Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Ahmet Muamme GÜNGÖR | EKONOMİ Perşembe 11 Nisan 2024 07:00

"GELECEĞİ ŞEKİLLENDİR" ETKİNLİĞİNDE VERİ VE YAPAY ZEKA GÜNDEM OLDU

TÜBİSAD ve Context işbirliğiyle "Geleceği Şekillendir" temasıyla düzenlenen "Kanal Forum 2024" etkinliği 19 Mart'ta Hilton İstanbul Bosphorus'da gerçekleşti. Avrupa ve Türkiye Bilişim Teknolojilerinde faaliyet gösteren distribütörlerden alınan pazar verilerinin ve 2024 yılına dair öngörülerin paylaşıldığı forumda yapay zeka ve sürdürülebilirlik konuları da konuşuldu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, günümüzün en önemli konularından ikisinin veri ve yapay zeka olduğunu belirterek veri olmadan yapay zekanın olamayacağını dile getirdi.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Context işbirliğiyle düzenlenen Kanal Forum 2024 etkinliği 19 Mart'ta Hilton İstanbul Bosphorus'da sektörün önemli isimlerinin katılımıyla gerçekleşti. Avrupa ve Türkiye Bilişim Teknolojileri sektörün distribütörlerinin dinamikleri hakkında istatistiki pazar verilerinin ve 2024 yılına dair öngörülerin paylaşıldığı etkinlikte, yapay zeka ve sürdürülebilirlik konuları da ele alındı.

 
“Günümüzün en önemli iki konusu: veri ve yapay zeka”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, günümüzün en önemli konularından ikisinin veri ve yapay zeka olduğunu belirterek şunları söyledi: “Veri olmadan yapay zeka da olmaz. Açık Veri Enstitüsü (ODI) raporlarına göre, küresel olarak yaratılan veri miktarı katlanarak arttı ve artmaya devam ediyor. Ülkeler bazında baktığımızda da güçlü ekonomilerin açık veriyi hızla benimsediğini görüyoruz. Türkiye'nin geleceğinde devlet kurumları ve şirketler ile ilgili gizli olmayan tüm bilgilerin açıkça ulaşılır olduğu bir dünya hayal edelim. Bu şeffaflık ile müşterilerin ihtiyaçları kolayca anlaşılır, yatırım alanları kolayca tespit edilebilir hale geliyor. Yapay zeka teknoloji dünyasında yeni bir kavram olmayabilir ancak bir yıl önce ChatGPT'nin halka açılması bir adım değişikliğe işaret etti. Yapay zekâ teknolojilerinin somutlaşarak evlerimize, ofislerimize, günlük yaşamımız ve kültürümüze girmesiyle artık bu teknolojiler neredeyse her alanda kullanım görüyor ve hayatımızı etkiliyor. 2023 Yapay Zeka raporuna göre yapay zekanın pazar büyüklüğü 2030 yılında 2 trilyon dolara ulaşacak. Üretken yapay zeka teknolojisi 2022'de 1,37 milyar dolardan fazla risk sermayesi çekti; önceki beş yılın toplamından daha fazla yatırım yapıldı. Türkiye'nin yapay zekâ kullanım ve yapay zekâ hizmetlerini uluslararası pazarlara sunma konusunda rekabetçi ve egemen kalması için bu teknolojilere dair liberal bir yaklaşım sergilemesinde fayda olacaktır. Yapay zekâ platformlarıyla iş ortağı olmak ve bu doğrultuda çalışmalarımızı artırmak, yeni yapay zekâ ekosisteminin kilit bir parçası olmak çok büyük önem taşıyor” dedi.
 
“2024 yılının ilk iki ayında büyüme trendi devam etti”
Konuşmasında Bilişim Teknolojileri distribütörlerinin 2023 yılı değerlendirmesini yaparken, 2024 öngörülerini de paylaşan CONTEXT Türkiye Ülke Müdürü Erol Kuseyri, “2023 yılında yaşanılan olumsuz ekonomik gelişmelere ve dalgalanmalara rağmen Bilişim Teknolojileri distribütörleri, yılı bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 17 cirosal büyümeyle kapattı. 2024 yılının ilk iki ayında ise bu büyüme trendinin kontrollü bir şekilde devam ettiğini gözlemliyoruz. 2024 dünya ekonomisi açısından önemli seçimler içinde geçecek. Seçimler sonrasında küresel BT sektörünün ivmesinin belirleneceği bir dönem olsa da global pazarda pozitif gelişmeler var. Yapay zeka (AI) tabanlı ürünlerin lansmanları, NPU (nöral işlem birimi) destekli yeni ürünler ve DeFi (merkeziyetsiz finans) gibi blokzincir tabanlı ekosistemlerin gelişmesi teknolojiye olan ihtiyaçlarda yenilenmeye gitmeyi mecbur kılacak ve içinde pek çok fırsatı barındıracak” şeklinde konuştu. 
ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR