Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Eğitim Pazartesi 14 Haziran 2021 02:55

ÇANAKKALE SAVAŞLARI BİR ANI DEĞİLDİR

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle Çanakkale ruhunu diri tutmak amacıyla "Çanakkale Kahramanlarını Öyküleştirme Çalışması" kapsamında 10 öykü kitabı hazırlandı

Çanakkale savaşları bir anı değildir

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan "Çanakkale Kahramanları Öykü Kitapları"nın tanıtım töreni, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda yapıldı.

Törene, Milli Eğitim Bakanı Selçuk ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, öğretmenler ve davetliler katıldı.

Etkinlikte konuşan Selçuk, Çanakkale kahramanlarını saygıyla yad etmek, anlamak ve anlatmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan bu öykü setinin çocukların tarafından okunmasının, içselleştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Vatan uğruna fedakarlık

Selçuk, Çanakkale'yi anmanın, geçmişten alınan bu manevi ruha sahip olmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, Çanakkale'yi sadece Birinci Dünya Savaşı'nın bir cephesi olarak değil, vatan uğruna bir neslin nasıl fedakarlık yaptığını gösteren bir hadise olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Vatanın bir bakıma geçmiş ama bir bakıma da gelecek olarak nitelendirildiğine ve Çanakkale muharebelerinde feda edilmiş nesillerin bugünün çocuklarının geleceğini ortaya koyabilmek için çok büyük mücadele verdiklerine dikkati çeken Selçuk, şunları kaydetti:

"Bu mücadele çerçevesinde biliyoruz ki bu kahramanları unutmamak, bize bıraktıklarının değerini bilmek müthiş bir vazife diye düşünüyorum. Bunu kabul edip, bizden sonrakilere de bunları aktarmak, bunları paylaşmak ve çocuklarımıza, şehitlerimizin, gazilerimizin, onların neler yaptığının iyi anlatılması, çekilen acıların, geride bırakılanların hepsinin tekrar tekrar ele alınması çok çok önemli. Bir vefa borcumuz var hepsine ve bu borç, bitmeyen bir borç ve hiçbir zaman da ödenemeyecek bir borç. Onun için de daimi çalışmaya ihtiyacımız var. Çocuklarımızın berrak beyinleriyle bu, bizi bekleyen geleceğe dair sağlıklı bilgiler edinmeleri çok önemli."

Edebi isimler gözlemledi

Selçuk, heyette Arıburnu ve Seddülbahir'de bire bir yaşananları gözlemleyen Ömer Seyfettin, Ahmet Ağaoğlu, Orhan Seyfi Orhon, Mehmet Emin Yurdakul, İbrahim Çallı, Abdullah Suphi, Ali Canip Yöntem, Enis Behiç Koryürek gibi isimlerin olduğunu ve kendi zihin dünyalarındaki tasvirleriyle bugüne ışık tuttuklarını söyledi.

Bu tasvirlerin, şahitliklerin çok önemli olduğunu ve bir vatanseverliği ortaya koyduğunu aktaran Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanatçılarımız, cephe hakkındaki ilk izlenimlerini Hitabe-i Şükran başlıklı bir yazıyla yayımlıyorlar. Bu gezi hakkında ayrıntılı bilgi edinmemizi ben hepimiz adına, çocuklarımıza bir vazife olarak görüyorum.” 

Selçuk, “Öğretmenlerimiz, Çanakkale'de muharebelerin yaşandığı bölgede gerekli incelemelerini yaptılar, tamamladılar, tarihçilerimizden aldıkları danışmanlık ışığında da hareket ettiler ve yaptıkları araştırmalarla da kalemlerini konuşturdular, bu eserler ortaya çıktı”  diye konuştu. 

"Benzeri olmayan ruh halidir

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da tarih ve edebiyatın milli kimliğe ayna tutmasına vesile olan böyle anlamlı bir birlikteliğe iştirak etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çanakkale kahramanlarını öyküleştirme çalışması ile 106 yıl önce yazılan bir destanın ve onda saklı nice dersin yeniden anlatılması ve öğretilmesi için ciddi bir sorumluluk alındığını belirten Ersoy, şunları kaydetti: “Çanakkale Savaşları, Türk milletinin topyekun ortaya koyduğu bir varlık mücadelesi olduğu kadar, o mücadelenin ardındaki düşünce, bir duruş ve eşi benzeri olmayan bir ruh halidir. Çanakkale Savaşları bir anı yahut hatıra, tarihin sayfalarında yerini almış alelade bir yaşanmışlık değildir. 106 yıldır devam eden bir anlayış, bir inanç ve hayatın her alanında karşılaştığımız olaylara, aldığımız kararlara yansıyan bir bakıştır. Canlıdır, yaşamaktadır ve dünya döndükçe böyle kalmaya devam edecektir."


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR