SON DAKİKA
GÜNDEM Cumartesi 30 Kasım 2019 02:22

TÜRKİYE KİLİT ÜLKE

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, AB ülkeleri için güven, terörizm, radikalleşme ve müslüman toplulukların entegrasyonu gibi çok önemli sorunların çözümünde Türkiye'nin kilit ülke olduğunu söyledi. Kaymakçı, AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye kilit ülke
Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, AB ülkeleri için güven, terörizm, radikalleşme ve müslüma

10. Boğaziçi Zirvesi’nin ikinci gününde düzenlenen “Avrupa Birliği’ni bekleyen zorluklar” paneline konuşmacı olarak katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı birliğin yaşadığı sorunların çözümünde Türkiye’nin kilit ülke olduğunu belirterek, bu nedenle AB’nin Türkiye’ye kucak açması gerektiğini ifade etti.

AB’de öncelikle tek taraflılık sorununun olduğunu kaydeden Kaymakçı; “Ne yazık ki güçlü pozisyonda olan Amerika ve Trump yönetimi, diğer taraftan Çin ve aynı zamanda Rusya belli hareketleri ile tek taraflı bir politika yaklaşımı sergiliyor. Bunun sonucunda düzen bozukluğu yaşanıyor. Bizim bu noktada Avrupa Birliği’ni daha iyi işler hale getirmemiz gerekiyor. Öte yandan Nato’nun rolü sorgulanıyor. Bazı devletler Nato’nun işlevini tamamladığını düşünüyor.Amerika Nato bütçesine destek olmadıkları için diğer müttefikleri suçluyor.” diye konuştu.

“Karar alma süreci çok yavaş”

Kaymakçı, AB’de karar alma süreçlerinin çok ağır olmasının da önemli bir sorun olduğunu belirtti. Birlik içinde bölünmeler olduğunu da vurgulayan Kaymakçı, ülkeler arası gruplaşmaların da büyük bir sorun olarak karşımıza çıktığını ifade etti. Tüm bunların AB’ye duyulan güven noktasında sorunlar yarattığının altını çizen Kaymakçı, en önemli sorunun AB’nin büyümesi olduğunu savundu.

Kaymakçı, "6 Batı Balkan ülkesi ve Türkiye, Avrupa Birliğine katılmak istedi. Ama bu 7 ülke de şu an beklemede. AB bu süreci başarı ile tamamlamalı." dedi.

Öte yandan İngiltere’nin AB’den ayrılması konusunun da büyük bir sorun olarak ortada durduğunu söyleyen Kaymakçı, bu konudaki düşüncelerini şöyle açıkladı:

"İlk kez bir ülke AB’den çıkmaya karar verdi. İngiltere, birliğe üyeliğin maliyeti nedir, faydaları nedir, üye olmamak neye yarar konularında iyi hesaplama yapamadı ve 'Britanya buradan çıkmalı' dedi. İki başbakan Brexit yüzünden şimdiye kadar iki erken seçime neden oldu. Ama hala Brexit olacak mı olmayacak mı belli değil. Olursa ne olacağı da belli değil."

“Nitelikli oy çokluğu ile karar alınmalı”

Kaymakçı, AB’de yaşanan bir diğer önemli sorunun da karar almak için oy birliğine ihtiyaç duyulması olduğunu söyledi. AB’de kararların oy birliği ile alınmak zorunda olduğunu, karar alma şeklinin “Nitelikli oy çokluğu” modeline dönmesi gerektiğini söyleyen Kaymakçı, “Oy birliği gerekliliği ne yazık ki Türkiye örneğinde olduğu gibi zarar veriyor. Kıbrıs Rum Kesimi,

Avusturya ve birkaç ülkenin karşı oy kullanması sonucu Türkiye üye olamadı. Birliğin devamı için karar mekanizmasının mutlaka değişmesi gerekiyor.” dedi.

Düzensiz göç sorunu

Avrupa Birliği’nde bir diğer önemli sorunun da düzensiz göç olduğunu belirten Faruk Kaymakçı, AB’nin Türkiye’deki Suriyelilere yapmaya söz verdiği yardımın da çok küçük bir kısmını gerçekleştirdiğini ifade etti.Kaymakçı şunları söyledi:

"Avrupa Birliği tarafından Türkiye’deki Suriyelilere 6 milyar Euro yardım yapılacaktı ama bu rakam ancak 2.2 milyar Euro’ya ulaşabildi. Sorun devam ediyor. Türkiye’de hali hazırda 3.7 milyon Suriye’den, yarım milyona yakın da başka ülkelerden gelen mülteciler var. Düzensiz göç konusunun üstesinden AB ile birlikte gelmeliyiz.”

Türkiye kilit ülke

AB ülkeleri için güven, terörizm, radikalleşme, müslüman toplulukların entegrasyonu gibi çok önemli sorunların da var olduğunu ifade eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı Türkiye’nin tüm bu sorunların çözümünde kilit ülke olduğunu vurguladı. “Türkiye’nin AB’ye dahil olması sorunların çözümünde çok önemli. O yüzden de bize kucak açılmalı” diyerek AB’ye çağrı yapan Kaymakçı, “AB- Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması konusunda Türkiye’nin de üzerine düşeni yapması lazım, reform süreci hızlanmalı, parlamentomuzu hızlandırmalıyız.” dedi.

ABONE OL