Dolar $
32.56
%0.02 0
Euro €
34.84
%0.03 0.01
Sterlin £
40.59
%-0 -0
Çeyrek Altın
3976.19
%0.05 2.01
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Cuma 29 Temmuz 2022 02:20

TÜRKİYE İHRACATINA YÜZDE 15,7'LİK KATKI SAĞLADI

2022 yılı Türkiye genelinden yapılan toplam demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatı yüzde 37,6 artışla 7 milyar 817 milyon dolar, çelik sektöründen yapılan ihracat yüzde 30 artışla 11 milyar 896 milyon dolar oldu. Demir ve demir dışı metaller sektörü, Türkiye ihracatından yüzde 6,2 çelik sektörü yüzde 9,5'luk pay aldı.

Türkiye ihracatına yüzde 15,7'lik katkı sağladı

İhracat ailesi haziran ayında yeni bir rekora daha imza atarak, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,5’luk artışla yaklaşık 23,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye demir ve demir dışı metaller de yüzde 19,6’lık yükselişle 1 milyar 346 milyon dolarlık ihracat yaparak, Türkiye’nin toplam ihracatına yüzde 5,8’lik katkı sağladı. Türkiye çelik sektörü ise bu ayda yüzde 14,6’lık yükselişle 2 milyar 301 milyon dolarlık ihracata ulaşarak, Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 9,8 pay aldı.

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB), haziran ayında demir ve demir dışı metaller sektöründe geçen yılın haziran ayına göre yüzde 8,2’lik azalışla 75,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ayda çelik ihracatı ise yüzde 5,2 artarak 267,3 milyon dolara ulaştı. 

2022 yılının ilk 6 aylık döneminde Türkiye genelinden yapılan toplam demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatı yüzde 37,6 artışla 7 milyar 817 milyon dolar, çelik sektöründen yapılan ihracat yüzde 30 artışla 11 milyar 896 milyon dolar oldu. Demir ve demir dışı metaller sektörü, Türkiye ihracatından yüzde 6,2, çelik sektörü yüzde 9,5’luk pay aldı. 

“İhracat artışını sürdürülebilir kılmak istiyoruz”

Sektörün ihracat rakamlarını değerlendiren ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, sektör olarak Türkiye ihracatına geçen yıl sağladıkları katkıyı bu yıl da devam ettiklerinin altını çizdi. 2022 yılının ilk 6 ayında Türkiye geneli demir ve demir dışı metaller – çelik sektörleri olarak Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 15,7 pay aldıklarını kaydeden Tosyalı, şu bilgileri paylaştı:

“Dövizdeki dalgalanmalar, enerji maliyetlerindeki artış ve emtia fiyatlarının yükselmesi ve Rusya-Ukrayna savaşına rağmen 2022 yılına iyi başlayan sektörümüz geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi sürdürüyor. Ocak – Haziran aylarında Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’mizden yapılan demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatı yüzde 12 artışla 467 milyon dolar olurken, çelik sektörü ihracatımız ise yüzde 29,2 artışla 1 milyar 509 milyon doları buldu. Haziran ayında da ülkemize önemli bir katkı sağladık. İki sektörümüz 345 milyon dolarlık ihracat katkısı verdi. Küresel tedarik zincirindeki değişimin normalleşme ile tekrar değişmesi riskine karşı kazanımlarımızı korumak için gerekli adımları şimdiden atmalıyız. Türkiye demir çelik sanayicileri ve ihracatçıları olarak zorlu koşullara uyum kabiliyetimizle küresel rekabetçiliğimizi sürdürdük ve sanayilerin durduğu bir dönemde üretime devam ederek hem mevcut pazarlara hem de yeni pazarlara ihracatımızı sağladık. Şimdi sıra bu ihracat artışını sürdürülebilir kılmakta.”

 

“Kaliteden taviz vermeden katma değerli üretime devam etmeliyiz”

Özellikle çelik sektöründe küresel resesyon beklentisi nedeniyle talebin azaldığını kaydeden Tosyalı, şu bilgileri verdi: “Hurda ve cevher fiyatları düştü. Çin’in COVID önlemleri nedeniyle korumacı önlemleri de etkili oldu. Küresel büyük oyuncular olan Rusya ve Ukrayna’nın savaşta olması da başka bir etken yarattı. Sektörümüz belli periyotlarla yüksek talep görüyor. Geçen yıl yaşanan talep artışının meyvelerini en iyi toplayan ülkelerin başındayız. Bu talepler yılsonunda azalmaya başlasa da biz ihracatımızı artırmayı başardık. Ancak resesyon beklentilerinin etkisiyle küresel talep yavaşlama devam edecek. Sektör olarak bu noktada önlemleri almalı, elde ettiğimiz avantajları iyi değerlendirmeliyiz.Bunu yaparken de başta AB Yeşil Mutabakatı gibi konulara karşı hazırlıklı olmalı ve kaliteden taviz vermeden katma değerli üretime devam etmeliyiz. Yeşil mutabakatla birlikte küresel dönüşümün gerisinde kalmamalıyız. Teknolojik yatırımlarla ve ulusal seviyede ekonomik desteklerle topyekûn bu dönüşüme destek vermeye ve bilinç oluşturmaya mecburuz.”

 

En çok satılan ürünler büyümesini sürdürdü

Türkiye demir ve demir dışı metaller- çelik 2022 yılı haziran ayında sektörel ihracatı ürün grubu bazında incelendiğinde; demir çelik çubuğu yüzde 6 artışla 432 milyon dolar ile ilk sırada yer aldı. Bu grubu yüzde 29’luk artış ve 373,4 milyon dolar ile demir çelik diğer, yüzde 57’lik artış ve 298,1 milyon dolar ile demir çelik boru izledi. 

ADMİB’in haziran ayı ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; demir çelik borunun yüzde 42 artış ve 82 milyon dolarlık ihracata ulaştığı dikkat çekti. Bu ürün grubunu yüzde 8 artış ile 63 milyon dolarlık ihracatla demir çelik yassı kaplama, yüzde 6 artış payı ve 21,9 milyon dolar ihracat ile demir çelik inşaat aksamı takip etti. 

 

Romanya’da dikkat çekici büyüme

Türkiye demir ve demir dışı metaller- çelik sektörlerinin haziran ihracatında zirveyi yüzde 28’lik artış ve 273,4 milyon dolar ile Almanya aldı. Bu ülkeyi, yüzde 36’lık büyüme ve 229,1 milyon dolar ile Romanya, yüzde 6’lık yükseliş ve 224,4 milyon dolar ile İtalya izledi.

ADMİB’in aynı dönem ihracatı ülkelere göre incelendiğinde ise Romanya’nın yüzde 66 artış ve 40,5 milyon dolar ihracat ile ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ülkeyi yüzde 11’lik artış ve 32,9 milyon dolarlık ihracat ile İspanya, yüzde 10 artış ve 25,3 milyon dolarlık ihracat ile Mısır takip etti. 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR