Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Gastronomi Pazartesi 02 Mart 2020 02:51

"TURKEY ONE" DERNEĞİ

Ülkemizin gastronomi alanında en önemli STK'larından biri olan GTD (Türkiye Gastronomi Turizmi Derneği), Türk Mutfağına yönelik gündemi sıcak tutmak adına önemli programlar ve paneller düzenliyor. Gastronomi konu odaklı olan bu çalışmalardan biri de "Gastro Talks" "Kanaat Önderleri Konuşuyor" adıyla düzenlenen toplantılar.

Bu toplantılarda gastronomi alanında faaliyetleri ile ön plana çıkan kişiler çağırılmakta, biz gazeteci, STK temsilcileri ve alanında çok iyi olan birçok iş insanıyla buluşturulmaktadır. Bu toplantıların en büyük katkısı, Toplumda rol model olmuş bu güçlü karakterlerin gastronomi ve Türk Mutfağı alanında yaptıkları faaliyetlerin yayılarak diğer insanlara da örnek olmasıdır. Bu güne kadar 2-3 toplantısına katıldım. Özellikle Gaziantep B.B. Başkanı Fatma Şahin ile yapılan toplantı süperdi. Gaziantep Kentinin nasıl UNESCO’ya seçildiği, süreci ve çalışmaları katılımcıları oldukça etkiledi, tabi beni de.  Ve son olarak DEMSA Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Demet Sabancı Çetindoğan ile yapılan Gastro Talks programı gerçekten muhteşemdi. Karaköy’de bulunan Novotel Bosphorus'da gerçekleşen toplantıya oldukça yoğun bir katılım oldu. Türk Mutfak Kültürü, Türk Gastronomisi ve Türk Gastronomisini yurt dışında tanıtmak için yapılan faaliyetler konuşuldu. Bu toplantıların belki de en önemli bir özelliği de Türk Mutfağına ait güzel yemekler eşliğinde yapılmasıdır. Sağ olsun Novotel Bosphorus'un sunduğu şık sunumlu yemekler de şahaneydi. 

sabanci-4

Türk Yemekleri Oscar Menüsünde

Bir iş insanı düşünün, işini gücünü yönettiği koca holdingi ve 3 çocuklu ailesini ikinci plana atarak gastronomi ve Türk mutfağı ile ilgili dünya çapında çalışmalar yapıyor ve başarılıda oluyor. Oscar töreni gala yemeğine Türk Mutfağı ve lezzetlerimiz onun sayesinde giriyor. Kurduğu ve önderliğini yaptığı “Turkey ONE” derneğinin güzel çalışmaları neticesinde, yurtdışında mutfağımız tanınmaya başlıyor. Ülkemizde bulunan tarihi mozaikler dünyaya anlatılıyor ve belki de en önemlisi Göbeklitepe Unesco dünya mirası listesine giriyor. Yani Türk Mutfağının genel olarak yurt dışında tanınması için elinden ne geliyorsa yapıyor ve çok önemli çalışmalara imza atıyor. Ve hatta Yurt dışından önemli kişileri Türkiye’ye getirip kendi evinde misafir ediyor. Atını çizmek istediğim önemli bir konuda, kahve servisinden tutun diş kirasına kadar bu ağırlamaların tamamen Türk usulü yapılmasıdır. 

Demet Sabancı Çetindoğan Türk Mutfağı Çalışmalarını Bu Kez Gastro Talks’da Anlattı

Demet Sabancı Çetindoğan:  “Türk mutfak kültürünü tanıtmak için yola çıktık. Bunun için çeşitli komiteler kurarak Türk Mutfak Kültürünü yurt dışında tanıtmak için faaliyetlerde bulunuyoruz. 2 yıl çaba göstererek Oscar Gala Yemeği’nde menülere girdik. Akademik çalışmalar yaparak 2000 yıl öncesine kadar neler yenmiş? Bunları araştırdık. Bir ürünü pazarlamanın en önemli noktası bir hikayesi olmasıdır. Zengin bir ülkede, hikayesi bol olan bir ülkede yaşıyoruz. Hikayesiz bilinirlik olmaz. Bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Yurt dışı tanıtımlarında UNESCO Büyükelçilikleri ile beraber çalışmalar yaptık. Çok fazla ürünümüz var. Bazı noktaları seçip bunlara odaklanmalıyız.  Hikayesi olan ürünleri bilgilendirme notları ile servis etmeliyiz. Maraş, Antep ve Antakya’yı yurt dışında tanıtıyoruz. Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) bu misyonda çalışan başarılı bir dernek. Yaptıkları çalışmaları tebrik ediyorum” dedikten sonra Tüm bu çalışmaları TURKEY ONE (Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu) Derneği çatısı altında yaptıklarını söyleyen ve aynı zamanda derneğin Yönetim Kurulu Başkanı olan Demet Sabancı Çetindoğan, daha henüz işin başındayız yapılması gereken çok şeyler var, özellikle yurtdışından ünlü gazetecilerin de getirtilerek bu lezzetleri görmesi gerektiğini söyledi.

GTD başkanı Gürkan Boztepe beyde, hem Demet hanıma teşriflerinden hem de Novotel Genel Müdürü Erkan beye grubu ağırlamalarından dolayı teşekkür etti. GTD faaliyetlerinden biraz bahsetti:  “Türk Gastronomisini tanıtmak için yola çıktık. Bu konu da Kültür ve Turizm Bakanımızın çok desteği oldu. Bu sene 2020 Türk Gastronomisi yılı ilan edildi. Biz de bize düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Yakın zamanda Dünya Yoğurt Konferansı’nı gerçekleştireceğiz. Bize ait olan ürünlere sahip çıkmamız gerekiyor” diyerek, GTD derneğinin çok önemli bir boşluğu doldurduğunu ve paydaşları ile daha güzel işler yapacaklarını anlattı. 

sabanci-1

“Turkey One” Derneği ve Demet Sabancı

“Turkey ONE” Derneği, Demet Sabancı Çetindoğan yönetiminde Türkiye Markasını, Mutfağını ve Kültürel mirasını dünyaya tanıtmak için kurulan bir dernektir. Çok güzel çalışmalara imza atmıştır ve bu faaliyetlerine devam etmektedir. Demet Sabancı Çetindoğan, Çiğdem Simavi, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ahmet Kocabıyık, Dr. Serpil Ayaslı, Sevda Elgiz, Sedef Korkmaz, Tilda Tezman, Alinur Velidedeoğlu, Prof. Dr. Savaş Arslan’ın aralarında olduğu üyelerle derneği kuran Demet Hanım halen Y.K. Başkanlık görevini yürütmektedir.  Son olarak Monaco’da Türk Gecesi düzenleyen dernek daha önce dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe ve ülkemize ait olan Mozaik eserlerin dünyaya tanıtılması gibi güzel çalışmalarda bulundu.

Bu yıl Sevgililer Günü’nde Monaco'da Türk Lezzetleri Gecesi Yapıldı.

14 Şubat 2020 tarihinde Monaco'da Türk Gecesi düzenlendi. Pera Palace Hotel'in yetenekli Executive Şefi Gökay Çakıroğlu ve ekibinin hazırladıkları Türk yemekleri, Turkey ONE Derneği’nin Gastronomi Komitesinin desteğiyle, Sevgililer Günü’nde Monte-Carlo Bay Hotel de görücüye çıktı. Türk mutfağının enfes lezzetlerinin davetlilere sunulduğu ve konuklara muhteşem bir gece ve unutulmaz kahvaltı keyfinin yaşatıldığı bu organizasyon, TURKEY ONE derneğinden Demet Sabancı Çetindoğan ve Dalia Garih ile SMS Delege Başkanının Özel Danışmanı Hülya Biren’in ev sahipliğinde yapıldı. Executive Şef Gökay Çakıroğlu ve ekibinin Türk lezzetlerini, yöresel ve yerel tarım ürünlerimizi kullanarak; modernize edilen yöntemlerle hazırladıkları özel menüde, Antep Kuru Patlıcan Dolması, Kayseri’nin geleneksel Mantısı, Adana İçli Köftesi, milli yemeğimiz olan Pastırmalı Kuru Fasulye ve daha birçok Türk yemeği ile muhteşem Türk Tatlıları servis edildi. 

Türkiye’nin Geleneksel Lezzetleri Oscar Ödül Gecesinde 

Türk mutfağının inanılmaz lezzetlerinin dünya çapında tanınmasını sağlamak için çalışmalar yürüten Turkey ONE Derneği, uzun çabalar ve görüşmeler sonucu 2019 Yılı Oscar menüsüne Türk lezzetlerinin girmesini sağladı. Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu (Turkey ONE) Derneği’nin çalışmaları sayesinde Türk yemekleri Oscar ödül törenine lezzet kattı desek yanlış olmaz sanırım.

Los Angeles da düzenlenen bu görkemli 91. Oscar Ödülleri Töreninin ardından Oscar yemeğini 25 yıldır Oscar töreninin resmi baş aşçısı olan Wolfgang Puck Catering hazırladı. Şef Wolfgang Puck ile Oscar mutfağında çalışan Spago İstanbul’un Türk şeflerinden Yiğit Mirzaoğlu ve Cihan Kıpçak bu menüyü birlikte hazırladılar. Menüde ana yemek olarak Gaziantep yöresine ait et ve patlıcanla yapılan “Alinazik”, Osmanlı Saray mutfağından günümüze kadar intikal eden şölen yemeği “Vişneli Zeytin Yağlı Yaprak Sarması”, Ege mutfağının nadide yemeklerinden “asma yaprağında servis edilen Levrek” ve Kayseri’nin geleneksel “Yağ Mantısı” yer aldı. Gaziantep’in “Kuru Baklavası” ve Osmanlı padişahlarının misafirlerine ikram ettiği, Osmanlı usulü nar şerbeti damakları şenlendirdi. Ayrıca kadayıfla servis edilen “Damla Sakızlı Muhallebi” ise dünya starlarını bu eşsiz Türk lezzetlerine hayran bıraktırdı. Türk Mutfağının bu enfes lezzetleri bu sayede dünya sahnesinde yerini almaya başladı diyebiliriz. 

sabanci-3

Göbeklitepe’nin Unesco Dünya Mirası Listesine girmesinde “Turkey One” etkili oldu

Turkey ONE derneği, tarihi 12 bin yıllık, belki dünya tarihini değiştiren, Mısır Piramitleri'nden de eski olduğu ortaya çıkan Göbeklitepe'yi UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne aldırmak için sıkı bir lobi çalışması yaptı ve etkili de oldu. 1 Temmuz 2018 tarihinde Şanlıurfa'da bulunan ve dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe UNESCO’nun Dünya Miras Listesi'ne girdi. Dernek, 2014 Yılından başlayan bir süreçte, öncelikle UNESCO'nun miras Listesi'nde oy anlamında stratejik önemi olan 13 üyesini İstanbul'a getirerek tanıtım yaptı. Demet Sabancı Çetindoğan, UNESCO'nun Genel Sekreteri Irina Bokova'yı evinde ağırladı. Kalabalık bir heyetle Paris'te UNESCO Genel Merkezi'ne gidildi. UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı'nın desteğiyle, UNESCO Genel Merkezi'nde, "Göbeklitepe Neolitik Yerleşim Alanı; Dinin Doğuşu ve Medeniyetin Yükselişi" temalı konferans yapıldı. vb. çalışmalarla dernek, Göbeklitepe’nin listeye girmesinde önemli katkılarda bulundu.

Turkey ONE Mozaik Yolu Projesi

Dernek, Türkiye’nin tarihi ve doğal zenginliklerini tüm dünyaya sunmaya yönelik projeler üretiyor. Bunlardan biride  “Mozaik Yolu” projesidir. Bu proje ile binlerce yıldır sayısız uygarlığın mirasını taşıyan Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa bölgelerinde son yüzyılda gün ışığına çıkarılan eşsiz mozaiklerin evrensel düzeyde layık olduğu değeri ve ilgiyi bulması hedeflenmektedir. Türkiye’nin yeni bir kültürel turizm alanı kazanması, Anadolu mozaiklerinin korunması ve tanıtımının artırılmasını amaçlayan projeye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile söz konusu yerel yönetimler de tam destek veriyor. 2017 yılında, dernek yönetim kurulu başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve danışma kurulu başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Global Hope Coalition (Küresel Umut Koalisyonu) daveti ile Amerika Birleşik Devletleri’nde çok özel bir programa konuşmacı olarak katılması bu konuda çok önemli adımlardan biri oldu. Bu sayede “Mozaik Yolu” projesinin dünyaya tanıtımı yapıldı. Ayrıca katılımcıları arasında tüm dünyadan seçkin iş insanları ve sivil toplum için gönüllü çalışmalar yürüten önemli hayırseverlerin bulunduğu Global Hope Coalition tarafından gerçekleştirilen Gala Yemeği’nde Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın, kapsamlı “Mozaik Yolu” sunumu oldukça büyük bir ilgi gördü.

sabanci-2

“Turkey-ONE” Derneğinin Tüzüğünde Yazılan Amacı;

Eşsiz ve benzersiz, 7 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış, Doğusundakine de, batısındakine de,  Kuzeyindekine de, güneyindekine de benzemeyen, Ama her birine kendinden, kültüründen, insanından bir şeyler katmış, On binlerce yıldır üzerinde milyonların yaşadığı, Denizlerin göklerle buluştuğu, Yüz binlerce kez güneşin doğup battığı, Her daim ‘bir’imiz, birincimiz, eşsiz Türkiye’miz. Kültürel mirasımız, tarihi ve doğal zenginliklerimizle, Bizi bir araya getiren ortak değerlerimize sahip çıkarak; Uluslararası platformlara Türkiye’yi bir marka olarak taşıyıp kültürel, toplumsal ve iktisadi yaşamımızla örnek olarak; bir adım daha ileri gitmek.

Çoğulcu, demokratik, çok kültürlü, genç ve dinamik, zengin bir tarihe sahip, ve özellikle kültürel ve tarihi anlamda geniş bir coğrafyada yaşanılan, paylaşılan, iletişime açık, konuksever bir ülkede olduğumuzu biraz daha anlatabilmek. Tüm bunların ışığında, bir benzerine daha rastlanamayacak bir dünya mirasına sahip olduğumuzu daha iyi anlamak ve anlatabilmek.”

sabanci-5

Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Derneğin Faaliyet Alanı

• Dernek, Türkiye kültürleri, doğal ve tarihi mirası, toplumsal ve iktisadi yaşamının ulusal ve küresel düzeyde korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması için; Kültürel mirasımız, tarihi ve doğal zenginliklerimizle ilgili olarak ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmek, eğitmek ve bilinçlendirmek, organizasyon, sergi, toplantı, kampanya ve benzeri etkinliklerde bulunmak,

• Değerlerimizin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik ulusal ve uluslararası etkinliklerde bulunmak, bu gibi çalışmalara her türlü maddi ve manevi desteği vermek,

• Kültürel mirasımızın korunması ve tanıtılmasıyla ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar yapmak ve ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla çalışmalar yapmak,

• Kültürel değerlerimizi uluslararası platformlara taşımak ve kültürlerarası sürekli ve kalıcı bir iletişim ve etkileşim sağlamak amacıyla iletişim, medya, sanat ve organizasyon çalışmalarında bulunmak ya da bu çalışmaları desteklemek,

• Kültürel, toplumsal ve iktisadi yaşamımızla ilgili araştırmalar ve yayınlar yapmak ve yaptırmak, ilgili çalışmaları ve araştırmacıları desteklemek ve bu gibi çalışmaların daha etkin yürütülmesini sağlamak için girişimlerde bulunmak,

• Derneğin çalışma alanlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası her türlü kurum, kuruluş, dernek, vakıf ya da kişilerle düzenli olarak iletişimde olmak ve ortak çalışmalar yapmak ya da hâlihazırda sürmekte olan çalışmaları desteklemek,

• Türkiye’nin kültür, turizm ve tanıtım stratejileri bağlamında girişimlerde bulunmak ve çalışmalar yapmak,

• Türkiye’nin bir marka olarak bilinirliğini arttırmak, amacı ile kurulmuştur.

ABONE OL