Dolar $
32.51
%-0.09 -0.03
Euro €
34.97
%0.4 0.13
Sterlin £
40.68
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
3984.24
%0.67 26.05
SON DAKİKA
Enerji Salı 11 Mayıs 2021 02:33

YEŞİL SANAYİ YENİ YATIRIMLAR SAĞLAR

"Türkiye'yi Avrupa için potansiyel yeşil imalat ve sanayi merkezi olarak görüyorum" diyen İngiltere İklim Özel Elçisi Bridge, "Daha yeşil bir sanayi, Türkiye'deki emisyonları azaltma ve uyum çabalarına çok ciddi katkılar sağlamasının yanı sıra büyük çapta yeni yatırımlar da yaratacaktır" dedi.

Yeşil sanayi yeni  yatırımlar sağlar

İngiltere İklim Özel Elçisi Nick Bridge, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelenin çeşitli alanlarında bir dünya lideri olduğunu belirterek, "Paris Anlaşması'nı onaylamak Türkiye'ye yeni ek mali yük getirmeyecek ya da Türkiye'yi bağlayıcı bir emisyon azaltımında bulunmaya ve yerel politikalar uygulamaya zorlamayacak" dedi. Bridge, İngiltere'nin bu yıl başkanlığını yürüttüğü ve kasımda İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) 26. İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP26), iklim değişikliğiyle küresel mücadele ve Türkiye'nin Paris Anlaşması'ndaki pozisyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bridge, Türkiye'nin Paris Anlaşması'nda gelişmiş bir ülke olarak konumlandırılması nedeniyle anlaşmayı onaylamaması ve pozisyonunun değiştirilmesi talebinin görüşmenin en önemli bölümünü oluşturduğunu söyledi. İngiltere'nin, COP26 başkanı olarak tüm tarafların çıkarlarını temsil etmekte kararlı olduğunu söyleyen Bridge, "İklim değişikliğiyle mücadele azmine küresel hız kazandıracak dengeli ve uzlaştırıcı bir sonuca ulaşmalıyız. Bu da Türkiye dahil bütün ülkelerin endişe ve sorunlarını dinlememiz gerektiği anlamına geliyor" diye konuştu. 

“İklim değişikliğiyle mücadelede lider"

Türkiye'nin, iklim değişikliğiyle mücadelenin çeşitli alanlarında bir dünya lideri olduğunu vurgulayan Bridge, şunları kaydetti: "Toplantılarım sırasında özellikle yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında yapılan çalışmaları duymak muhteşem oldu. Türkiye'nin sıfır atık ve yeniden ağaçlandırma gibi diğer çevre konularında da aktif olduğunu biliyorum. Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasına yönelik atılacak adımları büyük bir memnuniyetle karşılarız. Sadece Türkiye değil, her ülkenin imzayı eyleme dönüştürmesi önemli. İklim eyleminin ülkelerin durumları ve kapasitelerine göre artırılması gerek. Paris Anlaşması'nı onaylamak Türkiye'ye, küresel sıcaklık artışını sınırlandırma çabalarına nasıl katkı sağlayacağını gösteren ulusal katkı beyanlarını (NDC) düzenli olarak güncelleme yükümlülüğü getirecektir. Paris Anlaşması, NDC'lerin ulusal koşullara göre mümkün olan en yüksek şekilde belirlenmesini öngörüyor. Ancak Paris Anlaşması'nı onaylamak Türkiye'ye yeni ek mali yük getirmeyecek ya da Türkiye'yi bağlayıcı bir emisyon azaltımında bulunmaya ve yerel politikalar uygulamaya zorlamayacak."

"Karbonsuzlaşma Türkiye için fırsat"

Bridge, iş dünyasının da karar süreçlerinde iklimin etkilerini giderek daha fazla dikkate almaya başladığını ve yeşil ekonomik dönüşümün getireceği fırsatların farkında olmak gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı'nın ticarete etkilerini değerlendiren Bridge, "Bu konuda Türkiye ve İngiltere benzer pozisyonda. Her iki ülkenin de AB ile büyük çapta ticareti mevcut. İngiltere, iklim değişikliğine karşı yürütülen küresel çabaların getireceği iş ve yatırım fırsatlarını avantaja çevirmenin yollarını arıyor. Karbonsuzlaşma Türkiye için harika bir fırsat. Daha yeşil bir sanayi, Türkiye'deki emisyonları azaltma ve uyum çabalarına çok ciddi katkılar sağlamasının yanı sıra büyük çapta yeni yatırımlar da yaratacaktır. Eğer bu akıma Türkiye de dahil olursa, Türkiye'nin kalkınmasını çok daha ileri noktaya taşıyacak gerçek fırsatlar çıkacak. Türkiye'yi Avrupa için potansiyel yeşil imalat ve sanayi merkezi olarak görüyorum" diye konuştu.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR