Dolar $
32.51
%-0.11 -0.03
Euro €
34.78
%-0.16 -0.05
Sterlin £
40.41
%-0.4 -0.16
Çeyrek Altın
3953.26
%-0.53 -20.65
SON DAKİKA
Organize Sanayi Bölgeleri Çarşamba 27 Nisan 2022 02:20

10 BURSA DAHA OLSA TİCARET AÇIĞI KAPANIR

Bursa ekonomisini daha güçlü bir konuma yükseltmek için çalışmalara hız verdiklerini söyleyen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Bugün Türkiye'de 10 tane Bursa gibi şehir olsa ülkemiz dış ticaret açığı sorunu yaşamaz" dedi

10 Bursa daha olsa ticaret açığı kapanır

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Teknoloji Sanayi Bölgesi TEKNOSAB'ta 4 fabrikada üretimin başladığını, 27 fabrikada ise inşaat çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Türkiye’nin üretim merkezi Bursa’nın yıllık 16 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Burkay, “Kentimiz aynı ihracat rakamını 2018’de yakaladı. Artık yeni bir eşikle karşı karşıyayız. Bursa’nın ekonomide yeni bir sıçrama gerçekleştirmesi için mekânsal planlama ve ölçek ekonomisine geçiş büyük bir önem arz ediyor” dedi.

9 yılda 60'dan fazla proje

Türkiye’nin uzay havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) gerçekleştirilen iftar programında konuşan Burkay, pandemi ile birlikte tüm dünyada alışkanlıkların değişmeye başladığını söyledi. Pandemi sonrasında oluşan yeni dünya düzeninin ayrıca yeni bir ekonomiyi tarif ettiğini vurgulayan Burkay, “Artık küresel ölçekte yeni oyuncular ortaya çıkıyor. Tüm bu sürecin merkezinde Türkiye var. BTSO olarak ülkemizin ve kentimizin bu avantajlarını kullanmak istiyorsak bazı kronik zayıflıklarımızı ortadan kaldırmamız gerekiyor” diye konuştu. “Bugün Türkiye’de 10 tane Bursa gibi şehir olsa ülkemiz dış ticaret açığı sorunu yaşamaz” diyen Başkan Burkay, Oda olarak Bursa ekonomisini daha güçlü bir konuma yükseltmek için çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti. Burkay, ‘Ortak Akılla Geleceğin Kentini’ inşa etmek için 9 yılda 60’tan fazla projeyi Bursa’ya kazandırdıklarının altını çizdi. Bursa’nın stratejik konumu ile 4 saatlik uçuş mesafesinde 1.6 milyarlık nüfusa hitap ettiğini kaydeden Burkay, kentin Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 9’unu tek başına karşıladığını dile getirdi. Burkay, Bursa’nın merkezinde bulunduğu Marmara Havzası’nda yeni bir mekansal planlama yapılmasının yatırım, üretim, istihdam ve ihracat değerinin yeni bir eşiğe taşınmasını sağlayacağını söyledi. Türkiye’de gayri safi yurt içi hasıla içinde imalat sanayinin payının yüzde 16 seviyesinde olduğunu belirten Burkay, Bursa’nın ekonomik işlem hacmine sanayinin katkısının yüzde 46 seviyesinde olduğunun altını çizdi. İbrahim Burkay, “Şehrimizin 11 bin kilometrekarelik toplam yüzölçümü içinde sanayi, binde 8’lik pay alıyor. BTSO, 1960 yılında Türkiye’deki ilk OSB’yi hayata geçirdi. 62 yıl sonra, Bursa’nın ikinci organize sanayi bölgesi TEKNOSAB kuruldu. Bursa’da 17 OSB var. Diğer 15 OSB kurulduktan sonra ıslah OSB süreçlerinin ardından OSB statüsü kazandı. 1960 yılında OSB aklı ve vizyonunu ortaya koyan bir kentteyiz. Bugün 84 milyon nüfuslu Almanya, yaklaşık 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. 1.5 milyar nüfuslu Çin de aynı miktarlara yakın ihracat yapıyor. Almanya’da sanayi alanlarının toplam yüzölçümüne oranı yüzde 4.44. Bu oran İtalya’da yüzde 2.15, OECD ülkelerinde ortalama yüzde 2.5’tir” diye konuştu. Burkay, şehrin her iki yakasına uydu kentler, lojistik merkez, ticaret merkezi, yeni nesil teknoloji endüstri bölgeleri ve arıtma tesislerinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Bursa’daki 17 OSB’nin toplam büyüklüğünün 50 milyon metrekare olduğunu ifade eden Burkay, şöyle devam etti: 

Hedeflerimize güç katacak

“17 OSB’de 15 bin metrekare ve üzeri parsel sayısı 130’u bulmuyor. Sanayi bölgesinde yatırım için yer var diyenler oluyor. 3 bin metrekarelik yerlerde yatırım yapılması zor. Kent içindeki plansız sanayi alanlarında sıkışmış, büyümekte zorlanan KOBİ’ler için daha yeni ve modern planlı sanayi alanları oluşturulması gerekiyor. Bu noktada 2017 yılında KOBİ OSB projesi için talep topladık. 2 bin 556 üyemiz taşınmak istediğinin taahhüdünü verdi. Bursa’mız akıllı şehircilik modeli ve mekânsal planlamayla Türkiye’nin kalkınma hedeflerindeki liderlik rolünü daha da güçlendirebilecektir.”


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR