Dolar $
32.3
%0.14 0.04
Euro €
34.77
%0.06 0.02
Sterlin £
40.42
%0.04 0.01
Çeyrek Altın
3922.37
%0.11 4.41
SON DAKİKA

2024 Türkiye ekonomisi

FATİH SORHUN 13 Þub 2024

2024 Türkiye ekonomisi için kritik bir yıl olacak. Bu yılda büyüme performansı, enflasyon yakından izlenecek. Bu yılda ekonomide en temel başlık enflasyon olmaya devam edecek. Mehmet Şimşeğin ihracatçıları güçlendirip desteklemesi bu konudaki büyük adımlardan biri olacak. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin 2024 yılı ilk olağan toplantısı olan ve "Nitelikli, Sürdürülebilir, Rekabet Gücü Yüksek Yeni Nesil Bir Sanayi İçin Yatırım ve Üretimin İhtiyaç Duyduğu Finans Politikalarının Önemi" ana gündemiyle gerçekleşen İSO Ocak Ayı Meclis Toplantısına katılarak konuşma yaptı. 

Bakan Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar:

“Büyüme ve enflasyon arasında bir gerilim yok, bu gerilim olsa da kısa vadelidir, konjektüreldir, kalıcı değildir, sürdürülebilir yüksek büyüme için enflasyonun düşük olması lazım.

Verginin tabanını büyüteceğiz ve genişleteceğiz. Verginin hakkıyla alınmadığı alanlarda çaba göstereceğiz. Şu an çalışmalar var, düzenleme gerektiren hususlar var.”

Enflasyonun 2024 yılında yüzde 5,8'e gerilemesinin beklendiğini, bu nedenle sıkı parasal duruşun bir süre daha devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu bildiren Şimşek, bu dönemde başta ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası olmak üzere, dünyanın önde gelen merkez bankalarının ciddi faiz artışına gittiğine dikkati çekti.

Kalıcı refah artışını hedefliyoruz

Bakan Şimşek, Türkiye'de daha dengeli, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir yüksek büyüme ile kalıcı refah artışını hedeflediklerini vurgulayarak, "Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk yarısında asrın felaketi olan depreme rağmen yüzde 3,9'luk büyüme kaydetmiştir. Ancak mevcut büyüme iç talep kaynaklı olup ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı söz konusudur. Önümüzdeki dönemde net ihracatın pozitif katkıda bulunduğu daha dengeli bir büyümeyi hedefliyoruz. Büyüme beklentimiz 2023 yılında yüzde 4,4; 2024 yılında ise yüzde 4'tür. Program dönemi sonunda yüzde 5 büyüme ile milli gelirin 1,3 trilyon doları aşmasını, kişi başı milli gelirin ise 14 bin 855 dolara yükselmesini öngörüyoruz” diye konuştu.

Global sektörde Türkiye ekonomisi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e çıkarırken, gelecek yıl için yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a düşürdü. ABD’nin F16 onayı, Kanada’nın silah ambargosunu kaldırması ve Moody’s kredi derecelendirme kurumunun kredi notunu pozitife geçirmesi atılan adımların doğruluğun kanıtı olarak görülüyor.