Dolar $
32.79
%0.02 0
Euro €
35.16
%0.01 0
Sterlin £
41.66
%0.21 0.09
Çeyrek Altın
3936.24
%-0.52 -20.49
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Pazar 26 Mayıs 2024 14:00

BİRÇOK ÜLKEDEN TEK ÇİN İLKESİNE DESTEK

Birçok ülkenin hükümetleri veya politikacıları, son günlerde yaptıkları açıklamalarda, Tek Çin ilkesini desteklediklerini, "Taiwan bağımsızlığı"nı amaçlayan her biçimdeki girişimlere ve dış güçlerin Çin'in içişlerine karışmasına karşı çıktıklarını belirtti.

Birçok ülkeden Tek Çin ilkesine destek

Birçok ülkenin hükümetleri veya politikacıları, son günlerde yaptıkları açıklamalarda, Tek Çin ilkesini desteklediklerini, “Taiwan bağımsızlığı”nı amaçlayan her biçimdeki girişimlere ve dış güçlerin Çin’in içişlerine karışmasına karşı çıktıklarını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova yaptığı açıklamada, “Tek Çin ilkesine bağlı kalmayı sürdüren Rusya, Taiwan’ı Çin Halk Cumhuriyeti'nin ayrılamaz bir parçası olarak tanıyor, ‘Taiwan bağımsızlığını’ amaçlayan her türlü girişime karşı çıkıyor ve Çin'in ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumak ve ülkenin yeniden birleşmesini gerçekleştirmek için attığı adımları kararlı bir şekilde destekliyor. " ifadelerini kullandı.

Laos Cumhurbaşkanı Yardımcısı Bounthong Chitmany dahil Laos’un birçok yetkilisi, Tek Çin ilkesine bağlı kalmaya devam edeceklerini, Çin’in birleşme davasına ve Çin’in egemenliği, güvenliği ve kalkınma çıkarlarını koruma çabasına kararlılıkla destek vereceklerini, dış güçlerin Çin’in içişlerine müdahale etmesine kesinlikle karşı çıkacaklarını yineledi.

Laos Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Saleumxay Kommasith, ASEAN dışişleri bakanları tarafından Tek Çin ilkesini destekleyen bir açıklama yapıldığını hatırlatarak, ASEAN’ın bu yılki dönem başkanlığını yürüten Laos’un ASEAN ülkelerinin eskiden olduğu gibi gelecekte de Tek Çin ilkesine bağlı kalmaya devam edeceğini yinelediğini dile getirdi.

Bununla birlikte Botsvana Ulusal Meclisi Başkanı Phandu Skelemani, Eritre Dışişleri Bakanı Osman Saleh Muhammed, Ruanda Dışişleri Bakanlığı, Venezuela ve Nikaragua hükümetleri de Tek Çin ilkesini destekleyen açıklamalar yaptı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR