Dolar $
32.66
%0.42 0.13
Euro €
34.9
%0.1 0.03
Sterlin £
40.76
%0.04 0.01
Çeyrek Altın
4083.2
%0.39 15.69
SON DAKİKA
Organize Sanayi Bölgeleri Çarşamba 14 Temmuz 2021 02:27

OSB'LERDE GÜNDEM 'YEŞİL' DÖNÜŞÜM

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, "OSBÜK olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Yeşil OSB Projesi çalışıyoruz. OSB'lerimizi belli kriterlerle değerlendirerek, Yeşil OSB sertifikasıyla sertifikalandırmayı hedefliyoruz" dedi.

OSB'lerde gündem 'yeşil' dönüşüm

Küresel ısınmanın, dünyanın en büyük problemi olduğu gerçeği bugün daha fazla kişi tarafından kabul ediliyor. Küresel ısınmanın artmasına birçok sebep bulunsa da özellikle de sera gazları içeren yakıtların kullanılması büyük etken oluşturuyor. Bunun önüne geçebilmek amacıyla BM öncülüğünde birçok uluslararası anlaşmalar uygulamaya kondu ve üye ülkelerden de iklimlerin korunabilmesine yönelik tedbirler almaları gerektiği söylendi. Avrupa Birliği ise 2019 yılının aralık ayında “Avrupa Yeşil Mutabakatı” adıyla yeni stratejisini tüm dünyaya deklare etti. Mutabakat; ülkelerin ticaret sistemlerinden, sanayilerinin üretim biçimlerine, enerji çeşitliliğinden, tarımsal politikalarına kadar birçok konuda yeni bir yol haritası belirleyecek ve bu uygulamalar, sanayicilerin önüne gelebilecek.

Mevzuatta sadeleştirmeye ihtiyaç var

OSBÜK Yönetim Kurulu ve Yüksek Koordinasyon Kurulu Müşterek Toplantısı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’ın katılımıyla yapıldı. Yeşil OSB ve sanayide yeşil dönüşümün istişare edildiği toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, “OSBÜK olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Yeşil OSB Projesi çalışıyoruz. OSB’lerimizi belli kriterlerle değerlendirerek, Yeşil OSB sertifikasıyla sertifikalandırmayı hedefliyoruz” dedi. Yatırımcıların, organize sanayi bölgelerine yoğun bir yatırım talebi olduğunu anlatan Kütükcü, şunları söyledi: “Yatırımcıların talebini karşılayabilmek için yeni sanayi alanları üretmek zorundayız. Bunun için de mevzuat sadeleştirmeleri çok önemli. Bu süreçler inanılmaz zaman ve enerji alıyor. Dolayısıyla mevzuatları sadeleştirerek, OSB yer seçim süreçlerini mutlaka çok daha kısa sürede tamamlayabileceğimiz gerekiyor.”

“Sanayiciler ülkenin yaşam damarıdır”

Hayatın merkezinde üretim olduğunu söyleyen TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise, sanayicilerin “ülkenin üretim ve yaşam damarları” olduğunun altını çizdi. Yeşil OSB, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve diğer gelişmelerin Türkiye’nin önünde bir fırsat olduğunu söyleyen Altunyaldız, “Sanayiciler Türkiye’nin üretim gücü oldu. Hep birlikte üretimi öğrendik, ihracatı, küresel tedariki, küresel perakendeyi öğrendik. Bütün bunları dünyada önemli aktör olabilecek kadar iyi öğrendik. Bu yüzden yeni dünya düzeninde küresel tedarikçi olabilmeyi, küresel üretim merkezi olabilmeyi, küresel entegrasyonun en önemli aktörü olabilmeyi ve bunu başarabilmeyi arzu ediyoruz” diye konuştu.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR