada finansal kaynak sağlamanın ötesinde, tüm danışmanlık ihtiyaçlarında şirketlerin yanlarında yer alıyor ve sürdürülebilirlik yolculuklarına ortak oluyoruz. Bu yaklaşımımızın müşterilerimizde karşılık bulduğunu görüyoruz. 2022 itibarıyla, Türkiye’de her 5 Kurumsal Bankacılık müşterimizden 1’i ING’yi “sürdürülebilirlik profili ve yeterlilikleri” nedeniyle tercih ettiklerini belirtti.  Ek olarak, ING Türkiye olarak Tüzel Bankacılık müşterilerine yönelik olarak hayata geçirdiğimiz ve ING Grubu ile birlikte yürüttüğümüz program kapsamında, müşterilerimize avantajlı ING Sürdürülebilir İş Kredisi sunuyoruz ve sürdürülebilirlik odaklı etkinlikler ile bu alandaki farkındalığı artırıyoruz.  


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR