Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Cansu AKARCA | EKONOMİ Çarşamba 10 Nisan 2024 07:00

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN YOLU ISI YALITIMINDAN GEÇİYOR

Avrupa Yeşil Mutabakatı ile Türkiye'nin ve dünyanın öncelikli gündem maddelerinden biri haline gelen enerji verimliliği, sürdürülebilirlik için büyük önem taşıyor. Artan nüfus ve kentleşme enerji tüketimini artırırken, yeni yaşam alanlarının oluşturulmasında ve mevcut alanların enerji verimliliğinin sağlanmasında ısı yalıtımı büyük önem taşıyor.

Enerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor

Günümüzde dünya nüfusu ve buna bağlı olarak kentleşme büyük bir hızla artıyor. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68'i şehirlerde yaşayacak. Bu durum kentlerin enerji verimliliği konusunda daha dikkatli hareket etmesinin önemini ortaya koyuyor.

 
Enerji verimliliğinin sağlanmasında en önemli katkıların başında bilinçli tüketim ve ısı yalıtımı geliyor. Özellikle ısı yalıtım pazarına yapılan yatırım her geçen gün artıyor. Bugün tüm dünyada 100 milyar dolarlık bir pazara ulaşan ısı yalıtım endüstrisinin önümüzdeki dönemde çok daha hızlı büyüyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bunun en önemli nedenleri arasında da etkilerini her geçen gün daha şiddetli olarak yaşadığımız iklim krizi gösteriliyor. Isı yalıtım sektörü ise doğası gereği, gelecek nesillere sürdürülebilir bir yaşam alanı bırakma noktasında son derece önemli katkılar sağlıyor. 
 
Bugün Türkiye'de tüketilen toplam enerjinin yüzde 40'ı binalarda kullanılıyor. Isı yalıtımı yapılan binalarda ise yüzde 70'e varan enerji verimliliği sağlanabiliyor. Dolayısıyla binaların ve tesislerin yalıtımı hem son derece ekonomik hem de iklim değişikliğiyle mücadele için en temel adımı oluşturuyor.
 
Avrupa Yeşil Mutabakatı ile enerji tüketimini azaltılmasına ve verimli, geri dönüştürülebilir ve çevre dostu malzemelerin kullanımına verilen önemin artması, pazarın gün geçtikçe büyümesini sağlıyor. Özellikle enerji maliyetlerinin, tüketimin ve yeni konut ihtiyaçlarının ortaya çıkması yalıtım ürünlerine olan talebi de artırıyor. Kuzey Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş bölgelerde konut ve ticari uygulamalarda yalıtım malzemelerine bu talep, ürün penetrasyonu üzerinde de olumlu bir etki yaratıyor.
 
Isı yalıtımı ile enerji verimliliği arasında çok önemli bir ilişki var
Türkiye'nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yapıyor: “Binalarda ve sanayide enerji verimliliğinin önemi gün geçtikçe artıyor. Dünyamızın sürdürülebilirliği için bu konuyla ilgili olarak bilinci artırmak ve bu alana yatırım yapmak gerekiyor. Binalarda ısı yalıtımı ile enerji verimliliği arasında çok önemli bir ilişki var. Bugün ülkemiz yalnızca bina yalıtımıyla güncel fiyatlarla yıllık 15 milyar dolar enerji tasarrufu yapabilir. Öte yandan yalıtım, iklim kriziyle mücadele sürecine de büyük bir katkı sağlayacak potansiyele sahip. ODE Yalıtım olarak, iklim krizsiz bir gelecek için dünya standartlarında yüksek kaliteli yalıtım çözümlerimizle enerji tasarrufu sağlıyoruz. Özellikle gelişmiş ülkeler bu alana çok ciddi yatırım yapıyor. Biz de Türkiye'nin yalıtım malzemeleri ihracatının yüzde 16'sını üstlenerek, ülke ekonomisine hem enerji verimliliği hem de ihracatla katkı sunmaya devam ediyoruz. İZODER'in verilerine göre 2022 yılında Türkiye ısı yalıtım pazarının büyüklüğü 1 milyar dolar civarında; Türkiye'nin ısı yalıtım pazarından aldığı pay da yüzde 1 oranında. ODE Yalıtım olarak ülkemiz ihracatına katkı sağlamak ve Türkiye'nin bu alanda aldığı payı da artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
ABONE OL