Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Pazar 17 Aralık 2023 11:54

HUBUBAT VE BAKLİYAT İHRACATI 11 MİLYAR DOLARI AŞTI

Türkiye ihracatının önemli kalemlerinden olan hububat sektörünün ihracatı artmaya devam ediyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) 11 aylık ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artışla 3,3 milyar dolara ulaşırken, hububat sektörünün Türkiye geneli Ocak-Kasım dönemi ihracatı ise yüzde 9 artışla 11,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kasım ayında, hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke ise Irak, İran ve ABD oldu. Yılı yaklaşık 14 milyar dolarlık ihracat ile kapatacaklarını belirten İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, 2023 yılında yaşanan olumsuz şartlara rağmen ihracattaki artışın sebeplerini şöyle sıraladı; "1- İnsanoğlunun hangi şartlarda olursa olsun çok fazla tasarruf edemeyeceği, kısıtlayamayacağı ürünler üretmekteyiz. 2- İhracattaki pazar çeşitliliği. 3- Tüm üreticilerimiz ile pandemiden bu tarafa her türlü ihracat ve her türlü satış aktivitesini iyi değerlendirmekteyiz. Bütün fuarlara, satın alma heyetlerine, sektörel ziyaretlere, düzenli pazar ve müşteri araştırmalarına sektörel olarak hiç kopmaksızın devam ettik." dedi.

Hububat ve bakliyat ihracatı 11 milyar doları aştı

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) kasım ayı ve 2023 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre İHBİR’in kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,3 artışla 327,8 milyon dolara ulaşırken, hububat sektörünün Türkiye geneli kasım ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 11,2 artışla 1 milyar 193 milyon dolara yükseldi. Hububat sektörünün Türkiye geneli Ocak-Kasım ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 11,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, İHBİR'in Ocak-Kasım ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16 artışla 3,3 milyar dolara ulaştı.

EN FAZLA İHRACAT IRAK’A YAPILDI

Türkiye geneli hububat ve bakliyat sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülkeler; Irak, İran ve ABD olurken, İHBİR'de ise en fazla ihracat; Irak, ABD, Almanya, İsrail ve İngiltere’ye yapıldı. Bu dönemde en çok ihracat gerçekleştirilen ilk üç ürün ise Diğerleri, Ekmeklik ve Kaplıca (Kızıl) Buğday Unu ve Ayçiçeği Tohumu Yağı oldu.

2023 YILI İHRACATINDA YAKLAŞIK YÜZDE 12'LİK ARTIŞ

Açıklanan rakamları değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, "Yılı yaklaşık 14 milyar dolarlık bir ihracat ile kapatacağız. Aralık ayı itibariyle özellikle İHBİR olarak önceki aylara göre ihracat rakamlarımızın biraz daha yüksek olacağını planlıyoruz. Özellikle Avrupa’daki kotaların 31 Aralık itibariyle başlayacak olmasından dolayı hububat, bakliyat ve şekerli mamuller tarafında daha önceden stoklanmakta olan ürünlerin özellikle aralık ayı itibariyle sevk edilecek olması aralık ayının yılın en zirve aylarından bir tanesi olacağını gösteriyor. Yıla başlarken hedefimiz 15 milyar dolardı. Fakat şubat ayında gerçekleşen ve 11 ilimizi etkileyen asrın felaketi niteliğindeki depremin etkisini uzun süre hissetmemiz fabrikaların rahat çalışamaması, lojistiğin gerçekleşememesi, limanların doğru düzgün çalışamamasından dolayı bir kaybımız oldu. Hedefimiz 2024 yılı itibariyle bu eksiğimizi kapatmak." değerlendirmesinde bulundu.

2023 yılını yaklaşık yüzde 12'lik bir büyüme ile kapatacaklarının bilgisini paylaşan Taycı, 2023 yılında yaşanan olumsuz şartlara rağmen ihracattaki artışın sebeplerini şöyle sıraladı; "1- İnsanoğlunun hangi şartlarda olursa olsun çok fazla tasarruf edemeyeceği, kısıtlayamayacağı ürünler üretmekteyiz. 2- İhracattaki pazar çeşitliliği. 3- Tüm üreticilerimiz ile pandemiden bu tarafa her türlü ihracat ve her türlü satış aktivitesini iyi değerlendirmekteyiz. Bütün fuarlara, satın alma heyetlerine, sektörel ziyaretlere, düzenli pazar ve müşteri araştırmalarına sektörel olarak hiç kopmaksızın devam ettik." dedi.

Şu an sektörün en önemli probleminin hala finansmana erişim olduğunun altını çizen Taycı, “Kur-enflasyon dengesinin aleyhimizde olması bizim yurt dışında fiyat tutturmakta ve rekabet etmekte şansımızı azaltıyor." dedi.

2024’TE HEDEF PAZARLAR: ABD VE AFRİKA

Hububat bakliyat sektörü olarak ABD kıtasını merceklerine aldıklarını belirten Taycı, "Afrika'da birçok heyet düzenlendi ama en son katıldığımız Moritanya ve Senegal heyetlerimiz de oldukça başarılı geçti. Afrika'da hala çok fırsatın olduğunu görüyoruz. Özellikle de tarım alanında hububat bakliyat alanında ciddi fırsatların, imkanların olduğunu görüyoruz. Bu manada Afrika’yla olan görüşmelerimiz ve yoğun ilgimiz de hala devam etmekte. Rusya'yla da halihazırda zaten ticaretimiz devam ediyor. Hem hububatta hem bakliyatta hem ithalatımız hem ihracatımız devam etmekte. Bu ihracatımızın, bu ticaretimizin daha da büyüyeceğini planlamaktayız." dedi.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR