Dolar $
32.6
%0.23 0.07
Euro €
34.66
%-0.26 -0.09
Sterlin £
40.47
%-0.32 -0.13
Çeyrek Altın
4070.8
%0.09 3.44
SON DAKİKA
Gastronomi Cuma 04 Haziran 2021 02:42

YURT GENELİNDE BAL HASADI SÜRÜYOR

Yaklaşık: 8 milyon kovanla, 60.000 kişinin arıcılık yaptığı ülkemizde; bal hasadı Mayıs - Ağustos ayları arasında, yani bugünlerde, yurdumuzun her köşesinde hızla devam etmektedir.

Yurt genelinde bal hasadı sürüyor

Türkiye, coğrafi yapısı, iklimi, zengin bitki örtüsü, endemik bitkileri, çiçekleri ve ormanları dolayısıyla: 

20'den fazla çeşitte 100.000 ton bal üretimiyle, dünya sıralamasında; Çin'den sonra gelen ülkedir.

Sektör, geçtiğimiz yıl bu üretimini: Almanya ve ABD başta olmak üzere, 52 ülkeye ihraç ederek, ülkemize 26 milyon dolar kazandırmıştır.

Ne mutlu bizlere ki; Ülkemizin hemen her tarafında; bal üretimi yani arıcılık yapılmakta, zengin lezzet çeşitlerine sahip, ticari ballar, şifalı ballar, bal ürünleri (polen, propolis vs) başarıyla üretilmektedir.

Bunlar arasında, yurdumuzun hemen her yöresinde üretilen: Çam balı, Çiçek balı, Karabuğday balı, Keçiboynuzu balı, Kestane balı, Karabaşotu balı, Geven balı.

Trakya bölgesinde: Ayçiçek ve Meşe balı.

Ege, Karadeniz, Akdeniz ve Trakya bölgelerinde: Püren balı.

Ege, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde: Kekik balı. 

Akdeniz  bölgesinde: Hayıt balı, Narenciye/Anavarza balı. Isparta, Burdur civarlarında: Lavanta balı.

Artvin, Rize dolaylarında: Akasya ve Ihlamur balı.

Karadeniz'de Karakovan balı ve Delibal/Orman gülü balı gibi çeşitler mevcut olup, kendi aralarında da özel olarak "lezzet farkları" içermektedir.


Emeğin, meşakkatin ve sabrın eseri bal!

"Meyveleri, sebzeleri yıkar, sütü kaynatır, eti pişirirsiniz. Ancak; Balı, hasat edildiği gibi ve hiçbir işleme tabi tutmadan yersiniz" diyen, Arıcılar Birliği üyesi Zonguldaklı "Bal Üreticisi" Numan Kınay, 7 yıldır İlçe Tarım Müdürlüğü'ne kayıtlı olarak, bilfiil üretimini sürdürmekte,  özellikle: Kestane çiçeği balı, "deli bal" tabir edilen şifalı orman gülü balı ve püren çiçeği balı ürettiği ormanlardan, sosyal medya ve e-ticaret marifeti ile nihai tüketiciye de ulaşabiliyor.
Ham organik - saf katkısız arı ürünü karışımının, 
Vücut direncini artırıcı, bağışıklık sistemini koruyucu,
doğadan gelen şifa, vitamin ve enerji veren özellikler içerdiğini belirten; Arıcı Numan Kınay, kendi özel üretimi olan, "Dörtlü karışımın" her sabah bir kaşık, aç karnına kullanılmasını tavsiye ediyor.
Zonguldak'ın "Kestane Ormanları" içinde, doğada, temiz havada, hijyen kurallarına uygun şekilde, dışardan hiç bir müdahale olmadan organik bal üretimini gerçekleştiren Numan bey, yaptığı işi "Doğadan, sofranıza şifa" sloganı ile özetliyor.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR