Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Cumartesi 23 Aralık 2023 11:11

YEO, GİGA FABRİKA YATIRIMI İÇİN FİNANSMAN SAĞLADI

Türkiye'nin önde gelen enerji teknolojileri ve mühendislik şirketlerinden YEO Teknoloji, yüzde 100 iştiraki olan Reap Batarya Teknolojileri'nin planlandığı gibi inşası süren giga fabrika yatırımı için uzun vadeli finansman sağladı.

YEO, giga fabrika yatırımı için finansman sağladı

İstanbul Tuzla’da kurulacak fabrikanın üretimi ilk yıl 1 GWh olurken üç yıl içinde 5 GWh’a çıkacak. Reap Batarya’nın ekonomik ve gelişmiş enerji depolama çözümleri, elektrik şebekeleri, yenilenebilir enerji santralleri, endüstriyel, ticari tesisler ve hanelerin enerji dönüşümünü garanti altına alacak.

 

2024’te seri üretime geçiyor

 

YEO Teknoloji, uzun vadeli kredi anlaşmasını imzalayarak, Reap’in giga fabrikası için ilk kredi dilimini sağlamış oldu. Eylül ayında çalışmalarına başlanan Reap Batarya’nın giga fabrikası şimdiye kadar öz kaynaklarla finanse edilmişti. Yeni finansmanla birlikte söz konusu fabrikanın 2024 yılının ikinci yarısında seri üretime başlaması hedefleniyor.

 

225 milyar dolarlık pazar

 

2020 yılı sonunda 10GWh’e ulaşan enerji depolama sistemlerinin dünyadaki kurulu kapasitesinin 2030’da 194GWh’ye çıkması bekleniyor. Enerji ve madencilik sektörlerinde analiz ve danışmanlık hizmeti sunan küresel araştırma grubu Wood Mackenzie’nin raporuna göre her yıl %35 büyüyeceği tahmin edilen enerji depolama pazar büyüklüğünün 2030’da 225 milyar dolara çıkması bekleniyor. 

Uzun vadeli finansman başarısı

 

Türkiye ve dünyadaki mevcut piyasa şartlarında sağlanan uzun vadeli proje finansmanı büyük bir başarıyı temsil ediyor. Söz konusu finansman, projenin sağlam temellere dayandığını ve piyasa ihtiyaçlarını karşıladığını gösteriyor.

 

YEO’nun enerji üretimi, iletimi ve dağıtımındaki tecrübesi, Reap’in yüksek performanslı, verimli, inovatif, ekonomik ve gelişmiş enerji depolama çözümleri ile birleşerek elektrik şebekeleri, yenilenebilir enerji santralleri, endüstriyel, ticari tesisler ve hanelerin enerji dönüşümünü garanti altına alacak. Reap, enerji depolama sistemlerinde araştırma ve geliştirme, tasarım ve mühendislik, tedarik ve üretim, işletme ve bakım hizmetlerini tek noktadan sağlayacak. Gelişmiş elektronik ve mekanik tasarım teknikleri, tecrübeli batarya tasarım ekibi ile güvenilir enerji depolama sistemlerini müşteri ihtiyaca yönelik sunacak. 

 

En yeni çözümler Türkiye’den

 

YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, yatırımla ilgili şöyle konuştu: “Odağına 3D yani dijitalizasyon, desentralizasyon, dekarbonizasyonu alan YEO, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanması için de en yeni çözümleri yine Türkiye’de üreterek sunacak. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği iyileştirmek için makine öğrenmesi ve yapay zeka ile teknolojiden faydalanarak dijitalleşme çalışmalarını hızlandıracağız. Bu yatırımla birlikte enerji sektörünün geleceğine yön vermeye kararlıyız. ‘Bizce Mümkün’ felsefemizle hedefimiz, sürdürülebilir enerji projeleriyle doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak.”

 

YEO Teknoloji, Reap Batarya’nın çözümlerini 19 yıldan fazla uygulama tecrübesiyle yurtdışına da taşımayı hedefliyor. Enerji depolama çözümleri Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’ya da ulaştırılacak.


ABONE OL