Dolar $
32.59
%0.19 0.06
Euro €
34.81
%0.17 0.05
Sterlin £
40.55
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
4079.85
%0.31 12.38
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Salı 11 Ocak 2022 02:39

YURTDIŞINDA EN ÇOK E-TİCARET ŞİRKETİ KURULDU

Mükellef, 2021 yılında yurt içinde ve yurt dışında online olarak toplam 6 bin 500'den fazla şirket kuruluşu gerçekleştirdi. Türk girişimciler yurtiçinde de yurtdışında da en çok e-ticaret şirketi kurdu

Yurtdışında en çok  e-ticaret şirketi kuruldu

Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmenin ön plana çıkmasıyla birlikte pek çok sektörde iş yapış süreçleri mobilize edildi. Çözüm ekosistemi sağlayan girişimler, tüketicinin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayarak paylaşım ekonomisinin büyümesine yol açtı. 

Şirketler online kuruluyor 

2019 yılında hayata geçirilen Mükellef ise yeni iş fikirlerini kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde hayata geçirmek isteyen bireysel girişimcinin, şirket kurulumu ve tüm finansal süreçlerini yönetebildiği online bir platform olarak girişimcinin hayatını kolaylaştırmaya devam etti. Mükellef ile 2021 yılında 6 bin 500 şirket kurulumu gerçekleşti. 6 bin 500 şirketin yüzde 95’i Türkiye’de, yüzde 2’si İngiltere’de ve yüzde 3’ü ABD’de kuruldu. Türkiye’de bireysel girişimler sırasıyla yüzde 34 ile e-ticaret, yüzde 31 ile kurye ve yüzde 14 ile yazılım alanında faaliyet gösteren şirketler kurarken; İngiltere’de sırasıyla en çok e-ticaret, ithalat/ihracat, yazılım; ABD’de ise şirket kurulan sektörler İngiltere’yle benzerlik gösterirken sıralamada farklılık yaşandı. ABD’de de sırasıyla e-ticaret, yazılım ve ithalat/ihracat alanında şirket kurulumu gerçekleşti. 2021’in son ayında Estonya’da faaliyete başlayan Mükellef, 40’tan fazla şirket kurulum başvurusu aldı. Türkiye’de 2021 yılında Mükellef üzerinden online olarak şirket kurmak için en çok başvuru yapanların yüzde 42‘si 18-25 yaş arasında, yüzde 40’ı 26-35 yaş aralığında, yüzde 13’ü de 36-45 yaş aralığında bireyler oldu. Oran olarak düşük olsa da yüzde 4 ile 46-65 yaş üstü de şahıs şirketini online olarak kurmayı tercih etti. Yurt dışında şirket kuranların yüzde 65’i ise 30 yaş ve altı kişilerden oluşuyor. Online şirket en çok İstanbul’da kurulurken, İstanbul’u sırasıyla İzmir, Ankara, Kocaeli ve Bursa takip etti. Mükellef Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Okan Şafak, pandeminin dijitalleşmeyi tetiklemesiyle online şirket kurma eğiliminin katlanarak arttığına vurgu yaptı. Şafak, şunları söyledi: “Bireysel girişimciler günümüzde şirket kurulumunda ulaşılabilir, her şeyin tek bir platformda yönetilebildiği, zaman ve süreçlerin kolay işlediği uygulamaları tercih ediyor. Mükellef olarak bizler de şirket kuruluş aşamasından sonrasındaki takip sürecine kadar bireysel girişimcilerin ihtiyaç duyabileceği tüm finansal süreçlerini tek noktadan sağlıyor ve bu süreçleri dijitalleştiriyoruz.” Geçen yıl olduğu gibi 2022 yılının ilk günlerinde de en çok e-ticaret alanında şirket kurulduğuna işaret eden Şafak “Online ödeme alışkanlığının artması ve e-ticaret kullanımının yaygınlaşmasıyla önümüzdeki dönemde de bu trendin devam etmesini bekliyoruz” dedi. 

10 binden fazla aracılık

Mükellef’e olan ilginin her geçen gün arttığına işaret eden Şafak “Kurulduğumuz günden bugüne kadar Türkiye’de 10 binden fazla şirket kurulumuna aracılık ettik. 2022 yılında bunu iki katına çıkartmayı ve ülke ekonomisine daha fazla fayda sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca 2022 yılı sonuna kadar Türkiye dışında 7 farklı ülkede binden fazla işletmeye hem kuruluş hem de finansal çözümlerimizi sunmayı planlıyoruz” diye konuştu.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR