Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Pazartesi 29 Ocak 2024 09:00

ASYA-PASİFİK BORSALARI YENİ HAFTAYA KARIŞIK GELİŞMELERLE BAŞLADI

Çin, Hong Kong, Japonya, Güney Kore ve Avustralya'daki piyasaları kapsayan Asya-Pasifik'teki borsalar, yeni haftaya düşüş ve yükselişleri içeren karışık gelişmelerle başladı.

Asya-Pasifik borsaları yeni haftaya karışık gelişmelerle başladı

Çin'in CSI 300 Endeksi, Shenzhen'deki kayıpların etkisiyle yüzde 0,26 düşerken, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 1,21'in üzerinde yükseldi.

Avustralya'da işlemcilerin uzun bir hafta sonunun ardından geri dönmesiyle S&P/ASX 200 yüzde 0,2 yükseldi. Japonya'da Nikkei 225 Cuma günkü kayıplarını telafi ederek yüzde 0,94 yükselirken, geniş tabanlı Topix yüzde 1,26 tırmandı. Güney Kore'de Kospi yüzde 1,1 yükselirken, küçük sermayeli Kosdaq yüzde 0,17 geriledi.

Çinli emlak geliştiricisi Evergrande'nin hisseleri, Hong Kong yüksek mahkemesinin Pazartesi günü firmanın tasfiyesine karar vermesinin ardından düşüşe geçti.

Hisselerdeki alım satım işlemleri, dalgalı işlemlerde yüzde 20 düştükten sonra, işlemleri durduruldu. Hong Kong Borsası'na yapılan başvurulara göre, iştirakler Evergrande Property Services ve Evergrande New Energy Vehicle Group işlemlerin durdurulması çağrısında bulundu. Wall Street Journal'ın haberine göre Evergrande'nin denizaşırı alacaklıları bu hafta sonu yeniden yapılandırma anlaşmasına varamadı.

Singapur'da merkez bankası, Pazartesi günü 2024 yılının ilk üç aylık para politikası kararında beklendiği gibi politikayı değiştirmedi. Singapur Para Otoritesi, Singapur doları nominal efektif döviz kuru politikası bandını koruyacağını açıkladı.

Bu haftanın en önemli olaylarının başında, ABD Merkez Bankası'nın 2024 yılına ilişkin ilk faiz kararını Çarşamba günü açıklayacak olması geliyor. Ayrıca, Çin'in Ocak ayı fabrika faaliyet verileri ve Çarşamba günü Avustralya'nın dördüncü çeyrek enflasyon verileri olacak. Bu, Avustralya Merkez Bankası'nın 5 Şubat'taki toplantısından önceki son önemli veri seti olacak. Tayvan ve Hong Kong dördüncü çeyrek GSYH rakamlarını Çarşamba günü açıklayacak.

Cuma günü ABD'de üç büyük endeks de karışık bir seyir izledi; S&P 500 ve Nasdaq Composite yüzde 0,07 ve yüzde 0,36 gerileyerek altı günlük kazanç serilerini sonlandırdı. Düşüş aynı zamanda S&P 500'ün tüm zamanların en yüksek kapanış seviyelerinden geri çekilmesine de işaret etti.

ABD'de çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Aralık ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,9 arttı. Dow Jones anketine katılan ekonomistler yüzde 0,2 ve yüzde 3'lük artışlar bekliyordu.

Cuma günkü PCE verisi, gayrisafi yurtiçi hasıla verilerinin dördüncü çeyrekte beklenenden daha yüksek bir ekonomik büyüme göstererek yatırımcıların ekonominin derin bir resesyondan kaçındığı yönündeki umutlarını güçlendirmesinden bir gün sonra geldi


ABONE OL