Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
Haber Merkezi | EKONOMİ Pazartesi 01 Nisan 2024 14:50

HALK TERCİHİNİ YAPTI GÖZLER EKONOMİDE

31 Mart Yerel Seçimleri geride kaldı, millet tercihini yaptı. Şimdi uzun süreli bir seçimsizlik dönemine giriliyor. Bu dönemde gerek iş dünyasının gerekse vatandaşların beklediği ekonominin iyileştirilmesi. Yabancı yatırımcı da öncelikle istikrara bakıyor. İş dünyası vergileri, halk hayat pahalılığını, yatırımcı ise yatırım ortamını merak ediyor

HALK TERCİHİNİ YAPTI GÖZLER EKONOMİDE

Halk sandığa koştu, yereldeki yöneticilerini seçti. Her ne kadar seçim atmosferi genel seçim söylemleri gibi olsa da belediye başkanlığı, il meclisi, muhtarlar gibi yerel yöneticiler seçildi. Ancak seçim ortamlarının iktidarın ekonomik olarak atması gereken bazı adımları atamadığı da bilinen bir gerçek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim sonrasında yeni vergilerin olmayacağını, vergi oranlarında herhangi bir artış yapılmayacağını söylese de vatandaşlar ve iş dünyası yeni zamların olmasını bekliyor. 

İş dünyası vergilerin artıp artamayacağını merak ederken halkın merakı ise fiyat artışlarının durup durmayacağı yönünde. Yatırımcının merakı da yatırım ortamının oluşup oluşmayacağı.

Şirketler, matrah artışının olup olmayacağı ile ilgili bir açıklama beklerken, konut sahibi olmak isteyenlerin merak ettiklerinin başında konut kredi faizlerinin düşüp düşmeyeceği geliyor. 

Piyasa hareket bekliyor

Esnaf işlerinin açılmasını ve yeniden eski hareketli günlere dönmeyi beklerken ihracatçı ise döviz kurunun durumunu merak ediyor. Ve tabii emekliler… Onlar da vaatlerin yerine getirilmesini istiyor. Aslında bütün bunların cevabı yerel seçimlerin bitmesinde değil ancak yerel seçimler genel seçim havasına sokulduğu için her kesim böyle beklentilerin içine girdi. Şimdi seçimler bitti, siyaset ve ekonomi yönetimi Türkiye’nin gerçek gündemi olan ekonomik sıkıntıya odaklanacak, yaşanan bu sıkıntının bir an önce giderilmesi için gerekli adımları atacak. 

Gözler Mehmet Şimşek’te

Bu sıra gözler Hazine ve Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek’e çevrilmiş durumda. Bakan Şimşek, seçim sonrası yeni verginin olmadığını açıklamıştı. Şimşek, Merkez Bankasının elinin son derece serbest olduğunu, enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa onu yapacağını, bu yıl enflasyonda deprem ve seçim etkisinin sistemden çıkacağını ve enflasyonun düşeceğini de vurgulamıştı. Şimşek ayrıca, gelirler politikasının da bu paralelde belirleneceğini ve enflasyonun temmuz ayından itibaren düşeceğini de eklemişti. Şimşek’e göre para politikası gecikmeli etkiye sahip olurken, maliye politikası daha hızlı etkisini gösterecek. En çok merak edilen konulardan birisi KDV ve Kurumlar Vergisi’nde nelerin beklediği. Bakan Şimşek, bu vergilerde artış yapılmayacağının altını da çizmişti. 

Ancak gözden kaçan bir durum var. Şimşek, “İstisnaları, muafiyetleri ve indirim oranlarını gözden geçireceğiz” açıklaması yapmıştı. 

Maliye politikaları önemli

Enflasyonla mücadelede en önemlisi maliye politikaları. Enflasyonla mücadele ederken maliye politikalarının tam anlamışla uygulanması zor. Çünkü enflasyon; faiz, döviz ya da para arzından etkilenen bir değişken. Toplam talebe yapılan müdahale mal ve hizmet fiyatlarını aşağıya çekse bile enflasyona sebep olan yapısal etmenler değiştirilmediği ya da bu alanlara müdahale edilmediği takdirde istikrarın kalıcı olması söz konusu olamıyor.

Ekonomi çevrelerinin beklediği, yeni mali yüklerin gelmesi, döviz kurunun serbest bırakılarak ihracatçının beklentisine yaklaştırılması, faizlerin bir süre daha yüksek kalması, kredilerdeki sıkılaştırmanın devam etmesi. 

Politikalar yeniden sıkılaşacak

Koç Üniversitesi öğretim Üyesi ve eski Merkez Bankası ekonomisti Prof. Dr. Selva Demiralp da geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede, “Yerel seçim döngüsü sona erdiğinde, para ve maliye politikaları kısa bir aradan sonra muhtemelen yeniden sıkılaşacaktır. Yıl ortasına kadar politika ilacının tüm acılığını tadacağız. Enflasyon en azından o zamana kadar yükselecek, asgari ücrete yapılan zamlar ve diğer mali adımlar ise eriyecek” demişti.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR