Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

Üç buçuk milyar dolarlık futbol ekonomisi

Futbolla ne kadar ilgilisiniz bilmiyorum ama, biliyorsunuz sıkı transferler yapıldı ve artık hazırlık maçları başladı. Hemen hemen her gece bir takımımız yurt dışındaki önemli takımlarla "kapışıyor!"lar.

Merkezi İngiltere'de bulunan “Deloitte Sports Business Group”un raporuna göre, Türk Futbol ekonomisinin son 5 yılda 6,1 kat büyüyerek, gelirini üç buçuk milyar liraya yükselttiğini açıklamıştı.

Dev kulüplerin yıllık cürosu ortalama 250 milyon euro!

Araştırmada, dünya ölçüsündeki dev kulüplerin yıllık cirolarının 250 milyon Euro düzeyinde olduğu ifade edilirken, futbol sektörünün Türkiye'deki toplam bütçesi yaklaşık 1 Milyar Euro. Yani Avrupa takımlarından dördü yan yana gelince bizim ülke bütçesini geçiyor neredeyse.

Transfer sıralamasında Türkiye 8'inci sırada.

Artık transferin de son günlerine yaklaşıyoruz. Biliyorsunuz futbolcuları almak isteyen takımlar milyon dolarları nasıl vereceklerini bilemiyorlar. Bu yıl UEFA’nın da gözleri üzerimizde. Takımlar maddi olarak borçlarını çeşitli bankalarla yapılandırdılar ve dünya piyasasında oynamaya hak kazandılar. Buna rağmen, Türkiye için yapılan, en önemli istatistikte ülkemiz 8. sırada yer almaya devam etti.  10 ülkenin transfer gelir-gider farkına bakıldığında Türkiye, 1,71 milyon Euro’ luk bir rakamla zarar edenler grubunda yer aldı. Yazılan bu Rapora göre, transfer gelir-gider farkında en fazla kâr elde eden ülkeler Almanya, İspanya, Fransa ve Portekiz oldu.

Ülkemizdeki spor takımlarının geçtiğimiz yıla göre geliri 3,2 milyar lira. Ama borç 7,5 milyar lira. Bir de biliyorsunuz bunun birikimli zarar diye bir oranı var. O da 3 milyar Türk Lirası. 

Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı, "Avrupa'nın en hızlı büyüyen liglerinden biri olan Süper Lig'de geçtiğimiz sezon naklen yayın gelirleri 1,5 milyar TL'ye, maç günü gelirleri yüzde 52 oranında artışla 400 milyon TL'ye ulaşırken; 18 takımın 250'den fazla reklam ve sponsorluk anlaşmasından elde ettiği ticari gelirler de 1 milyar TL'yi geçmiştir. Bütün bu gelişmeler, Türk futbolunun global anlamda marka olma yolunda emin adımlarla ilerlediğinin de bir göstergesidir."  Demişti geçen sezon için. Ancak bu sezon yayın gelirlerinde bir indirim olacak. Futbol kulüpleri bu hakkından feragat etmek istemiyor. Ama yayıncı kuruluş da artık eskisi gibi reklam alamadığını öne sürerek anlaşmaya yanaşmıyor. Takımlar haklarını savunsun diye Futbol Federasyonunu anlaşma sağlaması için görevlendirdi.  İki ay süren ve maçların yapılmasının gecikeceği bile söyleniyordu. Buna göre kulüpler ve Bein Sports, 410 milyon dolar karşılığında el sıkıştı. Maksimum kur 5,80 olarak belirlendi. 

Yani futbol piyasasında büyük paralar dönüyor. Artık bir endüstri olmuş durumda. Bir buçuk saat topun peşinde koşuyorlar sonra taraftar seviniyor ya da üzülüyor iş bitiyor diye bakmamak lazım. Futbol sahalarında büyük ekonomi dönüyor. Bu arada bayramı da yaşayan bir ülkem var ne güzel. Kurban Bayramınız kutlu olsun.