Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Denizcilik Çarşamba 06 Aralık 2023 13:58

SAROS KÖRFEZİ'NDE "NUSRET-2023 DAVET TATBİKATI" DEVAM EDİYOR

Mayın Filosu Komutanı Tümamiral Mustafa Kaya, "Bu mayınların 100 yılı aşkın bir süredir derin denizlerde olduğunu ve teknik bakımdan tehlikeli olma potansiyelini kaybettiklerini bilmemize rağmen gerekli emniyet tedbirlerini alıyoruz" dedi

Saros Körfezi'nde "Nusret-2023 Davet Tatbikatı" devam ediyor

Türkiye'nin ev sahipliğinde NATO ve Türkiye'den Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı yüzer ve uçar birliklerle dost ve müttefik ülkelerden EOD timleri ve gözlemcilerin katıldığı "Nusret-2023 Davet Tatbikatı", Saros Körfezi'nde devam ediyor.

Mayın Filosu Komutanı Tümamiral Mustafa Kaya, Çanakkale Deniz Müzesi'nde düzenlenen basın brifinginde, tatbikatın, katılımcı birlik ve komutanlıkların mayın harbi planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, Türk Deniz Kuvvetleri ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek amacıyla her yıl icra edilen mayın harbine yönelik bir davet tatbikatı olduğunu söyledi.

2011’de inşa edildi

Tatbikata adını veren Nusret Mayın Gemisi'nin 7-8 Mart 1915'te Çanakkale Boğazı'na 26 mayın döktüğünü ve 1. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirdiğini hatırlatan Kaya, Çanakkale Deniz Savaşı'na büyük katkısı olan kahraman geminin anısını yaşatmak için aslına birebir uygun olacak şekilde Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 2011'de TCG Nusret Gemisi'nin inşa edildiğini belirtti. Kaya, dünyada birçok müze gemi bulunmakla beraber modern seyir cihazlarıyla donatılmış olan TCG Nusret'in yüzer müze gemi olarak emsallerinden ayrıldığını ifade etti.

3 safhada tatbikat 

Dost ve müttefik ülkelerin yakın ilgisi ve yüksek oranlı katılımının, Nusret-2023 Davet Tatbikatı'nın karşılıklı iş birliğine ve birlikte çalışabilirliğe olan katkısının ne kadar yüksek olduğunu gösterdiğini dile getiren Kaya, tatbikatın TCG-Bayraktar sancak gemisinden teşkil edilecek mayın harbi harekat merkezi aracılığıyla Mayın Filosu Komutanlığınca sevk ve idare edileceğini bildirdi. Kaya, mayın döküş, mayın karşı tedbirleri ve liman ziyaretlerini de içeren 3 safhada tatbikat icra edileceğini duyurdu.

TCG Bayraktar'dan sevk ve idare edilecek

Tatbikat, "Katılan birlik ve komutanlıkların mayın harbinin planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmek" amacıyla icra ediliyor. Nusret-2023 Tatbikatı kapsamında, havadan su üstü gemileriyle mayınlanan saha ve kanallar, mayın avlama gemileri, mayın harbi dalgıçları ve EOD/AUV timleri tarafından mayın karşı tedbirleri harekatı icra edilerek temizlenecek. Mayın Filosu Komutanlığınca sancak gemisi olan TCG Bayraktar'dan (L-402) sevk ve idare edilecek tatbikat, mayın döküş, mayın karşı tedbirleri harekatı ve liman ziyaretini de içerecek şekilde 3 safhada tamamlanacak. Nusret-2023 Tatbikatı'na Türk deniz, kara ve hava unsurlarının yanı sıra NATO unsurlarından İtalya, İspanya, Yunanistan ve Hırvatistan ile dost ve müttefik ülkeler ABD, Malta, Romanya ve Suudi Arabistan katılırken, Azerbaycan, Bahreyn, Brezilya, Bulgaristan, Güney Kore, Filipinler, Kuveyt, Malezya, Pakistan ve Umman'dan birlikler gözlemci olarak yer alıyor. Tatbikat, bugün sona erecek.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR