Dolar $
32.52
%-0.03 -0.01
Euro €
34.78
%-0.1 -0.03
Sterlin £
40.37
%-0.76 -0.31
Çeyrek Altın
4088.04
%0.51 20.46
SON DAKİKA

Dünyanın güçlü ülkeleri

Zor geçen 2020'nin en güçlü ülkeleri listesi açıklandı. Daha ilk 6 ayını yaşıyoruz bu hırçın, zor 2020 yılının ama ilk yarı sonucunda başarılarıyla öne çıkan ülkeler içinde biz de varız. Hemen merakınızı giderdim. Sakın artık yazının gerisini okumayım demeyin sakın.

Nasıl oluyor da seçme yapılıyor derseniz; Dünyanın en güçlü ülkeleri aynı zamanda uluslararası medya ve diplomasiyi domine eden, en çok konuşulan ve küresel ekonomik göstergeleri en çok etkileyen ülkeler sıralanıyor. Hangi ülkeler askeri, siyasi ve ekonomik güçleri ve kurdukları ittifaklar sayesinde diğer ülkeleri yönlendirmeyi başardı? Dünyanın gidişatında hangi ülkeler daha çok söz sahibi oldu? İşte böyle belirleniyor araştırma. Pensilvanya Üniversitesi ile BAV Group'un ortak araştırması bu soruya her yıl olduğu gibi yanıt aradı. 73 ülkeden 21 bin kişi üzerinde yapılan anket çalışmasında Amerika Birleşik Devletleri ve Çin liderliğe oynarken bazı Avrupa ülkelerinin gerilediği gözlemlendi. 

Sıralamada ülkelerin liderleri, ekonomik ağırlıkları, siyasi nüfuz, uluslararası ittifaklar ve ordunun gücü gibi kriterler baz alındı. Listede geçen yıl ilk 10'a giren ülkelerin sıralaması değişmedi. Amerika Birleşik Devletleri geçen yıl olduğu gibi yine siyasi, ekonomik ve askeri olarak en güçlü ülke oldu. 73 ülkenin bulunduğu listenin son sırası ekonomik ve siyasi nüfuz olarak küçük çaplı ülkelerden oluştu. Dünyanın en güçlü ülkeleri de aynı zamanda uluslararası medya ve diplomasiyi domino eden, en çok konuşulan ve küresel ekonomik göstergeleri en çok etkileyen ülkelerden oluşuyor. Gelin biz pazara dönelim bakalım bu güçlü ülkeler hangileriymiş. 

Son sırada İsveç bulunuyor. Ama başarı göstermiş 2020 yılının ilk 6 ayında. 2019'da 21. sırada bulunan İskandinav ülkesi bu sene bir basamak yükselerek 20. sıradan sıralamaya girmeyi başardı. İsveç Avrupa Birliği'nin yüz ölçümü açısından en büyük ülkesi. İspanya Covid-19 salgının Avrupa'da en fazla etkili olduğu ülkelerden İspanya yükselmeye devam ediyor. Geçen sene 23. sıradaki ülkenin bu etkinliğinin kaynağında, söz konusu çalışmaya göre, sömürgecilik geçmişi rol oynadı. Bunca hengameden sonra sen gel 23 üncülükten 19. ol. Şaşırmamak elde değil.  Bir başka şaşırtıcı ülke de İtalya. Anket sonuçlarına göre İtalya geçen seneye oranla bir basamak yükselmeyi başardı. Bu yükselişte en önemli rollerden biri turizm sektörüne ait. Ülkeyi her sene en az 40 milyon turist ziyaret ediyor. İtalya Türkiye'nin altında yer aldı ve 17. oldu.

Türkiye'nin küresel anlamda etkinliğinde geçen seneye oranla bir değişiklik yaşanmadı. Çalışmaya göre Asya ile Avrupa arasında kritik pozisyonunda olmasından dolayı eşsiz bir merkezi konumda. Türkiye en fazla puan sahip olduğu kültürel miras alanında aldı. Hayat kalitesi alanında 37, iş kurma kolaylığı alanında 63, vatandaşlık alanında 43 puanın verildiği Türkiye'nin genel ortalaması 35 puan oldu. Böylece Avustralya'nın ardından 16. oldu. Almanya ise Şansölye Angela Merkel sayesinde Avrupa Birliği'nin en önemli ülkesi ilk 3 podyumunda yer bulamasa da dördüncü ülke olmayı sürdürüyor. AB'nin hem nüfus hem de ekonomik anlamda en büyük ülkesi, Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinden beri dünya üzerinde etkisini artırmaya devam ediyor.

Gelelim ilk üçe. Ben ilk iki ülkenin Çin ve ABD olduğunu düşünüyordum. Ama aralarına Rusya girmiş. Merkel gibi güçlü lider Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki etkinlik mücadelesi günümüzde de devam ediyor. Bu 'savaş'ta şimdilik liderlik koltuğu ABD'de. Fakat geçen sene olduğu gibi 2020'de de Rusya ABD'nin yine en büyük rakibi konumunda. 1. Amerika Birleşik Devletleri. Burada da ABD Başkanı Donald Trump'ın ses getiren çıkışları sayesinde ABD dünyanın en güçlü ülkesi olmayı bu sene de sürdürüyor. Söz konusu çalışma ABD'yi askeri ve ekonomik anlamda dünyaya en fazla yön verebilen ülke olarak tanımlıyor. Müzik, televizyon programları ve sinema sektörü sayesinde ülke kültürel açıdan da birçok ülkeyi etkiliyor.

İşte dünyayı oyalayan ülkeleri size anlattım. Ama biz bundan sonra kendi işimize bakmak zorundayız. Tekrar üretime ve tarıma, hayvancılığa önem verip, aile başta olmak üzere tüm kesimlerin birlik ve beraberlik içinde mutlu yaşamayı öğrenerek yeni yüzyıla parlak günlere kavuşması lazım.