Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
KİTAPLAR ARASINDA Cuma 29 Temmuz 2022 02:45

ZABEL YESAYAN YAŞAMI VE ESERLERİ

Yazar: Sosis Antikacıoğlu İnkılap Kitabevi

Zabel Yesayan Yaşamı ve Eserleri

Akademisyen Sosi Antikacıoğlu’nun uzun ve kapsamlı araştırmalarının ardından ortaya çıkan “Zabel Yesayan Yaşamı ve Eserleri”, Osmanlı döneminin ilk sosyalist-feminist yazarlarından, Batı ve Ermeni edebiyatının önemli ismi Zabel Yesayan’ın şaşırtıcı öyküsünü okurlarıyla buluşturuyor. İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan “Zabel Yesayan Yaşamı ve Eserleri”, 1878 yılında İstanbul’da başlayıp, ölümüne dek mücadeleyle geçen bir yaşam serüvenini konu ediyor.

 

“Zabel Yesayan Yaşamı ve Eserleri”, psikolojik açıdan yıpranmış bir anne ve evi geçindirmekte zorlanan bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen ve hastalıklarla boğuşan bir kadının; 10 yaşına gelene kadar okula gidemeyen, babası tarafından evde yetiştirilen, babasının özgür ve eşitlikçi fikirleri ile büyüyen Yesayan’ın hayatını okurlarına sunuyor. Kimliğinden ötürü ırkçılığa uğrayan, maddi durumu nedeniyle aşağılanan, kadın olduğu için kısıtlanan insanlar uğruna kavga eden Yesayan, aydın fikirlerini ve ideallerini yazdığı yazılarla dile getirirken; yazdıklarıyla her zaman egemenlerin hedefinde olan, ama asla vazgeçmeyen Yesayan’ın ömrü de sürgünde sona eriyor.

 

Eserlerine yıllar boyu ulaşılamayan, hatta adı bile yasaklanan fakat tüm karşı çabalara rağmen yeniden gün yüzüne çıkmayı başaran Zabel Yesayan’ın destansı yaşam mücadelesi, Sosi Antikacıoğlu tarafından kitaplaştırılırken, İnkılâp Kitabevi imzası taşıyan “Zabel Yesayan Yaşamı ve Eserleri” kitabı, ilham veren bir okuma vadediyor.


ABONE OL