Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Gastronomi Cuma 19 Mart 2021 02:09

YEME - İÇME DÜNYAMIZDA YENİ BİR ÇAĞ BAŞLADI

Pandemi sürecinde, yeni lezzetler keşfeden; lezzetsever halkımızın ilgisi; ülkemizin yöresel ürünleri ve onlarla üretilen lezzetlerde yoğunlaştı.

Yeme - içme dünyamızda yeni bir çağ başladı

Gastronomi profesyonellerinin ve lezzetsever halkımızın; Lezzet Rehberi olan, Gazeteniz Analiz'in, Lezzet Hareketi sayfamıza, yöresel lezzetlerle ilgili yoğun soru ve üreticilerin çalışmalarıyla ilgili bilgiler akıyor. 

Ayrıca; sıkça işlediğimiz ve yer verdiğimiz yöresel lezzetler konusunda, LDF'nin de sürpriz gelişmeleri var.

Anadolu'nun her köşesinden büyük şehirlere: Süt ürünleri, peynirler, yoğurtlar, yağlar, ayranlar. Et ürünleri: Salamlar, sucuklar, pastırmalar, kavurmalar, Diğer lezzetler: Zeytin çeşitleri, zeytinyağları,  dolmalar, tatlılar, ballar, reçeller, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, el ürünü lezzetler, daha neler neler geliyor.

Dağıtım kanalları, toptancılar ile market ve şarküteri (mezeci) raflarına, kargo şirketleri ile lezzetsever halkımızın evlerine, yöresel lezzetler yağıyor!

Sosyal medyada, yazılan/sunulan; bağlık, doğallık, organiklik gibi ferahlatan terimlerle, Yöresinden, köyünden, çiftlikten, mandıradan, bağdan, bahçeden gibi isimlerle, insanı hayallere sürükleyip, iştah açan manzaralarla sunulan; Ayşe abladan, Hasan amcadan, teyzeden, dayıdan, çoban abiden, ağadan, kahyadan gibi yakınlık ve samimiyet içeren sıfatlarla oluşturulan,

Anadolu & Trakya'dan gelen yöresel lezzetleri tanıdık, sevdik ve alıştık. 

Hatta; sosyal medyada; bu konunun "gurmeleri" çıktı, tat ve fiyat kıyaslama siteleri dahi kuruldu.

Lezzetseverler, şimdi bu lezzetleri: Arıyor, danışıyor, kıyaslıyor ve istiyorlar.

Bu konuda "yöresel lezzetler" alanında yeni bir aşamaya hazır mıyız? 

Belli, mekanlarda tadıp yeme, alıp eve de götürme, yanında alkollü-alkolsüz bazı içeceklerle eşleştirme gibi veya bazı klasik mönülerde yöresel lezzetleri de kullanma gibi.

Instagram'da fırtınalar koparan bu pazarda ciddi bir aktivite, geçtiğimiz hafta, Akmerkez AVM de, "Butik Lezzet Günleri" adı altında gerçekleşti.

Keyifle izledim, bu işe gönlünü, parasını, mesaisini koyan, aile geçmişini ve lezzet değerlerini canlandıran gençleri tanıdım.

"Kadın eli değmiş sağlıklı lezzetler ve daha fazlasını" gördüm. 

Genç kız ve erkek kardeşlerimin, girişimci ruhları ile hazırlayıp teşhir ettikleri, tattırarak ziyaretçilerini bilgilendirdikleri, çok özel lezzetlerle tanıştım.

Eski bankacı 

*Gözde Kozacıoğlu, annesinin köyünde tamamen doğal ve organik olarak ürettiği; Üzüm pekmezini, mürdüm eriği kurusunu, marmelat ve reçel lerini, salçasını getirmiş. "Tel Dolap Bahçe" firmasının mağazasını Bahçeşehir'de açmış, online ticaret de yapıyor.

*Burcu Gündoğdu, Balıkesir'de babasının mandrasında ürettiği, şirden mayalı "Mandracı Mehmet" markalı artisan mandra lezzetlerini ve diğer dost üreticilerin yöresel peynirlerini Bakırköy'deki mağazasında satıyor ve e-ticaretini de yapıyor.

Kastamonu'dan *Şule Tükel Duran, "Ümitköy Çiftliği" markasıyla, Taşköprü sarımsağını siyah yapıyor. Tanesini, püresini ve tozunu lezzetlendirerek (zencefil vs) pazarlıyor. Ayrıca; kivi pestili, bakliyat, sele zeytini, gibi doğal ürünlerle birlikte toptan ve perakende olarak  e-ticaretini de yapıyor.

*Seyit Aydın, Bitlis'ten gelmiş, "doğal bal" ile Bitlis yayla balını, arı sütünü, polen ve karışımını tanıtıyor ve pazarlıyor.

Online'cı "Eski Tatlar Dükkanı" standında ilginç bir çalışma vardı. 

*Ferdi Güngör, Manavgat susamından, tahini kendi çekiyor. Organik yaban mersini, karadut, kızılcık özlerini, çörek otu yağını, nar ekşisini, elma, ardıç sirkelerini ve Trakya manda sucuğunu tanıtıp, pazarlıyor.

*Selin Gündoğdu, ailesinin Muğla, Milas'taki zeytinliklerinden, tamamen organik soğuk sıkım erken hasat ve normal hasat yağlarını "MYLASSE" markası ile tanıtıyor ve online pazarlıyor.

*Burak Berber, "Baldo" markalı ballı dondurma ve ballı baklava yapıyor. Ümraniye'deki mağazasında toptan, perakende ve online olarak satıyor.

Gelelim çok özel ve çok farklı bir üretime, "Criollo Luxury Artisan Chocolate" yazılıp, (kiriyoyo) okunan markası ile dünyadaki en değerli kakaodan,  50 değişik türde çikolata yapan *Hakan Tozlu'ya. 

Bu işe denizcilik sektöründen geçmiş, zarif eşi de kendisine yardımcı oluyor. İçinde kesinlikle Palm yağı olmayan, şekersiz bitter, şeker yerine bal kullandığı çikolatalar, kuru yemişli, meyveli tahinli, bisküvili fındıklı bademli ve de: Hurma içinde bademli, nefis ve leziz çikolatalar üretiyor. Online pazarlıyor.

Tüm bu butik çalışmalar, ne mutlu ülkemizde artık değer buluyor. Yöresel, doğal, organik, sağlıklı ve el emeği lezzet güzelliklerini ve emeği geçenleri tanıtmaya devam edeceğim, bizden ayrılmayın.

İnşallah, pandemi biraz daha da hafifler, bu gelişmeler oluşur, bize de; STK ve Yayınlarımızda, bunları tanıtmak ve duyurmak düşer.

Çalışma ve çabalarınızı lütfen bizimle paylaşınız.


ABONE OL