Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Çarşamba 20 Aralık 2023 16:36

10 MİLYAR DOLAR TEKNOLOJİ İHRACATI HEDEFİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında çalışmalarını sürdüren Dijital Teknolojiler İş Konseyi, Türkiye'nin teknoloji ihracatını orta vadede 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

10 milyar dolar teknoloji ihracatı hedefi

DEİK açıklamasına göre, DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi, 2030'a kadar 10 yeni dünya markası çıkarmak için Türk özel sektörünün dijital dönüşümüne odaklandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul, Türkiye'yi bir teknoloji merkezi haline getirmek için dijitalleşmede öne çıkan 10 farklı alanda kurdukları komitelerle iş dünyasına dijital bir rota çizdiklerini belirterek, Fortune 500'deki Türk şirket sayısının ancak teknoloji kaldıracıyla artacağını ifade etti.

Dijital teknolojilerin ekonomik büyümenin lokomotifi olduğunu ve Türkiye'nin bu alandaki iştahının artmasına öncülük etmek istediklerini aktaran Erkul, şu değerlendirmede bulundu:

"Bulut teknolojileri, fintek, mobil teknolojiler, oyun, siber güvenlik, yazılım teknolojileri, yenilikçi teknolojiler, girişim sermayesi, sağlık teknolojileri ve bu sen kurduğumuz Web3-Blockchain komitelerimizle Türkiye'nin dijital teknolojiler alanındaki 2030 vizyonunu ortaya koyan stratejik adımlar atıyoruz. DEİK'in küresel ticari diplomasi kaslarından aldığımız güçle dijital teknolojiler ekosistemimizi dünya pazarında vitrine taşımak için seferber olmuş durumdayız. 2022 yılında ABD'de TAİK tarafından düzenlenen 12. Türkiye Yatırım Konferansı'nda düzenlediğimiz Türk Teknoloji ve Girişimcilik Ağına Yatırım Paneli ile Amerikalı girişimcilerin rotasına girmeyi başarırken, Portekiz'de düzenlenen Avrupa'nın en büyük dijital teknolojiler organizasyonu Web Summit 2023'te DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi olarak 7 firmamızın katılımı ile pavilyon kurduk."

- "Küresel ekonomi ile ticaretin yakın geleceğine dijital teknolojiler yön verecek"

Erkul, ayrıca Hollanda'da düzenlenen dünyanın en büyük finansal teknolojiler organizasyonu olarak bilinen Money 20/20'de ilk defa 8 firma ile DEİK pavilyonu kurulmasına öncülük ettiklerini anlattı. 

Ülkeden daha fazla Turcorn çıkması, unicorn sayısının artması ve oluşturdukları dijital ticaret koridorları ile ürün ve hizmet ihraç eden bir oyun kurucu olabilmek adına Türkiye'deki teknoloji ekosistemini dünyaya tanıttıklarını vurgulayan Erkul, şunları kaydetti:

"Küresel ekonomi ile ticaretin yakın geleceğine dijital teknolojiler yön verecek. Türk özel sektörünün dijital dönüşümünü hızla tamamlaması gerekiyor. Yapay zekanın sınırları zorladığı, dijital ticaret koridorlarının açıldığı ve teknoloji ile yüksek katma değer üretemeyenlerin geride kaldığı bir sürecin içindeyiz. Dolayısıyla topyekün bir dijital dönüşüm seferberliği ile Türk sanayisinin ve özel sektörünün her alanda dijital dönüşüm trenini kaçırmaması gerekiyor. Çünkü küresel ticarette eşik atlamamız için dijital dönüşüm şart.

DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi olarak, orta vadede Türkiye'nin teknoloji ihracatını 10 milyar dolara çıkarmak için dijital teknolojiler alanında yurt içi ve yurt dışı iş birliklerini artırarak, startuplarla birlikte Türkiye'deki sanayi şirketlerinin dijital dönüşümüne destek olmayı hedefliyoruz. Dünya Bankası verilerine göre 2022 itibarıyla Türkiye'nin GSYH'si 905,5 milyar doların üzerinde ve ülkemizin teknoloji alanındaki yatırım büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde. Dolayısıyla yüksek teknoloji yatırımları ile ihracatı artırabildiğimizde dijital ekonomi alanında da önemli bir oyun kurucu haline gelebiliriz. Bu vizyonla Fortune 500'deki Türk marka ve Turcorn sayımızı artırmak için yurt dışı girişim sermayesi fonları ile Türkiye'deki startup, scale-up ve yerli girişim sermayesi fonlarını bir araya getirecek yeni platformların oluşturulmasını hedefliyoruz."


ABONE OL