Dolar $
32.2
%-0.2 -0.06
Euro €
35
%-0.41 -0.14
Sterlin £
41.23
%0.01 0
Çeyrek Altın
4095.2
%0.01 0.53
SON DAKİKA
FİNANS Çarşamba 20 Mart 2019 01:09

DÜNYA ABD'DEN GELECEK HABERE KİLİTLENDİ

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı başta olmak üzere veri gündeminin takip edileceği bugün piyasalar yataya geçti. Piyasalar FED'in toplantısında bilanço daraltmanın muhtemelen Ekim ayında sonlandırılabileceğine dair bir açıklama yapabileceğini tahmin ediyor.

Dünya ABD'den gelecek habere kilitlendi

Sedat YILMAZ

Capital Economics Kıdemli ABD Ekonomisti Andrew Hunter, ABD’de asıl sorunun düşük büyüme görünümünün ve “sabırlı” ifadesinin faiz oranlarına dair projeksiyonlara ne kadar ve nasıl yansıyacağı olduğunu ifade etti.

Küresel piyasalar

Yurt dışı gelişmeler küresel piyasalara yön vermeye devam ediyor. Yurtdışı piyasalara baktığımızda bugün yapılacak ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı öncesi temkinli bir tutum içinde kalarak hafif dalgalı bir seyir izliyor. Alman hükümetine ekonomik danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR), ülke ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminini ana ihracat pazarlarındaki zayıflayan talep ve otomobil ve kimya sektöründe yaşanan geçici üretim sorunlarından dolayı aşağı yönlü revize etti. Ancak küresel ekonomiye yönelik açıklamaları ilgi çekiciydi.

Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR), Gelecek yıllarda ekonomik büyüme için risklerin halen yüksek olduğuna işaret eden kurul, bu riskleri “Brexit belirsizliği, ABD, Çin ve Avrupa arasındaki çözüm bekleyen ticaret ihtilafları, Çin ekonomisinin beklenenden daha fazla şekilde yavaşlaması” olarak gösterdi.

Küresel piyasaları yakından ilgilendiren diğer konu da bugün faiz açıklaması yapacak ABD Merkez Bankası’nın (FED) bilanço daraltmayı bu yılın Ekim ayında sonlandırabileceği haberi oldu. Capital Economics Kıdemli ABD Ekonomisti Andrew Hunter, ABD Merkez Bankası'nın (FED) bugünkü toplantısında bilanço daraltmanın muhtemelen ekim ayında sonlandırılabileceğine dair bir açıklama yapabileceğini kaydetti.

Bilanço daraltma açıklaması gelebilir

Capital Economics Kıdemli ABD Ekonomisti Andrew Hunter, FED’in politikasında ve düşük faiz projeksiyonlarında değişikliğe gitmeyeceğini belirtti. Düşük büyümenin bankayı 2020 yılında faiz indirimine zorlayabileceğini ifade eden Hunter, bugünkü toplantıda bilanço daraltmayı yavaşlatma konusunda bir açıklama olabileceğini aktardı.

Hunter, toplantıda büyüme patikası ve faiz oranları konusunda düşük projeksiyonlar olacağını dile getirdi. FED'in faizleri 2,25-2,50 aralığında sabit bırakacağını vurgulayan Hunter, bilanço daraltmanın muhtemelen ekim ayında sonlandırılabileceğine dair bir açıklamanın yapılabileceğini kaydetti.

Hunter, tarım dışı istihdam verisinin düşük gelmesinin ekonomideki zayıflığın yayılmakta olduğunun göstergesi olduğunu hatırlattı. FED’in güvercin söylemleri göz önünde bulundurulduğunda projeksiyonların dikkati çekebileceğini belirten Hunter, asıl sorunun düşük büyüme görünümünün ve “sabırlı” ifadesinin faiz oranlarına dair projeksiyonlara ne kadar derece yansıyacağı olduğunu ifade etti.

ABD’de büyümeler düşebilir

Hunter, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin bozulmaların devam ettiğini vurguladı. Çin ve Avro Bölgesi'nde büyümenin zayıf olduğunu kaydeden Hunter, Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerindeki zayıflığa da dikkati çekti. Hunter, tüketimin düşüş kaydettiğini belirterek bunun da ABD'nin büyümesinin yüzde 2’nin altına çekebileceğini ifade etti.

London Capital Group Araştırma Başkanı Jasper Lawler ise ABD'de enflasyonun Şubat ayında gerildiğini, üretimin düşüş gösterdiğini ve sanayi üretimi rakamlarının hayal kırıklığı meydana getirdiğini söyledi. Bu tür aşağı yönlü indikatörlerin arttığını belirten Lawler, bunun da ABD ekonomisinin bu yılın başından itibaren keskin bir düşüşe doğru gittiğinin göstergesi olduğunu ifade etti. Lawler, bunun da FED’in faiz oranlarına dair projeksiyonları düşüreceğine dair yorumlara yol açtığını dile getirdi.

İngiltere’de ekonomi güçleniyor

Bu arada Brexit süreciyle sıkıntı dönemler geçiren İngiltere’de işsizlik oranının yüzde 3,9 seviyesine gerilemesi piyasaları biraz rahatlattı. İşsizlik verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan ONS Kıdemli İstatistik Uzmanı Matt Hughes, “İngiltere’de istihdam yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Çalışmayan fakat iş aramayan ekonomik olarak aktif olmayan kesimin payı da rekor seviyede azalmış durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Verilere ilişkin yorumda bulunan İngiltere’nin İstihdamdan Sorumlu Bakanı Alok Sharma ise “Son istihdam verileri geçen hafta İngiltere’nin Maliye Bakanı Philip Hammond’ın bahar dönemi bütçe düzenlemelerinde belirttiği gibi ekonominin ne kadar güçlü olduğuna dair kanıt sunuyor” İfadelerini kullandı.

Brüksel'de bir araya gelen AB Genel İşler Konseyi ise, İngiltere'nin anlaşmasız ayrılması ihtimaline yönelik hazırlanan düzenlemeleri görüştü. AB Konseyi, anlaşmasız Brexit durumunda ulaşım, sosyal güvenlik, eğitim ve balıkçılık alanlarında aksamaları önlemek için hazırlanan düzenlemelere onay verdi.

BOE’den faizde değişiklik beklenmiyor

Brexit sürecine ilişkin belirsizlik sebebiyle İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) toplantısından faizde değişiklik beklenmiyor. Ayrıca Asya'da, Endonezya, Filipinler ve Tayland merkez bankaları toplanacak. Bu bankalardan da politika değişikliğine gitmesi beklenmiyor. Politika yapıcılar, düşük enflasyonun bölgede yayılması ile birlikte, önümüzdeki aylarda faiz indirimine gitme istekliliklerine ilişkin işaretler verebilir. Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısını uzatılıp uzatılmama konusunun Haziran ayına bırakıldığını açıklamasının ardından dört ayın zirvesine çıktı.

ABD'de fabrika siparişleri bilgisayar ve elektronik eşya siparişlerindeki düşüşle beklentinin altında arttı. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre fabrika siparişleri Ocak'ta yüzde 0.1 arttı. Tahminlerden düşük gelen veri, yılın ilk çeyreğinde ekonominin yavaşladığına dair yeni bir işaret oldu. Ekonominin yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan imalat sektörü geçen seneki vergi indirimlerinin etkisinin azalmasının ardından ivme kaybediyor. Çin ile ticaret savaşları, geçen sene dolardaki yükseliş ve küresel ekonomideki yumuşama da ihracatı ve imalat aktivitesini olumsuz etkiliyor.

Söz konusu gelişmeler doğrultusunda uluslararası piyasalarda hisse senetleri yukarı yönlü hareket ederken euro ve sterlin değer kazanırken ABD Hazine tahvilleri düştü.

Euro/Dolar ise 50 günlük hareketli ortalama direnci geçerliliğini koruyor. An itibariyle 1,1350 seviyesinden işlem gören parite, trend direnci 1,1360 seviyesini kırması halinde 1,14 seviyelerine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Sonrasında ise 200 günlük hareketli ortalama 1,1490 seviyesi hedeflenebilir. Uluslararası piyasalarda an itibariyle euro/dolar paritesi 1,1352, sterlin/dolar paritesi 1,3266, dolar/yen paritesi 111,26 düzeyinde seyretti. Uluslararası piyasalarda altının onsu 1.306,38 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 67,96 dolardan işlem gördü. Bugünkü FED toplantısı sonrası kurda yaşanacak bir dalgalanma parite üzerinde de etkisini gösterebilir.

analiz-1
analiz-2
analiz-3
ABONE OL