SON DAKİKA
Sigorta Cumartesi 19 Ekim 2024 18:11

YENİLENEBİLİR ENERJİYE 350 MİLYAR LİRA SİGORTA TEMİNATI

Türkiye Sigorta, yenilenebilir enerji projelerine 2024 itibarıyla yaklaşık 3 bin poliçe ile toplam 350 milyar lira teminat sağladığını açıkladı. Yenilenebilir enerji sigortasına olan talebin artarak devam etmesi bekleniyor.

Yenilenebilir enerjiye 350  milyar lira sigorta teminatı

Türkiye Sigorta Teknik Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Akpınar, 2024 yılı itibarıyla yenilenebilir enerji projelerine yönelik yaklaşık 3 bin poliçe ile toplam 350 milyar lira teminat sağladıklarını duyurdu. Sektördeki büyüme ile paralel olarak yenilenebilir enerji sigortasına olan talepte önemli bir artış yaşandığını belirten Akpınar, bu talebin önümüzdeki dönemde daha da artacağını öngördü.

Türkiye, yenilenebilir enerji üretiminde Avrupa'da 5. sırada, dünya genelinde ise 11. sırada yer alıyor. Son beş yılda güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünde yüzde 138, rüzgar santrallerinde ise yüzde 63,5'lik bir artış yaşandı. Akpınar, yenilenebilir enerji projelerine toplamda 196 milyar lira teminat sağladıklarını belirterek, teminatın yüzde 42'sinin hidroelektrik, yüzde 31'inin rüzgar ve yüzde 13'ünün güneş enerjisi santrallerine ait olduğunu ifade etti.

Doğal afetler sonrası sigortalıların kayıplarını telafi etmeye odaklandıklarını vurgulayan Akpınar, 2023'te 11 ilde toplam 5,1 milyar lira tazminat ödemesi yaptıklarını söyledi. Enerji santrallerinin risk yönetimine de dikkat çeken Akpınar, yapay zeka destekli tahmin ve modelleme ürünlerinin kullanımı ile risk analizlerini daha hassas hale getirmenin önemine işaret etti.

Akpınar, yenilenebilir enerji yatırımlarını destekleyen ürünlerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye Sigorta'nın bu alandaki çalışmaları, hem sektöre hem de çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunuyor. Sektör, ayrıca, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yeşil finansman projelerine de yönelerek, enerji bağımsızlığına katkı sağlamayı hedefliyor.

Türkiye Sigorta'nın yenilenebilir enerji alanındaki çalışmaları, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ve ekonomik büyümeye önemli katkılar sağlamayı sürdürecek. Şirket, gelecekte daha fazla yenilenebilir enerji projesine teminat vererek, hem yatırımcıların güvenini artıracak hem de ülkenin enerji dönüşüm sürecine destek olacak.