Dolar $
32.38
%-0.31 -0.1
Euro €
34.72
%-0.01 -0
Sterlin £
40.79
%0.35 0.14
Çeyrek Altın
3950.53
%-0.88 -34.45
SON DAKİKA
KİTAPLAR ARASINDA Salı 08 Ağustos 2023 15:08

YAPAY ZEKâ: DİSİPLİNLERARASI YAKLAŞIMLAR

Hazırlayanlar: errin Küçükcan - Banu Fulya Yıldırım VBKY

Yapay Zekâ: Disiplinlerarası Yaklaşımlar

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) “İnsan ve Toplum” serisine katılan “Yapay Zekâ: Disiplinlerarası Yaklaşımlar” eserini yayımladı. Berrin Küçükcan ve Banu Fulya Yıldırım tarafından hazırlanan eserde, her bir konu sektör uzmanları ve akademisyenler tarafından ayrı ayrı incelendi ve yorumlandı. 

Alanında bir ilk olma özelliği taşıyan “Yapay Zekâ: Disiplinlerarası Yaklaşımlar”, yapay zekâ hakkında genel bilgilerin yanı sıra yapay zekânın dilbilim, bankacılık, sağlık, hukuk, kütüphanecilik, arşivcilik başta olmak üzere çeşitli alanlardaki uygulamalarına ışık tutuyor. Kitapta, Halise Şerefoğlu Henkoğlu, Türkay Henkoğlu, Nilüfer Alimen, Senem Öner Bulut, Ayşe Banu Karadağ, Muhammet Emin Gedikli, Mehmet Oytun Cibaroğlu, Serkan Yıldırım, Oğuzhan Serin, Bahattin Yalçınkaya, Canan Ergün, Tolga Çakmak, Şahika Eroğlu, Mehmet Torunlar, Mehmet Altay Ünal ve Fahrettin Özdemirci yazılarıyla yer alıyor. Kitap, yapay zekânın ne olduğunu merak eden okurlara hem konuyla ilgili temel bilgileri sağlarken hem de yapay zekânın ortaya çıkışı ve farklı alanlardaki uygulamaları hakkında bilgi veriyor. 

Kitabın birinci bölümü; “İnsan Odaklı Yapay Zekâ: İnsan Bilgisayar Etkileşimi ve Yapay Zekânın Kesişimi Üzerine Bir Değerlendirme”, “Yapay Zekânın Sosyoekonomik Etkileri ve Belirsiz Geleceği”, “Yapay Zekâ, Dil ve Çeviri”, “Makinelerin Öğrenebilmesi ve Günümüze Etkileri”, “Bankacılığın Yapay Zekâ ile Dönüşümü”, “Sağlıkta Yapay Zekâ Uygulamaları”, “Metaverse Yapılarında Mülkiyet Hakları ve Otantikliğin Sağlanması” konu başlıklarından oluşuyor. Eserin ikinci bölümünde ise, “Kütüphane Hizmetlerinin Dönüşümünde Yapay Zekânın (AI) Temel Unsur Olarak Kullanımı”, “Kütüphanelerde Yapay Zekâ, Makine Öğrenimi ve Derin Öğrenme Yaklaşımlarına Yönelik Bir Literatür Değerlendirmesi”, “Yapay Zekâ Neyim Olur?: Arşivleri Anlamadan Yapay Zekâyı Hayatımıza Dâhil Edebilir miyiz?”, “Yapay Zekâ Hâkimiyetinde Veri Merkezlerinin Varlığı” konu başlıklarına yer veriliyor. 


ABONE OL