Dolar $
32.59
%0.19 0.06
Euro €
34.83
%0.23 0.08
Sterlin £
40.59
%-0.03 -0.01
Çeyrek Altın
4078.45
%0.27 11
SON DAKİKA
Eğitim Perşembe 09 Haziran 2022 02:43

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ 26 YAŞINI KUTLADI

"Okul için değil, yaşam için öğrenmeli" mottosuyla 1996 yılında yenilikçi, çoğulcu ve toplumsal sorunlara duyarlılığı esas alan güçlü bir geleneğin temellerini atan İstanbul Bilgi Üniversitesi, bu yıl 26. yaşını kutluyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi 26 yaşını kutladı

Mustafa DENİZ

“Okul için değil, yaşam için öğrenmeli” mottosuyla 1996 yılında yenilikçi, çoğulcu ve toplumsal sorunlara duyarlılığı esas alan güçlü bir geleneğin temellerini atan İstanbul Bilgi Üniversitesi 26. yılını kutluyor. BİLGİ 26 yıldır dünya standartlarındaki nitelikli eğitimi, güçlü akademik kadrosu ve uluslararası işbirlikleriyle gençlerin tercihi olmaya devam ediyor.

Üniversitenin kuruluş yıldönümünde Santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi Kontrol Odası’nda basın kahvaltısı düzenlendi. BİLGİ Gastronomi Bölümü tarafından hazırlanan kahvaltıda Istanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Yardımcıları Mehmet Can ve Prof. Dr. Remzi Sanver, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. N. Alpaslan Parlakçı, Prof. Dr. Lale Duruiz, Prof. Dr. Ege Yazgan, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Baran Baycan, Doğa Koleji Genel Müdürü Dr. İsmail Kızılbay basın mensuplarıyla buluştu.

Önemli katkılar sundu

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. N. Alpaslan Parlakçı, “bilgi, 26 yıldır Türkiye’nin bilimsel ve entelektüel hayatında saygın bir duruşu temsil ediyor. Üniversitemiz kuruluşundan bu yana ülkemizin bilgi toplumu olma yolundaki gelişimine akademik birikimi; çoğulculuğu, ev-rensel değerlere duyduğu saygı ve yenilikçi yaklaşımıyla önemli katkılar sundu” dedi.

Bilgi’nin kuruluşundan bu yana uluslararası yönü güçlü bir üniversite olduğunu vurgulayan Parlakçı, bugün 48 ülkede 260’ı aşkın önde gelen yükseköğretim kurumuyla işbirlikleri yürüttüklerini dile getirdi.

BİLGİ’nin Arizona State Üniversitesi (ASU) ile kurduğu akademik işbirliğiyle uluslararasılaşma alanında üniversiteyi ileriye taşıyacak yeni bir adım attıklarını belirten Parlakçı, "ABD’nin önde gelen, dünyanın inovasyonda öncü üniversitesi ASU ile kurduğumuz işbirliğiyle inovasyon, teknoloji ve araştırmanın yanı sıra eğitim ve öğrenci deneyimi alanlarında yeni bir atılım yaptık. Öğrencilerimize belirli başarı koşullarını sağladıkları takdirde son yıllarını ASU’da tamamlayarak Bilgi diplomasının yanı sıra ASU diplomasıyla mezun olabilecekleri programlar sunmaya başladık. Lisansüstü çalışmalarına devam etmek isteyen öğrencilerimiz için de lisans öğrenimlerinin son yılında alacakları yüksek lisans dersleri ile ASU’da belirli programlarda lisansüstü eğitimlerini sürdürebilecekleri diploma programları sunacağız. Bu programları başarıyla bitiren öğrenciler, ABD’de 3 yıllık çalışma izni de elde edecekler.” ifadelerini kullandı.

Online eğitimin ASU ile kurulan işbirliğinin önemli açılımlarından biri olduğunu belirten Parlakçı, Bilgi programlarının müfredatının ASU’da okutulan 2000’e yakın online dersin içeriğiyle güçlendirildiğini söyledi.

WSCUC akreditasyonu alan ilk üniversite

Bilgi’nin akademik faaliyetlerini uluslararası standartlarda sürdürmeye önem veren bir üniversite olduğunu belirten Parlakçı, “Dünyanın önde gelen ve en önemli yükseköğretim kalite sertifikalarından olan WASC Senior College and University Commission (WSCUC) akreditasyonunu Türkiye’de almaya hak kazanan ilk üniversite olduk. Bu başarıyla kurumsal düzeyde uluslararası bir akreditasyona sahip Türkiye’deki tek üniversiteyiz. Bu akreditasyonu alan kurumlar arasında UCLA, University of Southern California, CalTech, UC Berkeley ve Stanford gibi dünyanın önde gelen üniversiteleri yer alıyor. WSCUC’ın ölçütleri ışığında başta eğitim-öğretim ve öğrenci deneyimi olmak üzere her alanda kalite standartlarımızın sürekliliğini de garanti altına almış olduk” şeklinde konuştu.

Eğitim standartlarının her yıl saygın kuruluşlar tarafından tescillenmeye devam ettiğini belirten Parlakçı, U.S. News & World Report’un 2022 yılı En İyi Küresel Üniversiteler Sıralaması’nda BİL-Gİ’nin Türkiye’nin en iyi üçüncü üniversitesi olduğunu ve vakıf üniversiteleri arasında en iyi üniversite olarak derecelendirildiğini sözlerine ekledi.

Teknolojiye dayalı girişimler desteklenecek

Bilgi’nin araştırma, teknoloji transferi, girişimcilik ve inovasyon alanlarındaki yeni hedeflerinden de bahseden Parlakçı, “Yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığımız TEKMER projemizle üniversitemiz ile sanayi arasında teknoloji transferinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütmeyi; bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip girişimcileri desteklemeyi hedefliyoruz. TEKMER projemiz Sürdürülebilir Sistemler ve Akıllı Teknolojiler teması ile faaliyet gösterecek. Girişimciler gerekli danışmanlık ve eğitimleri almanın yanı sıra sektöründe öncü şirket ve kuruluşlar-la işbirliği yapma imkânı yakalayacak.” dedi.

Parlakçı, Üniversitenin AR-GE harcamalarının yarısının iç kaynaklı olarak finanse edildiğini, dış kaynaklı olarak finanse edilen harcamaların ise yüzde 43’ünün yurtdışı fonlarla karşılandığını belirtti.

Güçlü uluslararası bağlantılar ve işbirlikleriyle öğrencilere iş dünyasında küresel ölçekte fark yaratabilecekleri yetkinlikler kazandırmayı hedeflediklerini belirten Parlakçı, girişimcilik ve inovasyon ile ilgili konuları içeren lisans ve lisansüstü düzeyde 100’e yakın ders sunduklarını dile getirerek “Öğrencilerimizin inovatif iş fırsatlarını çeşitli sektörlere uygulayabilme ve değişime önderlik edebilme becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

‘Okul için değil, yaşam için öğrenme’ anlayışı BİLGİ kültürünün mayasıdır

BİLGİ’nin 26 yılda akademik hayata önemli katkılar sunduğunu söyleyen İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Remzi Sanver ise, “‘Okul için değil, yaşam için öğenme’ anlayışı BİLGİ kültürünün mayasıdır. Bununla kastedilen kuramı dışlayan, sadece uygulama temelli bir eğitim değil elbette. Tersine, her zaman öğrencilerimize sınıf duvarlarının içinde kalmadan hayatı bütün boyutlarıyla kavramaya yönelik bir donanım vermeye çalıştık. Bu kavramsal donanımı bilgiye erişme yol ve yordamlarını öğretmekle destekledik. Malumatfuruş değil merak eden ve araştıran insanlar yetiştirmeyi hedefledik. Üstelik bunu hiç hiyerarşik olmayan, eşitlikçi ve özgürlükçü bir ortam içerisinde gerçekleştirdik. BİLGİ’nin bu ortamının Türkiye’de tek olduğunu söylemek haddinden fazla iddialı olur ama Türkiye’de çok özel ve müstesna bir eğitim iklimini var ettiğimizi söyleyebilirim.” değerlendirmesinde bulundu.

Tıp ve Diş Hekimliği fakülteleri açılacak

Doğa Koleji’nin yakın zamanda Can Eğitim Grubu’na katılmasıyla BİLGİ’nin öncülüğünde “yaşam boyu eğitim” anlayışı doğrultusunda anaokulundan doktoraya her nesle hitap eden, uluslararası nitelikli bir eğitim ekosistemi oluşturulması hedefleniyor. Doğa Koleji ile kurulan yeni yapılanmada üniversitenin akademik işbirliği yürüttüğü ASU’nun k12 eğitim modeli rehber alındı. Bilgi ilerleyen dönemde Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ile yeni bir eğitim ve araştırma hastanesi kurmayı hedefliyor.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR