Dolar $
32.29
%0.05 0.01
Euro €
34.99
%0.42 0.14
Sterlin £
40.66
%0.21 0.08
Çeyrek Altın
3982.4
%0.6 23.43
SON DAKİKA

Ekonomik sorunları çözmede çok yavaşız çok!

Birkaç gündür Anadolu'dayım, bu süreçte halkın fikirlerini gözlemliyorum ve yaşadıkları sıkıntılara üzülmemek elde değil. Parti gözetmeksizin söylüyorum, seçim dönemlerinde yoğun şekilde gördüğümüz vekillerimiz acaba nerede? Bazıları dışında genelini yeterince göremiyoruz...

Anadolu'da halk ekonomik sorunlardan dolayı çok yaygın şekilde isyan ediyor. Sorunların daha hızlı çözülebileceğini ama yetkililerin çok yavaş ilerlediklerini düşünüyorlar. 

Açıkçası hassas bir süreç, dikkatli adımlar atılmalı anlıyorum ama şahsen ben de daha hızlı daha gözle görülebilir adımlar atılabileceğini düşünüyorum.  Özellikle fahiş kiralar ve tüketici ihtiyaçları kısmında çözüm odaklı kararlar ve adımlar atılırsa halkın kısa bir sürede önemli oranda rahatlayabileceğini düşünüyorum. Kamu içerisinde 10 bin memur, denetim kısmına kaydırılabilir ya da iktisat alanında eğitim alan 10 bin kişi alınabilir. Bu kişiler alanında uzman denetimcilerden 1-2 ay mesleki eğitim alıp göreve başlayabilirler ve fiyatların artmasına sebep olan kısımları tespit edip çözüm üretebilirler.

Her şeyi geçtim, elde Tarım Kooperatifleri gibi bir seçenek var. Doğrudan üreticiden alınan veya üretilen ürünleri halka ucuza sunarlarsa diğer zincir marketler de buna dahil olur sonrasında geniş yelpazede indirim trendi başlamış olur. Bir aralar güya Tarım Kooperatifleri her yerde yaygınlaşıp ürünleri çok çok uyguna verecekti ve zincir marketlerde Tarım Kooperatifleri ürünleri de satılacaktı fakat tatmin edecek ilerleme sağlanamadı. O plan yürütülmüş olsaydı şu an sistem çoktan oturmuş olurdu ve ekonomik sorunları bu denli konuşmamış olurduk. 

90'ların koskoca tarım ve hayvancılık ülkesi günümüzde yine eski günleri gibi olmalı. Muazzam potansiyeli ve olanakları olan bir ülkeyiz buna rağmen ekonomik sıkıntılarla boğuşuyoruz; bu inanılır gibi değil. Bu ülkeye çalışkan ve stratejik düşünenlerden oluşan ekiplerle 'Proje ve İletişim Koordinasyon Bakanlığı' kurulmalı. Bu bakanlık ülke menfaatine olan ya da elde potansiyel oluşturabilecek ne varsa stratejik adımlarla ülke menfaatine çözümler oluşturmalı. Cumhurbaşkanlığı ofisleri bir dönem bende beklenti oluşturmuştu ama günümüzde maalesef hayal kırıklığından öteye gidemedi. 

Türkiye'nin afet bölgesi olduğunu ve dolayısıyla Afet Bakanlığı kurulmasını da gittiğim ilgili her üst düzey görüşmede sıklıkla tavsiye etmiştim. Köşe yazılarımda da dile getirmiştim. Bir ara ülke genelinde gündeme geldi sonra da AFAD bu işi yapıyor denilerek rafa kaldırıldı. Allah aşkına soruyorum, bir bakanlığın mı yetkileri ve bütçesi daha iyi yoksa AFAD Başkanlığının mı? Türkiye bir afet ülkesi, her yıl ciddi afet sorunlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu durum görmezden gelinemez. Ne zaman olacağını Allah bilir ama önümüzde beklenilen bir depremin olduğunu söylüyor uzmanlar, bu bile topyekün çözüm üretme babında bakanlığının kurulmasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyordur.

Hangi ilde ne meşhursa kur fabrikayı ardından belediye eliyle iştirak şirketleri kurarak ürünleri pazarla bak o zaman nasıl da hızlıca dizgine geliyor enflasyon.

Yapılacak o kadar çok seçenek var ki...

Daha önceki yazılarımda detaylı bir şekilde dile getirdim, birçok ülkede piyasada %15-30 gibi bir sınırlama var bu fiyatların üzerine çıkılmıyor. Bu sistem Türkiye'de de uygulanmalı. Bizim toplumda onun evi/arabası bu fiyatsa benim evin/arabanın fiyatı da bu olmalı deniliyor öteki de o fiyata bakarak fiyat belirliyor ve bu sarmal toplumun önemli bir oranına yansımış oluyor dolayısıyla da maalesef enflasyonu körüklüyor.