Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA

Sinvar'ın zor seçimi

Avni ÖZGÜREL 23 Aðu 2024

Gazze savaşıyla birlikte uluslararası basında İsmail Haniye barış adamı, Yahya Sinvar savaş adamı olarak ünlendi. Haniye katledilince HAMAS onun yerine Yahya Sinvar'ı seçti.

İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu’nun şahsen intikam hissiyle dolu olduğunu saklamadığı, “Başbakan olarak şayet tek bir kişinin öldürülmesi emrini vermek durumunda olabilirsem o kişi Yahya Sinvar’dır” demekten çekinmediği; ölüm listesinin ilk sırasına yazdığı isim Sinvar. 

Gazde’de ama nerede olduğu bilinmeyen, insansız hava araçları, elektronik dinleme cihazları ve muhbirler tarafından desteklenen binlerce İsrail askerinin ABD istihbaratının bütün olanaklarıyla 7 Ekim 2023’ten beri konumunu belirlemeye çalıştığı kişi o…

ABD belgelerindeki Pentagon ve dışişleri katında Katar’daki varlığı/ikameti kabullenilmiş, doğrudan olmasa dahi dolaylı olarak Hamas’ın resmi temsilcisi sıfatıyla ateşkes müzakereleri sürecinde sözü dinlenen, görüşü alınan, önerileri kayda geçirilen kişiydi İsmail Haniye… Bir çok defa Haniye tarafından Hamas yönetim katında tartışmaya sebep olması muhtemel risk göze alınarak “evet” cevabı verilen anlaşma taslağının İsrail tarafından değişiklik talebinde bulunulması sebebiyle bozulmasına  Amerikalı diplomatların  dahi öfkelendiği biliniyordu. 

Yeni süreçte Yahya Sinvar hem HAMAS’ın geleceğiyle ilgili süreci belirleme hem de Gazze halkının beklentilerini karşılama sorumluluğunu üstlenmiş durumda. Düşman tarafından çepeçevre kuşatılmış sınırlı coğrafyada, eldeki kısıtlı savunma ve insan kaynağıyla, sağlıktan, barınmaya; gıdadan her türlü insani ihtiyaca muhtaç, saldırı altında yarı mezarda yaşayan halkın talepleri duruyor Yahya Sinvar’ın önünde.  

Siyaset dilinde Şeytan Seçeneği yani “kötüyle en kötü arasına sıkışmak” tabir edilen tabloda elinde sihirli değnek olmayan Sinvar herhalde bir dizi radikal karar alma durumunda. 

Ve bence önünde iki seçenek var. 

Birinci seçenek Yahya Sinvar ve Hamas yönetici katının neyin neden yapıldığının anlatıldığı dünya çapında etkili bir iletişim operasyonunun ardından İsrail’in “kalpgahında”, yani Telaviv, El Halil, Aşdod, Hayfa gibi merkezde bir dizi intihar saldırısı gerçekleştirip olabildiğince ağır bedel ödettirmek. 

Netenyahu’nun hiç bitmemesini istediği savaşı sürdürme bahanesi, ateşkes önünde en büyük engel görüp göstermeye çalıştığı kişi Sinvar. İsmail Haniye’nin oğullarının katledildiği gün yayınladığı taziye mesajında “Ulusal boyutta bir savaş veriyoruz, Dün büyük kayıplar verdik. Bugün de canımızı yakan kayıplar veriyoruz. Ama bu bizi yolumuzdan çevirmeyecek” diyen insanın ateşkes konusunda başta İslam ülkeleri ve cemaat lideri, kanaat önderleri olmak üzere dört bir yandan kuşatıp baskılanmasının tek bir amacı var: itibarını kırmak… 

Yahya Sinvar şu an ikilemde... Baskılar karşısında karakterinin işaret ettiği yolda tetiğe basması da mümkün; yangın yerine dönen Gazze’de ahalinin soykırım ızdırabı karşısında savaşı askıya alması da mümkün.