Dolar $
32.27
%0 0
Euro €
34.67
%-0.14 -0.04
Sterlin £
40.3
%-0.25 -0.1
Çeyrek Altın
3934.65
%0.21 8.16
SON DAKİKA
Sigorta Cuma 27 Ekim 2023 09:41

TÜRKİYE PAZARINA GİRMEK İÇİN DOĞRU ZAMAN

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, reasürans dünyasında Türkiye pazarına olan güvenin tam olduğunu belirtti. Gülen, Avrupa ve Ortadoğu'dan özelikle Türkiye pazarına girmek isteyen çok sayıda reel sektörün olduğunu ifade etti

Türkiye pazarına girmek için doğru zaman

Baden Baden Toplantıları’nda binlerce reasürör, broker ve sigorta şirketi bir araya geldi. Yeni yıl fiyatlamaları açısından sigorta sektörünü yakından ilgilendiren 2024 yılı reasürans kapasiteleri ve maliyetleri için önemli bilgilerin paylaşıldığı, iş ilişkilerinin geliştirildiği bu toplantılar, gelecek planlamaları ve stratejiler için kritik bir önem taşıyor. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, görüşmelere çok yoğun katılım olduğunu belirterek, “Türk heyetinin de toplantılara ilgisi büyüktü. En çok konuşulanlardan biri de Türk sigorta şirketleri oldu. Bu sene Türkiye Sigorta Birliği olarak da katıldık ve büyük övgü aldık. Çünkü ilk defa bir sigorta birliğinin toplantılarına katılarak ülkesini temsil etmesi ve ticari amaç olmadan bağımsız bir gözle bağımsız bir kurum olarak anlatması, yabancı katılımcıların beğenisini kazandı. Katılımcıların çoğu biz de kendi birliklerimize de söyleyelim, onlar da katılsınlar, birlikler de burada birbirleriyle görüş alışverişinde bulunsunlar dedi. Bu anlamda da bir ilke imza attık diyebiliriz” dedi.

REASÜRANSTA FIRTINANIN ORTASINDAN GEÇİYORUZ

Reasürans konusunun bugüne kadar hiç değişik değerlendirmeler yapılan bir konu olmadığına dikkat çeken Gülen, “Gündemimizin önemli ama hiçbir şekilde sıkıntı yaratan bir konusu değildi. Şimdi ilk kez reasürans dünyasında sertleşen bir pazar gördük. Reasürans dünyasında işler iyiyken kapasiteler yumuşayan bir pazar, kapasiteler azalıp fiyatlar artınca da sertleşen bir pazar oluşur. Bu sertleşen Pazar, geçmişte birkaç kere teğet geçmişti ama bu sefer tam sertleşen pazarın üstündeyiz, yani en mükemmel fırtınanın ortasından geçiyoruz şu anda” diye konuştu. Gülen, bu durumun sadece Türkiye ile alakalı olmadığını belirterek, “Öncelikle dünyada birtakım olaylar bu pazarı sertleştiriyor. Bunlardan bir tanesi artan faizler. Çünkü şu anda tüm dünyada pandemi sonrasında dolaşan paranın yarattığı bir enflasyon olduğu için ülkeler bunu kontrol edebilmek için sıkı para politikaları uyguluyorlar ve bu da faiz oranlarının ciddi bir şekilde artmasına neden oluyor. Öte yandan artan enflasyon maliyetler kadar riskleri de arttırdı. Bir taraftan da katastrofik riskler artmaya başladı. Dünyanın birçok yerinde iklim değişikliğine bağlı olayların hızı artmaya başladı ve reel süreçler çok ciddi katastrofik hasarları ödemeye başladılar. Bu yıl geçen yılın çok çok üzerinde bir hasar bekleniliyor. Tabii hasarlar arttıkça reasürans ve reasüransa olan talep de artıyor. Bir de modellenen yeni riskler var. Bunların hepsi üst üste eklendiğinde mükemmel bir fırtına yaratıyor. Zaten pazarı sertleştiren de bunlar” açıklamalarında bulundu.

Alternatif piyasalar oluşmaya başladı

Sertleşen piyasaların bir numaralı özelliğinin fiyatların artması olduğunu söyleyen Gülen, “Fiyatların artacağı kesin. Teminat var, teminat kapasitesi var ama bir maliyet olacak ve maliyetin yükselmesi kaçınılmaz gibi geliyor. Ne kadar olacağını bilmiyoruz. Önümüzdeki iki üç ay içinde pazarlıklar bunu gösterecek. Ama ciddi bir artışın olacağını bugün söylemek doğru olur. Fakat diğer taraftan her talep kendi arzını da doğuruyor şu an. Geleneksel reasürans piyasalarının yanında katastrofik tahviller veya parametrik sigortalar gibi alternatif piyasalar da oluşmaya başladı. Böyle olunca geleneksel piyasalar çok da rahat olmayacaktır ve piyasada arz talep kendisine bir denge bulacaktır” dedi. Hâlihazırda devam eden reasürans görüşmelerine ilişkin bilgiler de veren Gülen, birçok reasürans şirketinin Türkiye’ye verdiği kapasiteleri indirme kararı aldığını aktararak, “Belki kendi içinde dağıtım tarafında biraz farklılık yaratabilirler ama toplam kapasiteleri değiştirmeyeceklerini söylediler. Birkaç tane çok seçici reel sektör Türkiye pazarında biraz küçülmeyi, bazıları ise pazardan çıkmayı düşünüyor ama diğer tarafta hem Avrupa hem Ortadoğu’dan özelikle Türkiye pazarına girmek isteyen çok sayıda da reel sektör var. Çünkü girmek için çok doğru bir zaman ve biz de bütün toplantılarda Türkiye pazarına girmek için çok doğru bir zaman olduğunu söyledik. Çünkü fiyatların yükselme noktasında girmek iyi bir şeydir” şeklinde konuştu.


ABONE OL