SON DAKİKA
web
Turizm Pazar 21 Haziran 2026 11:04

KRUVAZİYER TURİZMİNDE YOLCU SAYISI ARTIYOR

Konaklama, yeme içme ve eğlence hizmetlerini bir arada sunan kruvaziyer gemileri, yılın ilk 5 ayında Türkiye'ye 455 bin 580 turist taşıdı. Liman kentlerine ekonomik katkı sağlayan sektör, geçen yılın aynı dönemine göre yolcu sayısını artırdı.

Kruvaziyer turizminde yolcu sayısı artıyor

Geniş iç mekanlara sahip kruvaziyerler tatil ve seyahat amacıyla kullanılıyor. Çeşitli eğlence seçenekleri sunan bu tür yolcu gemilerinde geniş yemek salonları, eğlence alanları, havuzlar, spa tesisleri ve çeşitli aktivite alanları bulunuyor. Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl limanlara gelen 1375 kruvaziyer gemisiyle 2 milyon 138 bin 136 yolcu ağırlayan Türkiye, kruvaziyer turizminde yakaladığı ivmeyi bu yıl da sürdürdü.

Misafirlerine deniz üzerinde konaklama, yeme içme ve eğlenceyi bir arada sunan kruvaziyer turizmi kapsamında yılın ilk 5 ayında Türk limanlarına 324 gemi yanaşırken, 455 bin 580 yolcu ağırlandı. Geçen yılın aynı döneminde 317 kruvaziyer gemisiyle 438 bin 536 yolcu ağırlayan Türkiye, böylece ilk 5 ayda gemi sayısında yüzde 2,2, yolcu sayısında ise yüzde 3,9 artış kaydetti. Ocakta 28 bin 625 olan yolcu sayısı mayısta 257 bin 897'ye yükseldi ve ağırlanan toplam yolcuların yaklaşık yüzde 57'si mayıs ayında limanlara geldi.

Kruvaziyer firması Selectum Blu Cruises Genel Müdürü Nilda Türe, Türkiye'nin geçen yıl kruvaziyer turizminde salgın öncesi seviyelerini yakalayarak geçtiğini hatırlattı. Kruvaziyer sektörünün 2025'te bir yıl geçirdiğini hatırlatan Türe, "Bu sene geçen yılın üzerine yüzde 5 eklenecek gibi görünüyor. Talep var. Bütün gemiler yoğun bir şekilde bizim limanlarımıza talep gösteriyor. Özellikle Kuşadası ve Efes ile Meryem Ana'nın kattığı artı ile birlikte her geçen sene paxlar üretiyor. Dolayısıyla kruvaziyerde yükselme öngörüyoruz" dedi.

Avrupa'daki turistlerin öncelikli tercihleri arasında kruvaziyer seyahatlerinin bulunduğunu aktaran Türe, "Otel sektöründe büyümeler yüzde 3-4 beklenirken Türkiye'de bu sene kruvaziyer turizminde yüzde 11 artış bekleniyor. Bu anlamda baktığınızda kruvaziyer bir alternatif, bir tek valizle çok fazla destinasyonu bir anda gezebiliyorsunuz. Yorulmadan pek çok ülkeyi aynı anda görebiliyorsunuz. Kruvaziyer turizmi misafirlere artı sağlıyor. Eskiden kruvaziyer seyahatleri pahalı olduğu ve belirli bir yaş gerektirdiği düşünülüyordu. Yeni sistemler ve pazarlama teknikleri misafir portföyünde bir genişleme yarattı. Yaş sınırı 36-45 arasına düştü. Çocuklu misafirler de kruvaziyer gemisine binebileceklerini fark ettiler. Pazarlama teknikleriyle pazar büyüyor, bunun önüne geçilemiyor. Fiyatlar da eskiye oranla ucuzladı. Bu da gittikçe pazarı büyütüyor" ifadelerini kullandı.

Geminin pazarlama şefi Eda Binışık ise kruvaziyer tatilinin avantajlarından bahsetti. Dört gün üç gece tatil paketlerinin 20 bin liradan başladığını aktaran Binışık, "Gemide otel konsepti sunuyoruz. Bunun içerisinde sabah, öğle ve akşam yemeği, beş çayı ve gece büfesi sunuyoruz. Aynı zamanda eğlence ve etkinliklerimiz her saatte yapılıyor. Kapalı ve açık havuz, SPA hizmeti sunuyoruz" diye konuştu.