Dolar $
32.58
%0.19 0.06
Euro €
34.95
%-0.09 -0.03
Sterlin £
40.74
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
4014.88
%0.57 22.38
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Perşembe 07 Ekim 2021 02:53

9 AYDA 8.4 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2021 yılının ilk dokuz ayında 8,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, geçen yılın aynı dönemine göre yakalanan artış yüzde 31 oldu. Söz konusu ihracatın 7,3 milyar dolarlık kısmını Gaziantep tek başına üstlendi. Bu rakamlarla Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep'in, tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdikleri açıklandı.

9 ayda 8.4 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’nin en çok ihracat yapan beşinci şehri Gaziantep, Ocak – Eylül döneminde 7,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi, geçen yılın aynı dönemine göre yakalanan artış yüzde 33 oldu. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti: “2021 yılının ilk dokuz ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 31’lik bir artış yakaladık ve 8,4 milyar dolarlık tarihi bir rekora ulaştık. İhracatın yüzde 87’lik kısmını Türkiye’nin beşinci ihracatçı şehri Gaziantep gerçekleştirdi. Eylül ayında ise Gaziantep, 928 milyon dolar ile tarihinin en yüksek aylık ihracatına imza attı. İhracatçılarımızı gönülden kutluyorum. Bölge ihracatımız 2016 yılından beridir sistematik olarak artış trendi gösteriyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak yıl sonu hedefimiz 12 milyar dolar, öyle görünüyor ki yılı bu seviyelere yakın bir noktada bitireceğiz.”

AB ve Amerika’ya kumaş, halı ve bakliyat Güneydoğu’dan

GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci’nin verdiği bilgiye göre ihracatı en çok gerçekleştirilen ürünler; ‘iplikler, kumaşlar, makine halıları ve pastacılık ürünleri başta olmak üzere; plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri’ oldu. Söz konusu ürünlerin 195 ülkeye ihraç edildiğini dile getiren Ahmet Fikret Kileci, “Ortadoğu ülkelerinin ihracatımız içindeki oranı yüzde 37,5.  En çok ihracatı hala yakın coğrafyamızdaki ülkelere yapıyoruz. İkinci sırada ise Avrupa Birliği Ülkeleri bulunuyor. Özellikle pandemi sonrası Avrupa Birliği için daha cazip bir ihracat noktası haline geldik. Bugün Avrupa Birliği’nin ihracatımız içindeki oranı yüzde 18,6’ya çıkmış durumda. Amerika Ülkeleri ise yüzde 14,7 ile ihracatımızda en çok paya sahip üçüncü bölge durumunda bulunuyor” dedi. Ahmet Fikret Kileci lider ülke pazarlarını ise “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İran, İtalya, Almanya, İsrail, Mısır ve Hollanda” olarak sıraladı.  Eylül ayında bölgeden ihracat gerçekleştiren firma sayısını 2.541 olarak ifade eden GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “2021 Eylül ayında 94 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. İhracata ilk adımını atan firmalarımıza başarılar diliyorum” dedi.


ABONE OL